Visszaigényelhető a digitális beutazási űrlap kitöltésének elmulasztásáért kiszabott bírság

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején, a járványügyi szigorítások értelmében az országba érkezéskor mindenkinek ki kellett töltenie a digitális beutazási űrlapot (PLF), ellenkező esetben büntetést róttak ki a román hatóságok. A kötelezettséget később törvényben törölték, s a jogszabály előírja a büntetések visszafizetését is.

A fejlesztési és közigazgatási minisztérium kidolgozta és kedden a Hivatalos Közlönyben megjelentette azt a rendeletet, amelyben a büntetések visszafizetésének procedúráját szabályozza. Ennek értelmében minden megbírságolt személynek keddtől 90 nap áll a rendelkezésére, hogy a büntetés visszafizetését kérvényezze.

A kérvény formanyomtatványát kitöltve kell leadni a lakcím szerinti önkormányzat adóhivatalán személyesen, meghatalmazott személy által, vagy digitálisan. A gyors eljárás érdekében a kérvény mellé csatolni kell a büntetést és a kifizetési bizonylatot. A büntetés összegét 45 napon belül készpénzben vagy banki utalással fizetik vissza, abban az esetben pedig, ha a kérvényező személynek egyéb tartozásai (ingatlan- vagy gépjárműadó stb.) vannak az önkormányzat felé, a tartozásból levonják a büntetés összegét.

Ha valakit az országba érkezés után megbüntettek az űrlap kitöltésének mulasztásáért, de a büntetést még nem fizette ki, a kifizetési kötelezettséget automatikusan törlik, kérvényt nem szükséges benyújtani.

A büntetések visszafizetésének procedúrájáról rendelkező jogszabálytervezetet a fejlesztési és közigazgatási minisztérium augusztus 4-én bocsátotta közvitára a honlapján. A jogszabályba foglalt rendelkezésekről a minisztérium az önkormányzatokkal is egyeztetett annak elfogadása előtt.

RMDSZ Tájékoztató

A rovatból ajánljuk:

Várják az MCC új évfolyamára a diákokat
Erdély-szerte jelentkezhetnek a negyedikes diákok az MCC Fiatal Tehetség Programjába.
Szerdától jelentős lehűlés és csapadék is várható
A héten 15 fok alatt marad a hőmérséklet.
Kezdődik az iskolai beiratkozás első szakasza
A nemzetiségi iskolák/tagozatok esetében nincsenek iskolakörzetek.
A parlament kitiltotta a játéktermeket a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről
A következő időszakban további szigorításokat terveznek.
Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai
A kérelmeket kizárólag elektronikusan lehet benyújtani.