Az aradi börtön „vendége” volt a korrupt nagybányai expolgármester [FRISSÍTVE]

Az aradi szigorított fegyintézet | Archív felvétel/Pataky Lehel Zsolt

Az aradi szigorított fegyintézet | Archív felvétel/Pataky Lehel Zsolt

A magyar–román határtól az aradi börtönbe szállították kedd este a Németország által kiadott Cătălin Cherecheş volt nagybányai polgármestert, aki egy korrupciós ügyben rá kiszabott jogerős börtönbüntetés végrehajtása elől menekült tavaly külföldre. Cherecheşt a német rendőrség hozta Romániába. FRISSÍTÉS: Az elítéltet átszállították Rahovára.

Andrei Băeţan, a börtön szóvivője az Agerpresnek elmondta, amint megérkezett, Cherecheşt azonnal megmotozták és orvosi kivizsgálásnak vetették alá, majd karanténba helyezték egy olyan helyiségbe, amelyet más, szintén karanténban levő elítélttel kell megosztania. A szóvivő nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a volt nagybányai polgármester mennyi időt fog az aradi börtönben tölteni, de Cătălin Cherecheşt szerdán a bukaresti Rahova börtönbe vitték.

Cherecheş kedd este érkezett a német rendőrök kíséretében Románia területére a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőn keresztül. Alina Gorghiu igazságügyi miniszter korábban elmondta, hogy Cherecheş kiadatása előtt az igazságügyi minisztérium garantálta a német hatóságoknak, hogy megfelelő fogvatartási körülményeket biztosít az elítéltnek. Ugyanezt az eljárást alkalmazzák a Romániának kiadott többi elítélt esetében is.

A volt elöljáró 21 napot fog tölteni a rahovai börtönben karanténban és megfigyelés alatt, majd elszállítják abba a fogvatartási intézménybe, ahol letölti börtönbüntetését. Ennek holléte nem publikus, de a szabály általában az, hogy a lakhelyéhez legközelebb eső börtönbe viszik az elítéltet – magyarázta a miniszter.

A karantén idején Cătălin Cherecheş harmadmagával lesz egy 19 négyzetméteres helyiségben, és akárcsak a többi fogvatartott, változatos étrendben részesül, és hozzáférése lesz a börtön területén lévő kereskedelmi egységhez, kiadványokhoz és egészségügyi ellátáshoz – mondta Gorghiu.

Cătălin Cherecheşt vesztegetés többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság 2023. november 24-én. A jogerős ítélet kihirdetésének napján Cherecheş egy rokona személyi igazolványát felmutatva a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot. Néhány nappal később a román rendőrség és a német, magyar, osztrák és olasz hatóságok együttműködésének köszönhetően Németországban elfogták és őrizetbe vették a volt elöljárót.

Az igazságügyi miniszter múlt héten jelentette be, hogy egy müncheni bíróság Cătălin Cherecheş kiadatásáról döntött, és a volt nagybányai polgármester romániai börtönben fogja letölteni a kiszabott büntetését.

Agerpres