Több mint húsz évre ítélték a barátnőjét meggyilkoló aradi Boné Ferencet

2023. július 12.
Huszonegy év és három hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte kedden a Kolozs Megyei Törvényszék az aradi születésű Boné Ferenc volt kolozsvári egyetemi tanárt, mert meggyilkolta barátnőjét, Molnár Beátát.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint húsz évre ítélték a barátnőjét meggyilkoló aradi Boné Ferencet
Kép forrása: Boné Ferenc Facebook-profilja

A tavaly májusban történt gyilkosság az erdélyi magyar és a magyarországi közvéleményt is megrázta. Az elsőfokú ítéletet kedden délután, a bíróságok portálján tették közzé. A törvényszék halmazati büntetést hozott: eleget téve a vád kérésének a legtöbb, 20 évi letöltendő börtönbüntetést szabott ki a vádlottra, és elrendelte, hogy a korábbi bántalmazási ügyben hozott, de felfüggesztett 1 év és három hónapi büntetést is le kell töltenie.

Emellett több mint 11 ezer lej anyagi és 150 ezer euró erkölcsi kártérítést is kell fizetnie az áldozat apjának, és a perköltségeket is állnia kell. Az ítélet nem jogerős, tíz napon belül megfellebbezhető.

A gyilkosság áldozata, a 30 éves Molnár Beáta óraadó tanár volt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) kolozsvári filmművészet, fotóművészet és média szakán, valamint az RMDSZ Iskola Alapítványának könyvkiadását és az egyik múltidéző projektjét irányította. Tavaly május 21-én egynapos kirándulásra indult 43 éves barátjával az Erdélyi-szigethegységbe, ahonnan nem tért haza, és Boné Ferencnek is nyoma veszett. A nő holttestét – amelyen erőszakra utaló nyomokat találtak – pár napra rá, május 25-én a Király-hágó térségében találta meg a rendőrség egy bozótosban.

Boné Ferencet egy napra rá fogták el Nagyváradon, ahol a vasútállomás közelében egy tehervagonban bújt meg. A tavaly ősszel elkezdődött büntetőperben a Krónika című lap beszámolója szerint azzal védekezett, hogy tette elkövetésekor depresszióban szenvedett, előtte lelkileg összeomlott. A kétszer is elvégzett elmeorvosi szakértői vizsgálat megállapította, hogy beszámítható.

Az erdélyi és a romániai országos sajtó azért foglalkozott sokat az üggyel, mert Bonéra előélete miatt rögtön rávetődött a gyilkosság gyanúja. A volt egyetemi oktató akkor került a figyelem középpontjába, amikor 2020-ban nyolc percen át a nyílt utcán különös kegyetlenséggel ütlegelte és rugdosta akkori barátnőjét. A Kolozsvár belvárosában éjszaka történt bántalmazást térfigyelő kamerák rögzítették. A férfit az eset után felmondásra szólította fel a Sapientia EMTE, amit ő haladéktalanul meg is tett. Egyetemi óráit későbbi áldozata vette át.

Az akkori bántalmazás ügyében a kolozsvári bíróság 2021 márciusában egy év három hónapnyi börtönre ítélte Boné Ferencet, az ítélet végrehajtását azonban felfüggesztette. Az elsőfokú ítélet ellen nem fellebbeztek a felek, ezért az jogerőre emelkedett. A gyilkosság idején számtalan írás látott napvilágot arról, hogy megfelelő ítélet született-e a gyanúsított korábbi bántalmazási ügyében, és hogy helyesen járt-e el a kolozsvári közösség, amikor szemet hunyt az ügy fölött, és megértően viszonyult az elkövetőhöz.

MTI

További hírek

Hír beküldése
Ideiglenesen Nagyváradon rendezi majd a hazai meccseit az aradi csapat.
Hír beküldése
Fellélegezhetnek a körgyűrűn áthaladók.
Hír beküldése
Ötvenhat év kellett ehhez.
<em>Hír szerkesztése</em> Szülőföldön magyarul: péntektől utalják a támogatást
A támogatási kérelmek pozitív elbírálásáról szóló levélben minden kedvezményezett esetében szerepelni fog az a dátum, amelytől kezdődően felvehetik a múlt, 2022–2023-as tanévre szóló, 100 ezer forintnak megfelelő 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.
<em>Hír szerkesztése</em> Az MCC szervezésében mutatják be Botházi Mária legújabb könyvét
Októberben tartják meg.
<em>Hír szerkesztése</em> RMDSZ: legyen olcsóbb a vezetékes víz!
A szenátus megszavazta a törvényjavaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Fordulj egyet, ne nevess! – Folkudvar az Aradi Magyar Napokon
Az Alma Mater Alapítvány és az Aradi Táncház Egyesület szerevezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Eötvös 175: Aradon is megemlékeztek a geofizikusról [AUDIO]
A tudós a Világoson végzett kísérletekkel alapozta meg hírnevét.
<em>Hír szerkesztése</em> A bankok, nagyvállalatok és kisvállalkozók adóterheinek növelésével mérsékelnék a költségvetési hiányt
Közvitára bocsátották a javaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Dankó Pista-díjat kapott Antal Péter [AUDIO]
Pécska polgármesterét a Magyarnóta Mecénása kategóriában tüntették ki.