Tervezet: ne kelljen személyes ügyintézés a gépjármű online forgalomba helyezésekor

A gépjármű- és jogosítvány-nyilvántartó hivatal Aradon | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A gépjármű- és jogosítvány-nyilvántartó hivatal Aradon | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Hallgatólagosan elfogadott hétfőn a szenátus egy törvénytervezetet, amelyik jelentősen megkönnyíti a gépjárművek forgalomba helyezését vagy forgalomból való kivonását.

A jogszabályjavaslatot a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) frakciójának több tagja iktatta korábban a parlamentben. A beterjesztők indoklásukban emlékeztettek: egy sürgősségi rendelet jelenleg is lehetővé teszi, hogy a gépkocsitulajdonosok az interneten keresztül helyezzék forgalomba vagy vonják ki a forgalomból a járművüket, ám csak akkor nyithatnak fiókot a gépjármű-nyilvántartó hivatal honlapján, ha előzőleg személyesen jelentkeznek az intézménynél igazolni a személyazonosságukat. A tervezet kezdeményezői szerint 2022-ben 1,6 millió autótulajdonosnak kellett emiatt felkeresnie a hivatalt.

Az USR jogszabályjavaslata lehetővé teszi, hogy a járművek forgalomba helyezése vagy forgalomból való kivonása teljes mértékben online történjen. E szerint az autótulajdonosok akkor is megkapják a fiók megnyitásához szükséges azonosítót, ha nem jelennek meg személyesen a gépjármű-nyilvántartó hivatalban, mert a személyazonosságuk igazolása is az interneten keresztül történne. A tervezet szerint úgy, hogy az autótulajdonos egy alkalmazáson keresztül elküld egy felvételt a hivatalnak, amelyen személyazonosító igazolványával a kezében látható, vagy pedig élő videókapcsolatba lép a hivatal valamelyik alkalmazottjával, akitől a személyazonosságának megállapítása után megkapja a fiók megnyitásához szükséges azonosítót.

A tervezet a gépjármű-nyilvántartó hivatalra bízza a megfelelő technikai megoldás kiválasztását. A jogszabályjavaslatot a képviselőház vitatja meg döntő házként.

Agerpres

A rovatból ajánljuk:

Országszerte többen meghaltak az ötödik napja tartó rendkívüli hőség miatt
A legfiatalabb áldozat 32, a legidősebb 74 éves volt.
Hét különböző ösztöndíjban részesülhetnek ősztől az általános és középiskolások
A legalacsonyabb összegű támogatás 300, a legmagasabb 3700 lej havonta.
Vörös riasztást adtak ki a hétvégére a kánikula miatt
A hőmérsékleti csúcsértékek 37 és 41 Celsius-fok között alakulnak.