Tíz évig nem kaphat jogosítványt az ittas vagy drogos járművezető

Egyre több baleset történik kábítószer hatása alatt való vezetés közben | Illusztráció: Román Rendőrség

Egyre több baleset történik kábítószer hatása alatt való vezetés közben | Illusztráció: Román Rendőrség

Tíz évre eltilthatják a járművezetéstől a kábítószer vagy alkohol hatása alatt volánhoz ülő személyeket – többek között erről rendelkezik az a törvénytervezet, amelyet kedden fogadott el döntő fórumként a képviselőház.

A drogkereskedelem és -fogyasztás megelőzéséről és leküzdéséről szóló törvényt módosító jogszabályjavaslat szerint kábítószerrel való visszaélés esetén az ügyész úgynevezett elterelést is alkalmazhat. Ennek megfelelően megszüntetik a büntetőeljárást a gyanúsított ellen, ha önkéntesen részt vesz egy kábítószer-használatot kezelő programban. Az elterelés elrendelése a drogfogyasztó személyes helyzetétől és a bűncselekmény elkövetésének konkrét körülményeitől függ, és megelőzi a függőségének felmérése, amelyet egy drogprevenciós és tanácsadó központ végez. Kiskorú kábítószer-használók esetében a függőség felmérése kötelező.

A tervezet szerint 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az a gépkocsivezető, akinek a véralkoholszintje meghaladja a 0,80 gramm/liter értéket. Emellett tíz évre eltiltják a vezetéstől. A büntetési tételek a pszichoaktív szer hatása alatt vezetőkre is érvényesek.

A jogszabályjavaslat azt is előírja, hogy 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők azok a személyek, akik rendelkezésre bocsátják a tulajdonukban álló, az általuk bérelt vagy kezelt lakást vagy más ingatlant pszichoaktív hatású szerek fogyasztására.

Egy másik előírás szerint a pszichoaktív hatású szerek orvosi utasítás nélküli alkalmazása vagy kiadása is 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A törvénytervezetet a szenátus már elfogadta, a képviselőház döntő házként szavazott róla. Azután lép életbe, hogy az államfő is ellenjegyzi.

Agerpres