Egy évvel a robbantásos merénylet után még nem történt vádemelés

2022. május 24.
A legfőbb ügyészség kedden ismertette az egy évvel ezelőtt meggyilkolt Ioan Crişan aradi üzletember halálának körülményeivel kapcsolatos nyomozás eddigi eredményeit.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy évvel a robbantásos merénylet után még nem történt vádemelés
Ennyi maradt az autóból a robbantás után | Fotó: ISU Arad

A vállalkozó autója 2021. május 29-én, egy szombati nap reggelén robbant fel, amikor ki akart hajtani a az Aurel Vlaicu úti Profi szupermarket parkolójából. Az ügyben a legfőbb ügyészség kezdett el akkor nyomozni előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés gyanúja miatt.

Közel egy évvel a gyilkosság után a legfőbb ügyészség sajtóközleményben sorolta fel a nyomozás eddigi eredményeit. A közleményből kiderül, hogy eddig 400 tanút hallgattak ki az ügyben, és számos vizsgálatot végeztek. A nyomozók arra a megállapításra jutottak, hogy Ioan Crişan nem vett részt szervezett bűnözésben. Az elkövető személyazonosságát azonban nem sikerült megállapítani.

A nyomozók elkészítették az áldozat személyiségprofilját, végignézték a térfigyelő kamerák felvételeit Crişan útvonalán, megvizsgálták a vele üzleti kapcsolatban lévő cégeket is, de egyik esetében sem találtak okot a történtekhez hasonló erőszakos cselekedetek elkövetésére. Mindeddig nem találtak bizonyítékot arra a közbeszédben gyakran megjelenő felvetésre sem, miszerint Crişan szervezett bűnözői tevekénységekben vett volna részt.

Az ügyészek az uzsoratevékenységből eredő kapcsolatait is leellenőrizték, amelyeket az áldozat más személyek közreműködése nélkül végzett. Megállapították az áldozat környezetében lévő lehetséges konfliktusforrásokat, és végig vizsgálták őket – derül ki az ügyészség jelentéséből.

Az ügyben több mint 400 tanút hallgattak ki, 35 házkutatást végeztek, informatikai eszközöket ellenőriztek le, számos ballisztikai, fizikai-kémiai, nyomkövetési és genetikai vizsgálatot folytattak le. Megállapították a gyilkossághoz használt robbanószer típusát, mennyiségét és elhelyezését. A nyomozásban az Europoltól is kértek és kaptak segítséget. Mindazonáltal egyelőre egyetlen személy ellen sem indítottak az ügyben bűnügyi kivizsgálást – derül ki a tájékoztatásból.

Ioan Crişan tulajdonában volt Kelet-Európa azon kevés farmjainak egyike, amelyben afrikai harcsát tenyésztenek. A Nagyiratos melletti tenyészetet néhány évvel ezelőtt létesítette az Aradtól néhány kilométerre található egykori kendergyár területén. A gazdaság 22 medencéjét egy 900 méter mély fúrt kútból származó termálvízzel táplálták, némelyik medencében több tonna halat – sőt krokodilokat is – tenyésztettek.

Agerpres

További hírek

Hír beküldése
A Csiky Gergely Főgimnáziumban változatlanul 84 százalékos a jól vizsgázók aránya.
<em>Hír szerkesztése</em> Pitești-en kezdi az új idényt az UTA
Szuperliga néven rajtol július 16-án az élvonalbeli futballbajnokság.
<em>Hír szerkesztése</em> Leégett 200 hektár gabonaföld és 600 szalmabála
A szárazság miatt elég egy szikra, és megtörténik a baj.
Hír beküldése
Nagyon lassan halad a népszámlálás második, személyes lekérdezésen alapuló szakasza, emiatt bő két héttel a népszámlálás tervezett vége előtt a lakosság körülbelül egyharmada még nincs regisztrálva. Bár a magyar többségű településeken jellemzően nincs hiány számlálóbiztosokból, munkájukat számos módszertani és technikai probléma is lassítja.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem változott a „kisérettségi” eredménye az óvások után
A vizsgázók 78,19 százaléka érte el 5-ös vagy annál nagyobb átlagot.
<em>Hír szerkesztése</em> Elfogadta az üzemanyagok árkompenzációjáról szóló sürgősségi rendeletet a kormány
Július elsejétől három hónapig hatályos.
<em>Hír szerkesztése</em> Részleges kamionstopot rendeltek el a hőségriadó miatt
Csütörtökön és pénteken vörös kód van érvényben Arad megyében.
<em>Hír szerkesztése</em> Hőségriadót rendelt el a meteorológiai szolgálat
A nappali csúcshőmérséklet eléri a 37-38 Celsius-fokot.
<em>Hír szerkesztése</em> A „bolygóvonat” elment, de sok csodát tartogat még az égbolt [AUDIO]
A Galaxis amatőr csillagászklub továbbra is várja az érdeklődőket „járdacsillagászatra”.
<em>Hír szerkesztése</em> Adóemeléseket jelentett be a kormány
Az osztalékadót és az áfát is megemelik, a szerencsejátékokra 40 százalékos adót vetnek ki.