Zárva marad a Tornya–Battonya határátkelő [FRISSÍTVE]

2020. március 25.
Újra lehetővé válik az ingázás a magyar–román határsáv 30 kilométeres körzetében azok számára, akik a határ másik oldalán dolgoznak – erről Szijjártó Péter magyar és Bogdan Aurescu román külügyminiszter állapodott meg szerdán. Csak Tornyánál nem...
<em>Hír szerkesztése</em> Zárva marad a Tornya–Battonya határátkelő [FRISSÍTVE]
A Tornya–Battonya határátkelő magyarországi oldala | Fotó: Index

Szijjártó Péter emlékeztetett: Magyarország és Románia – hasonlóan több más európai országhoz – korlátozó intézkedéseket léptetett életbe a határain. Ezek az intézkedések teljes mértékben legitimek, céljuk, hogy megvédjék a magyar és a román embereket a koronavírus-fertőzés gyors terjedésétől – magyarázta.

Hozzátette: ugyanakkor két ország határán élő közösségek élete szorosan összekapcsolódik egymással, sokan járnak munkába a határ túloldalára, és „nekünk az emberek egészségének megvédése mellett az is feladatunk, hogy a gazdaság működőképességét a lehető legjobban megvédjük".

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ezért azt a döntést hozták, hogy a magyar–osztrák és a magyar–szlovák együttműködéshez hasonlóan, Romániával is létrehozzák azt az eljárást, amellyel Magyarország és Románia határán az ingázók át tudnak járni egymás országába munkavégzés céljából. Úgy látja, ez érdeke a határ túloldalán élő magyaroknak, érdeke a magyar és a román vállalatoknak, illetve gazdaságnak is.

A külügyminiszter elmondta: a két rendőrfőkapitány a lehető leggyorsabban megállapodik, hogy mikor léptethetik életbe ezt a megállapodást.

Szijjártó Péter szerda délutáni facebook-bejegyzésében közölte, megállapodtak abban, hogy megnyitják a Nagyszalonta–Méhkerék, a Székelyhíd–Létavértes és az Érmihályfalva–Nyírábrány határátkelőket, a Tornya–Battonya határátkelőhely viszont zárva marad.

A koronavírus-járvány elleni védekezés részekén először Románia jelentette be, hogy egyoldalúan lezár négy kisebb határátkelőhelyet a Magyarországos határos szakaszán; ezek közül az Arad megyei Tornya és a Békés megyei Battonya közöttin március 14-én délután függesztették fel az átjárást.

MTI

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Menteni a menthető: nyári évadot kínál a kamaraszínház [AUDIO]
Remélik, hogy június közepétől már játszhatnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Kitartás a hit és az anyanyelv mellett
Trianoni megemlékezés Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Illegális kőfejtőkre csaptak le
Adócsalás gyanúja miatt kilenc személyt hallgatnak ki.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon 100: megemlékezés világszerte
1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy Trianon-kastélyban az első világháborút lezáró békediktátumot, amely területe kétharmadával megcsonkította Magyarországot, a magyarság egyharmada az új határokon kívülre került.
<em>Hír szerkesztése</em> Csongrád-Csanád megyére változott Csongrád megye neve
Trianon 100. évfordulóján.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon következményei Aradon [AUDIO]
2020. június 4. a békediktátum aláírásának 100. évfordulója.
<em>Hír szerkesztése</em> Kigyógyult a koronavírusból egy öthetes csecsemő
Ő a legfiatalabb felépült beteg.
<em>Hír szerkesztése</em> Újra várja ügyfeleit az EMNT-iroda
Munkanapokon 10 és 14 óra között.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianoni emlékima a minorita templom udvarában
A Nemzeti Összetartozás Napján.
<em>Hír szerkesztése</em> Pünkösdhétfő: a máriaradnai bazilika felszentelésének évfordulója
253 éve ajánlották Szűz Mária oltalmába a kegytemplomot.