Szent Erzsébet-gyűjtés a hátrányos helyzetű gyermekekért

2021. november 12.
November 14-én a világegyház különösen is a szegények felé fordul, hiszen ezen a vasárnapon tartják a Szegények 5. Világnapját, amelyet Ferenc pápa alapított. Nem véletlen, hogy Árpádházi Szent Erzsébet ünnepéhez esik közel, mint ahogyan a Főegyházmegyei Caritas hagyományos gyűjtése is ezen a napon lesz a nélkülöző, hátrányos helyzetű gyermekekért – olvasható a Gyulafehérvári Caritas közleményében.
<em>Hír szerkesztése</em> Szent Erzsébet-gyűjtés a hátrányos helyzetű gyermekekért

Ez alkalomból Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke körlevélben szólítja meg a híveket, amelyben Szent Erzsébet példáját állítja elénk, buzdítva, hogy mind lelkiekben, mind anyagiakban álljunk a rászoruló gyermekek, fiatalok mellé, hiszen szükségük van az odafigyelésünkre és segítségünkre.

„Szent Erzsébet ünnepe üzenet a számunkra, figyelmeztetés, hogy mi magunk is próbáljuk tettekre váltani mindazt, amit példájából tanulhatunk. A legkülönfélébb válságok által sújtott világunkban is törekednünk kell arra, hogy saját nehézségeink, küzdelmeink mellett, ezek ellenére is, meglássuk mások gondját-baját, testi-lelki szükségét is. Az elmúlt évben, az idős és beteg testvéreink támogatására szervezett gyűjtés során, 186 051 lej gyűlt össze, amiért hálás szívvel mondok köszönetet minden adakozónak. A járvány közvetlen módon kevésbé veszélyezteti a kiskorú és ifjú nemzedéket, de közvetett módon számos problémát okoz körükben. Kezdve az otthon-tanulás akadályaitól, sok más nehézségen és nélkülözésen át egészen a családtagok, netán szülők elvesztéséig – számos rászoruló, anyagiakban és lelkiekben hiányt szenvedő gyermeknek, fiatalnak van szüksége odafigyelésünkre és segítségünkre" – áll dr. Kovács Gergely érsek körlevelében.

Adományozni november 14-én, vasárnap lehet a főegyházmegye templomaiban, majd a Caritas székhelyeken, illetve online a szervezet honlapján (https://caritas-ab.ro/segitek/).

  • Bankszámlaszám (IBAN): RO46 RNCB 0003 0015 6949 0006
  • Számlatulajdonos: Asociația Caritas Alba Iulia, CF 4562770
  • Utalás tárgya: Colecta Sf. Elisabeta

A szegények világnapját az évközi időszak 33. vasárnapjára Ferenc pápa alapította 2016-ban a Misericordia et Misera apostoli levélben, először pedig 2017-ben ünnepelték. Az idei világnap mottója „Szegények mindig lesznek veletek" (Mk 14,7), hozzá kapcsolódó, kilenc pontból álló üzenetét Ferenc pápa még ez év június 13-án, Páduai Szent Antal emléknapján tette közé. A Szentatya szerint a szentírási idézet azt is jelenti, hogy a szegények nem kívülállók, hanem a közösség részei, testvéreink, akiknek vissza kell adnunk méltóságukat, biztosítani kell társadalmi befogadásukat. A jótékonykodás feltételez egy jótevőt és azt, aki részesül a jótéteményből, miközben a javakban való osztozás testvériséget ébreszt. Az alamizsna alkalomszerű, az osztozás tartós. A hívek, ha Jézust személyesen akarják látni és megérinteni kezükkel, tudják, hogy hová forduljanak: a szegények Krisztus szentségei, személyét képviselik.

További hírek

Hír beküldése
A 200 km-es futóversenyt, kerékpáros és görkorcsolya-túrát 2019-ben szervezték meg legutóbb.
<em>Hír szerkesztése</em> Csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áron Magyarországon
Péntektől csak magyarországi rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon hatósági, maximum 480 forintos literenkénti áron standard benzint vagy gázolajat – jelentették be a csütörtöki Kormányinfón. A külföldi autósoknak piaci árat kell fizetniük.
Hír beküldése
Augusztusi zenei csemege.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy évvel a robbantásos merénylet után még nem történt vádemelés
Több mint 400 tanút hallgattak ki, 35 házkutatást végeztek, több tucat vizsgálatot végeztek – eredménytelenül.
<em>Hír szerkesztése</em> Népszámlálás: itt a vége, töltsd ki végre!
Hétfőig mintegy 750 ezer „magyar kérdőív” került kitöltésre.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb gazdasági és szociális intézkedéscsomagról döntött a kormánykoalíció
Hitelmoratórium, béremelés a közszférában, 700 lejes támogatás a nyugdíjasoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Bajnok a CFR, 11. helyen végzett az UTA [FRISSÍTVE]
Az aradiak osztályozós helyen tartották a Dinamót.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták az UTA új vezetőedzőjét [FRISSÍTVE]
A tréner eddigi csapatai ebben a szezonban estek ki az 1. Ligából.
<em>Hír szerkesztése</em> Mesék az ágak hegyin és túl...
Gyereknapi élőszavas mesemondás.
<em>Hír szerkesztése</em> Játékpisztollyal fenyegette a járókelőket egy zavart férfi
Pszichiátriai eset.