Elfogták a menekültközpontból megszökött afgán állampolgárt

2022. december 16.
Pénteken elfogták azt az illegális afgán állampolgárságú bevándorlót, aki három nappal korábban megszökött az újpanádi (Horia) menekültszállóból.
<em>Hír szerkesztése</em> Elfogták a menekültközpontból megszökött afgán állampolgárt

A férfit Zimádújfalu és Kürtös határában, a mezőn találták meg, és az Arad Megyei Rendőr-főkaptányság tájékoztatása szerint nem tanúsított ellenállást. Előzőleg a zimándújfalui rendőrőrsön tettek bejelentést helyi lakosok, hogy egy gyanús személyt láttak a réten, erre szálltak ki a megyei rendőr-főkapitányság és a temesvári regionális csendőrparancsnokság emberei a helyszínre.

Az afganisztáni illegális bevándorló december 13-án szökött meg az Arad mellett Újpanádon működő menekültközpontból, de a hatóságok „nem verték nagy dobra” eltűnése hírét. A helyi román hírportálok azt írták róla, hogy korábban a tálib mozgalomhoz tartozónak vallotta magát.

Az Aradtól alig 15 kilométerre észak-keletre lévő Úpanádon a bevándorlási hivatal tart fenn menekültközpontot, ahová azokat a határsértőket helyezik, akik nem kértek vagy kaptak menedékjogot a román államtól, és ott kell megvárniuk a visszatoloncolásukat. Ez egy zárt intézmény, majdhogynem börtön, az idegenrendészeti eljárás lefolytatása hat hónaptól másfél évig terjedhet, ez alatt nem szabad elhagyniuk a létesítményt.

Az MTI szerint a bukaresti táblabíróság a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) kezdeményezésére kedden döntött arról, hogy az afgán állampolgárt kitoloncolják az országból, és tíz évig nem engedik be Romániába. Az indoklás szerint a gyanúsított szíriai terrorista szervezetek tagjaival áll kapcsolatban, az általuk terjesztett szélsőséges ideológia híve, és fegyverhasználati ismeretekkel is rendelkezik. A SRI szerint a férfi élénk érdeklődést tanúsított a fegyveres harcosokról és kivégzésekről készült fotók és videófelvételek iránt. A táblabíróság döntését követően a férfi eltűnt az IGI szögesdrót-kerítéssel körülvett Arad megyei zárt befogadóközpontjából. Az országos média az AradOn.ro (Arad Online) helyi portál értesülését átvéve, csütörtökön számolt be először arról, hogy Arad megyében a rendőrök, csendőrök és határrendészek nagy erőkkel keresnek egy Újpanádról megszökött „tálib szélsőségest”. Az Arad Online szerint az afgán férfi a giurgiui bolgár-román határátkelőnél egy éve lépett be Romániába, őrizetbe vétele után pedig a bevándorlási hivatal a nyugati határ közelében működő újpanádi zárt befogadóközpontban biztosított szállást és ellátást számára.

További hírek

A Roulette húzza a talpalávalót.
Hír beküldése
Milyen érdekérvényesítő erőt képviselnek még általában a nemzeti közösségek a megyében?
Hír beküldése
A kéthetes rendezvénysorozat október 6-án ér véget.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem segített a helyezésen az UTA pontszerzése
Döntetlent játszott az aradi csapat a kiesési rangadón.
<em>Hír szerkesztése</em> Kényszeralbérletbe költözik az UTA
Ideiglenesen Nagyváradon rendezi majd a hazai meccseit az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Novemberre ígérik a mikelakai felüljáró átadását
Fellélegezhetnek a körgyűrűn áthaladók.
Hír beküldése
Ötvenhat év kellett ehhez.
<em>Hír szerkesztése</em> Szülőföldön magyarul: péntektől utalják a támogatást
A támogatási kérelmek pozitív elbírálásáról szóló levélben minden kedvezményezett esetében szerepelni fog az a dátum, amelytől kezdődően felvehetik a múlt, 2022–2023-as tanévre szóló, 100 ezer forintnak megfelelő 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.
<em>Hír szerkesztése</em> Az MCC szervezésében mutatják be Botházi Mária legújabb könyvét
Októberben tartják meg.
<em>Hír szerkesztése</em> RMDSZ: legyen olcsóbb a vezetékes víz!
A szenátus megszavazta a törvényjavaslatot.