Szeptembertől megnyithatnak az éttermek, mozik és színházak

2020. augusztus 28.
Határozatot fogadott el csütörtök este az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) az éttermek és kávézók beltéri helyiségeinek szeptember elsejétől történő újranyitásáról. A mozik és színházak is újrakezdhetik tevékenységüket.
<em>Hír szerkesztése</em> Szeptembertől megnyithatnak az éttermek, mozik és színházak
Illusztráció | Fotó: digi24.ro/Getty Images

A CNSU 43. számú határozata értelmében szeptembertől kinyithatnak az éttermek és a kávézók beltéri helyiségei azokban a megyékben, ahol az elmúlt 14 napban jegyzett új koronavírusos megbetegedések átlaga ezer lakosra vetítve nem haladja meg az 1,5-öt.

Ha a megyén belül valamely településen az elmúlt 14 napban jegyzett megbetegedések száma meghaladja ezt a küszöbértéket, a megyei vészhelyzeti bizottság korlátozhatja vagy felfüggesztheti az adott településen a beltéri éttermek és kávézók működését. Ugyanakkor a „rosszul álló” megyékben engedélyezhetik az éttermek működését azokon a településeken, amelyeket az ezer lakosra jutó fertőzésszám 15 alatt volt az elmúlt 14 napban.

A határozat azt is előírja, hogy a szállodákban/panziókban működő éttermek és kávézók is kinyithatnak. Viszont ott, ahol a fenti küszöbértéket meghaladja a fertőzésszám, csak a szállóvendégeket fogadhatják ezekben az éttermekben, külső vendégeket nem. A klubok, bárok és zárt diszkók továbbra is zárva maradnak.

A CNSU döntése szerint országos szinte reggel 6 és 24 között időszakra korlátozzák a teraszok, valamint a beltéri éttermek és kávézók nyitva tartását, azzal a feltétellel, hogy az utolsó rendelést legkésőbb 23 órakor szabad felvenni.

A döntés értelmében – amelyet csütörtökön a kormány is határozatba foglalt – a zárt térben tartott magánrendezvények, képzések, workshopok (uniós projektek keretében megtartott találkozók) esetében 50-re emelik a résztvevők maximális számát, a szabadtéri eseményeken pedig 100-ra (ez érvényes a kampányrendezvényekre és a magánjellegű összejövetelekre is).

A mozik, színházak és koncerttermek újranyitása szintén engedélyezett azokban a megyékben, ahol az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések számának összege ezer lakosra vetítve nem haladja meg az 1,5-öt, de csak fél házzal működhetnek.

A döntés értelmében a szerencsejátéktermek is kinyithatnak azokban a megyékben, ahol az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések számának összege ezer lakosra vetítve nem haladja meg az 1,5-öt.

A drive-in rendezvényeken egy gépkocsiban ülő személyek száma nem haladhatja meg a hármat, ha nem ugyanazon család tagjai.

A szabadtéri előadásokon, koncerteken, fesztiválokon és más hasonló rendezvényeken legtöbb ötszáz személy vehet részt, a nézőknek egymástól legkevesebb két méterre elhelyezett székeken kell ülniük, és védőmaszkot kell viselniük.

Agerpres

További hírek

Hír beküldése
Este kilencig tartanak nyitva a szavazóhelyiségek.
<em>Hír szerkesztése</em> Faragó Péter: vasárnap mutassuk fel az Arad megyei magyar közösség erejét!
Az RMDSZ megyei tanácselnökjelöltje szerint nem veszélyesebb elmenni szavazni, mint például bevásárolni.
<em>Hír szerkesztése</em> Az AMISZ segít eljutni a szavazókörbe
Aki valamiyen oknál fogva nem tud eljutni, kérje az ifjúsági szervezet közbenjárását.
<em>Hír szerkesztése</em> Mészár Sándor kezdő tizenegye
Az RMDSZ aradi polgármesterjelöltje lebontaná a bürokrácia falát, ugyanakkor egészséges környezetet és élhető várost szeretne.
<em>Hír szerkesztése</em> „A pécskai magyarságnak jogos elvárása, hogy egyenrangúként kezeljék őket”
Bölöni György RMDSZ-es polgármesterjelölt szerint a román pártok magyar jelöltjei nem érvényesíthetnek a magyar közösségi érdekeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Mészár Sándor: Orbán Viktor is gratulált az UTA feljutásához [AUDIO]
A Pecsovszky-monográfia román nyelvű fordítását mutatták be, és az 50 évvel ezelőtti Feyenoord-búcsúztatásra emlékeztek Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Németh József: újra egy úton járnak a varsándi magyarok
Az RMDSZ polgármesterjelöltje bízik a közképviselet megerősítésében.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA: első győzelem helyett első vereség
Kétszer herdálta el az előnyét az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Vass Károly: az önkormányzat vezetésében is ott a helyünk
Nagyzerénd RMDSZ polgármesterjelöltje szerint nem elég a tanácsban jelen lenni.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagy sikert aratott Keresztes Ildikó koncertje
Az Aradi Magyar Napokon lépett fel a népszerű magyarországi énekesnő.