Háztetőket rongált meg, fákat csavart ki a vihar Arad megyében [FRISSÍTVE]

2021. június 26.
FRISSÍTVE: Több tucat fát döntött ki a péntek esti vihar Aradon, és háztetőket is megrongáltak a heves széllökések. Megyeszerte is több helyen útra dőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat. FRISSÍTVE: A megyében a leginkább érintett Sofronya és Szentpál, illetve egyes beszámolók szerint Szemlak.
<em>Hír szerkesztése</em> Háztetőket rongált meg, fákat csavart ki a vihar Arad megyében [FRISSÍTVE]
Leszakított háztetődarab | Fotó: ISU Arad

Felhőszakadással és helyenként jégesővel kísért vihar vetett véget péntek este a kánikulának Aradon: a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) tájékoztatása szerint 40-50 liter csapadék is esett négyzetméterenként.

A tűzoltókat összesen 26 esetben riasztották kidőlt fák eltávolítására a megyeszékhelyen az éjjel, emellett hét háztető veszélyessé vált részeinek az eltávolításához is kérték a segítségüket. A megyei kórház falainak a szigetelését is megbontotta a vihar – tájékoztatott Geroge Pleșca százados, az ISU sajtószóvivője.

A katasztrófavédelem mellett az aradi közterület-fenntartó vállalat is eltakarított hét kidőlt fatörzset. Az Arad és Nagyárad közötti országúton (DN79) két kidőlt fa akadályozta a forgalmat.

A tájékoztatás szerint péntek éjjel megyeszerte 27 esetben kellett közbelépniük a helyi önkéntes tűzoltó-alakulatoknak: többek között Újszentanna és Zimándújfalu, Sofronya és Szentpál közötti úton, valamint Nagyiratoson és Nagylakon kellett kidőlt fákat eltakarítani az útból. Ezek villanyvezetékeket, háztetőket és parkoló autókat rongáltak meg, a károk összesítése még tart.

FRISSÍTÉS: Sofronya községben (a községközpontban és a közigazgatásilag hozzá tartozó Szentpálon) súlyos károkat okozott a vihar. Szentpálon lesodorta a római katolikus templom tornyát, fákat tört ketté, és háztetőket bontott meg a szél, csakúgy, mint Sofronyán – mondta a romeltakarításon dolgozó Sandu Krisztián polgármester.

A román–magyar határ menti településeken nem okozott olyan nagy károkat a vihar. Orth Norbert, Németpereg község alpolgármestere elmondta, hogy mintegy 10-12 liter csapadék esett négyzetméterenként, de szerencsére jégeső nem volt, és a szél sem olyan erővel támadt a község két falujára, hogy jelentősebb károkat okozzon. „A pécskai úton, az autópálya-felhajtó után csapott le, és ott egy fát kidöntött az útra, amit az önkéntes tűzoltók eltakarítottak. Épp akkor indultak a vállalati buszok a harmadik váltásba, és emiatt egy kicsit késtek, úgyhogy ennyi fennakadást okozott" – mondta, megjegyezve még, hogy a „menetrendszerű” áramszünetek sem maradtak el. Kovács Imre polgármester hozzátette, hogy Kisperegen még szombat délelőtt is akadtak gondok az áramellátásban, és a szántókon az aratás előtt álló búzát lefektette a szél, de „a szemet nem verte ki a kalászból”.

Kisiratos községben nem jelentettek károkat Korondi-Józsa Erika polgármester szerint. Papp Attila, Nagyiratos község polgármestere szerint a vihar a határban csapott le, a lakott településeket nem érintette, viszont a megyei utakon rengeteg fát kidöntött a szél. „Példásan összefogtak a helybeliek, láncfűrészekkel jöttek több mint tízen, és közösen megtisztítottuk a Nagyiratos és Arad közötti utat, éjjel kettőig dolgoztunk” – mondta a polgármester, megemlítve azt is, hogy a községhez tartozó Kisvarjason áramkiesés volt a tornyai trafóállomás meghibásodása miatt.

Hallgassa meg Pataky Lehel Zsolt összeállítását, amely a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült:

További hírek

Hír beküldése
A feliratkozás határideje október 4., hétfő 17 óra.
<em>Hír szerkesztése</em> GastroPan: a Medvehagyma lett az Év tortája 2021-ben
Szerdán az Év kenyere-díjakat adják át.
<em>Hír szerkesztése</em> Online elérhető az Aradi Magyar Napok programfüzetje
Több mint 10 helyszínen zajlanak majd az események.
<em>Hír szerkesztése</em> Gépek pótolják a munkaerőhiányt a sütőiparban
Megnyílt Aradon a 12. GastroPan szakkiállítás.
Hír beküldése
A két év alatti gyerekek után havi 486 lej, a 2 és 18 év közötti gyerekek után a nagykorúság eléréséig havi 243 lej pótlékot kapnak majd a családok a szenátus döntése értelmében. A törvénymódosító javaslatot a képviselőháznak is jóvá kell hagynia, és akkor lép érvénybe, ha az elnök kihirdeti azt.
<em>Hír szerkesztése</em> Folytatódik a CED kiállítási sorozata, ezúttal a GastroPanon
Délkelet-Európa legjelentősebb sütőipari szakkiállítása.
<em>Hír szerkesztése</em> Ezek a járványügyi szabályok érvényesek az Aradi Magyar Napokon
Uniós Covid-igazolványt vagy magyarországi védettségi igazolványt kérnek.
<em>Hír szerkesztése</em> A garanciaalapnál kopogtathatnak a City Insurance ügyfelei
Megvonták a biztosító működési engedélyét.
<em>Hír szerkesztése</em> Kezdődik a GastroPan 2021 szakmai kiállítás
Idén is kihirdetik az Év tortája és az Év kenyere címeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Értékes pontot szerezve a dobogó közelében áll az UTA
Csütörtökön kupameccset játszanak az aradiak, aztán a CFR-t fogadják.