Vasárnaptól piros listára kerül Magyarország

2021. november 5.
Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) csütörtökön frissítette a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatosnak minősített országok és régiók listáját, amelyen a súlyos besorolású piros lajstromba került többek között Magyarország is.
<em>Hír szerkesztése</em> Vasárnaptól piros listára kerül Magyarország
A nagylaki határátkelőhely | Fotó: politiadefrontiera.ro

Ennek értelmében a román hatóságok – néhány kivétellel – csak azoknak adnak mentesítést a határátkelőhelyeken a karantén-kötelezettség alól, akik megkapták a koronavírus elleni oltás mindkét adagját (vagy az egykomponensű Janssen-vakcinát), és legalább 10 nap eltelt az immunizálás óta. Felmentést ad a betegségen való átesés hitelt érdemlő igazolása is (legkevesebb 14, legtöbb 180 napnak kell eltelnie a felépüléstől). Ezek igazolására az úgynevezett Covid-igazolványt kell felmutatni.

Fontos tudni, hogy a Magyarországon használatos, az Európai Unió által nem elismert Sinopharm- vagy Szputnyik-vakcinákat is elfogadják a román hatóságok.

Magyarországon kívül sárga besorolásból a súlyosabb kategóriába került még Csehország, Dánia, Izland, Luxemburg, a Maldív- és a Kajmán-szigetek. Sárga listás lett (pirosból) az Amerikai Egyesült Államok, valamint Saint Kitts és Nevis, illetve (zöldből) Lengyelország, Norvégia, San Marino és Andorra. A legenyhébb, zöld besorolást kapta Izrael, Kuba, Costa Rica, Guyana, a Bahama-szigetek, Grenada, Saint Martin, Antigua és Barbuda és az Amerikai Virgin-szigetek.

A piros listás országokból érkezők a 72 óránál nem régebbi koronavírus-teszttel legfeljebb csak 72 órát tartózkodhatnak Romániában karantén nélkül. A korlátozások nem vonatkoznak a 12 évnél fiatalabbakra (akik még nem kaphatnak oltást), illetve a határ menti ingázó munkavállalókra.

Románia az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által szolgáltatott október 18–31. közötti adatait vette alapul. Sárga listára kerülnek azok az országok, amelyekben 1,5 és 3 ezrelék közötti volt a fertőzési arány, 3 ezrelék felett piros listásnak számítanak. Magyarországon 3,9 ezrelék volt, de Romániában ennek majdnem háromszorosa (9,7 ezrelék).

Magyarország más besorolást használ, így a Romániából Magyarországra utazók számára semmilyen korlátozás nincs érvényben – írta közösségi oldalán Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa.

Vörös Zónába kerül Magyarország 2021. november 7-től (vasárnap, 00:01 perctől)! MAGYARORSZÁG IRÁNYÁBA továbbra sincs...

Közzétette: Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár – 2021. november 5., péntek

Cikkünk alján letölthető a teljes lista.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Újabb bukta hazai pályán
Az UTA négy meccs óta képtelen gólt szerezni.
Hír beküldése
Nem mindennapi látvány.
Hír beküldése
Pitești-re viszik Karnyónét.
<em>Hír szerkesztése</em> Belehalt sérüléseibe az elgázolt biciklis
Egy 64 éves kisjenői asszony az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> FRISSÍTVE – Kiégett egy autó a világosi úton [VIDEO]
A sofőr és utasa idejében kimenekült a járműből.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is közös adventi gyertyagyújtást tartanak Pécskán
Mind a négy vasárnapon más és más személy gyújtja meg a gyertyákat.
<em>Hír szerkesztése</em> December 4-től január 10-ig tart a karácsonyi vásár
Három helyszínen zajlik majd a központban a rendezvény.
<em>Hír szerkesztése</em> Megnőtt a várakozási idő az autópálya-határátkelőhelyen
Új rendszert állítanak üzembe a magyar hatóságok, és sokan külföldön töltenék a hosszú hétvégét.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi koszorúkészítést tartottak a ségai plébánián
Vasárnap kezdetét veszi az egyházi év egyik legszebb időszaka.
<em>Hír szerkesztése</em> Enyhítés: tarthatók fesztiválok, korlátozott számban meccsre is járhatunk [FRISSÍTVE]
Előre kell hozni az esti bajnoki mérkőzések kezdését, mert csak 5 és 21 óra között tarthatók sportrendezvények. A stadionokban vagy a szabadtéri kulturális rendezvényeken csak a befogadóképesség 30 százalékát foglalhatják el. Közönség részvételével tarthatók meg a december elsejei katonai parádék.