Elfogták a menekültközpontból megszökött afgán állampolgárt

2022. december 16.
Pénteken elfogták azt az illegális afgán állampolgárságú bevándorlót, aki három nappal korábban megszökött az újpanádi (Horia) menekültszállóból.
<em>Hír szerkesztése</em> Elfogták a menekültközpontból megszökött afgán állampolgárt

A férfit Zimádújfalu és Kürtös határában, a mezőn találták meg, és az Arad Megyei Rendőr-főkaptányság tájékoztatása szerint nem tanúsított ellenállást. Előzőleg a zimándújfalui rendőrőrsön tettek bejelentést helyi lakosok, hogy egy gyanús személyt láttak a réten, erre szálltak ki a megyei rendőr-főkapitányság és a temesvári regionális csendőrparancsnokság emberei a helyszínre.

Az afganisztáni illegális bevándorló december 13-án szökött meg az Arad mellett Újpanádon működő menekültközpontból, de a hatóságok „nem verték nagy dobra” eltűnése hírét. A helyi román hírportálok azt írták róla, hogy korábban a tálib mozgalomhoz tartozónak vallotta magát.

Az Aradtól alig 15 kilométerre észak-keletre lévő Úpanádon a bevándorlási hivatal tart fenn menekültközpontot, ahová azokat a határsértőket helyezik, akik nem kértek vagy kaptak menedékjogot a román államtól, és ott kell megvárniuk a visszatoloncolásukat. Ez egy zárt intézmény, majdhogynem börtön, az idegenrendészeti eljárás lefolytatása hat hónaptól másfél évig terjedhet, ez alatt nem szabad elhagyniuk a létesítményt.

Az MTI szerint a bukaresti táblabíróság a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) kezdeményezésére kedden döntött arról, hogy az afgán állampolgárt kitoloncolják az országból, és tíz évig nem engedik be Romániába. Az indoklás szerint a gyanúsított szíriai terrorista szervezetek tagjaival áll kapcsolatban, az általuk terjesztett szélsőséges ideológia híve, és fegyverhasználati ismeretekkel is rendelkezik. A SRI szerint a férfi élénk érdeklődést tanúsított a fegyveres harcosokról és kivégzésekről készült fotók és videófelvételek iránt. A táblabíróság döntését követően a férfi eltűnt az IGI szögesdrót-kerítéssel körülvett Arad megyei zárt befogadóközpontjából. Az országos média az AradOn.ro (Arad Online) helyi portál értesülését átvéve, csütörtökön számolt be először arról, hogy Arad megyében a rendőrök, csendőrök és határrendészek nagy erőkkel keresnek egy Újpanádról megszökött „tálib szélsőségest”. Az Arad Online szerint az afgán férfi a giurgiui bolgár-román határátkelőnél egy éve lépett be Romániába, őrizetbe vétele után pedig a bevándorlási hivatal a nyugati határ közelében működő újpanádi zárt befogadóközpontban biztosított szállást és ellátást számára.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Hétfő reggel rengett a föld Arad megyében
Egy hete tartanak a földmozgások.
Hír beküldése
Marius Nistor szakszervezeti vezető szerint attól sem zárkóznak el, hogy a tárgyalások sikertelensége esetén a pedagógusok bojkottálják az év végi vizsgák – a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgájának és a középiskolát végzők érettségijének – megtartását.
<em>Hír szerkesztése</em> Döntetlen játszott az UTA az osztályozó első meccsén
Az aradiak őrzik az esélyt az élvonalban maradásra.
<em>Hír szerkesztése</em> Nemzetközi rádióamatőr-találkozót szerveznek Pécskán
MZ/X.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon kiteljesedése napról napra
Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő előadása a békediktátumról és az ukrajnai háborúról.
<em>Hír szerkesztése</em> Tisztelgés Pécskán a nemzet napszámosainak emléke előtt
A temetőben gránit emléktáblák őrzik majd a néhai pedagógusok neveit.
<em>Hír szerkesztése</em> Ennyien iratkoztak be magyar előkészítő osztályba az első szakaszban [AUDIO]
A magyar iskolaválasztást segítik a magyar kormány által nyújtott támogatások és programok.
<em>Hír szerkesztése</em> Elutasítják a kormány ajánlatát, folytatódik a tanügyi sztrájk
Nem kér a szakszervezet a fizetésemelés helyett felajánlott utalványokból.
<em>Hír szerkesztése</em> Késik a váraljai uszoda megnyitása
Made in Arad.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyerekfelügyeleti betegszabadság a 7–12 év közötti gyerekek szüleinek
Ez idő alatt a bruttó jövedelmük 85 százalékát kapják meg, amit az államkaszából fizetnek.