Bűnvádi eljárás 24 tonna ammónium-nitrát nem megfelelő tárolása miatt

Bűnvádi eljárást indítottak egy 54 éves hévízkarándi (Cărand) flrfi ellen, aki nem a szabályoknak megfelelő körülmények között tárolt 24 ezer kilogramm ammónium-nitrátot.

Az Arad Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtöki közleménye szerint a férfit szerdán azonosították a helyi rendőrőrs munkatársainak segítségével, és megtalálták a gazdaságában a zsákokban álló ammónium-nitrátot.

A vízmentes ammónium-nitrát erélyes oxidálószer, robbanószerek készítésére használható. Magas nitrogéntartalma miatt közvetlenül műtrágyaként vagy műtrágyagyártásra használják. Műtrágyaként oxidáló tulajdonsága miatt csak kristályvizes formában, általában más vegyületekkel keverve stabilizálják.

A rendőrség veszélyes anyagok levegőbe vagy talajba juttatásának gyanújával indított vizsgálatot. Közleményükben felhívták a figyelmet, hogy a veszélyes anyagok nem megfelelő körülmények közötti tárolása bűncselekménynek minősül, és a közeljövőben hasonló razziákat fognak tartani, mint a Borossebestől északra lévő településen.