Szigorú feltételek mellett használhatók az iskolabuszok az új törvény szerint

Kihirdette szerdán Klaus Iohannis államfő az iskolabuszok használatát szabályozó törvényt, amelynek értelmében a járművek útvonalát a helyi hatóságok határozzák meg, továbbá a tanulókon és pedagógusokon kívül más nem utazhat rajtuk.

A jogszabály szerint az iskolabuszokat térfigyelő és GPS nyomkövető rendszerrel szerelik fel, hogy a tanulók felügyeletét valós időben lehessen biztosítani.

A törvény előírja, hogy az iskolabuszok útvonalát és megállóhelyeit a helyi önkormányzat szabja meg egy határozatban. Az iskolabuszokkal történő szállítás ingyenes, és az önkormányzat vagy a tanintézmény biztosítja. A járművek egységes megkülönböztető jegye a sárga alapon fekete betűkkel írt, román nyelvű „TRANSPORT ŞCOLAR” felirat, a gépkocsi típusától függetlenül. Az iskolabuszon utazó tanulók száma nem haladhatja meg a helyek számát.

A járművek nemcsak a tanórákra szállíthatják a diákokat, hanem különböző oktató jellegű tevékenységek vagy kulturális események helyszíneire, ha ezek a diákok tanulási készségeit vagy érzelmi-szociális fejlődését segítik elő. Ez esetben a tanintézmény vezetőségének tájékoztatnia kell a település polgármesterét az iskolabusz útvonaláról; ugyanakkor a járművek vakációban is igénybe vehetők.

A törvény szerint a mozgásban lévő iskolabuszon a tanulók kötelesek a helyükön ülni, civilizáltan viselkedni és beszélni, és kímélni a berendezést. Az előírás megsértése fegyelmi szankciókat von maga után, és az iskolabuszon történő közlekedés meghatározott idejű megtiltásával járhat. A jogszabály ugyanakkor arra is kitér, hogy a tanulókon és tanárokon kívül más nem utazhat az iskolabuszon. A rendelkezés áthágásának felelőssége az iskolabusz sofőrjét terheli, és ismétlődő szabálysértés esetén a munkaszerződés felbontását vonhatja maga után.

Agerpres

A rovatból ajánljuk:

Országszerte többen meghaltak az ötödik napja tartó rendkívüli hőség miatt
A legfiatalabb áldozat 32, a legidősebb 74 éves volt.
Hét különböző ösztöndíjban részesülhetnek ősztől az általános és középiskolások
A legalacsonyabb összegű támogatás 300, a legmagasabb 3700 lej havonta.
Vörös riasztást adtak ki a hétvégére a kánikula miatt
A hőmérsékleti csúcsértékek 37 és 41 Celsius-fok között alakulnak.