Szent Erzsébet-gyűjtés a hátrányos helyzetű gyermekekért

2021. november 12.
November 14-én a világegyház különösen is a szegények felé fordul, hiszen ezen a vasárnapon tartják a Szegények 5. Világnapját, amelyet Ferenc pápa alapított. Nem véletlen, hogy Árpádházi Szent Erzsébet ünnepéhez esik közel, mint ahogyan a Főegyházmegyei Caritas hagyományos gyűjtése is ezen a napon lesz a nélkülöző, hátrányos helyzetű gyermekekért – olvasható a Gyulafehérvári Caritas közleményében.
<em>Hír szerkesztése</em> Szent Erzsébet-gyűjtés a hátrányos helyzetű gyermekekért

Ez alkalomból Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke körlevélben szólítja meg a híveket, amelyben Szent Erzsébet példáját állítja elénk, buzdítva, hogy mind lelkiekben, mind anyagiakban álljunk a rászoruló gyermekek, fiatalok mellé, hiszen szükségük van az odafigyelésünkre és segítségünkre.

„Szent Erzsébet ünnepe üzenet a számunkra, figyelmeztetés, hogy mi magunk is próbáljuk tettekre váltani mindazt, amit példájából tanulhatunk. A legkülönfélébb válságok által sújtott világunkban is törekednünk kell arra, hogy saját nehézségeink, küzdelmeink mellett, ezek ellenére is, meglássuk mások gondját-baját, testi-lelki szükségét is. Az elmúlt évben, az idős és beteg testvéreink támogatására szervezett gyűjtés során, 186 051 lej gyűlt össze, amiért hálás szívvel mondok köszönetet minden adakozónak. A járvány közvetlen módon kevésbé veszélyezteti a kiskorú és ifjú nemzedéket, de közvetett módon számos problémát okoz körükben. Kezdve az otthon-tanulás akadályaitól, sok más nehézségen és nélkülözésen át egészen a családtagok, netán szülők elvesztéséig – számos rászoruló, anyagiakban és lelkiekben hiányt szenvedő gyermeknek, fiatalnak van szüksége odafigyelésünkre és segítségünkre" – áll dr. Kovács Gergely érsek körlevelében.

Adományozni november 14-én, vasárnap lehet a főegyházmegye templomaiban, majd a Caritas székhelyeken, illetve online a szervezet honlapján (https://caritas-ab.ro/segitek/).

  • Bankszámlaszám (IBAN): RO46 RNCB 0003 0015 6949 0006
  • Számlatulajdonos: Asociația Caritas Alba Iulia, CF 4562770
  • Utalás tárgya: Colecta Sf. Elisabeta

A szegények világnapját az évközi időszak 33. vasárnapjára Ferenc pápa alapította 2016-ban a Misericordia et Misera apostoli levélben, először pedig 2017-ben ünnepelték. Az idei világnap mottója „Szegények mindig lesznek veletek" (Mk 14,7), hozzá kapcsolódó, kilenc pontból álló üzenetét Ferenc pápa még ez év június 13-án, Páduai Szent Antal emléknapján tette közé. A Szentatya szerint a szentírási idézet azt is jelenti, hogy a szegények nem kívülállók, hanem a közösség részei, testvéreink, akiknek vissza kell adnunk méltóságukat, biztosítani kell társadalmi befogadásukat. A jótékonykodás feltételez egy jótevőt és azt, aki részesül a jótéteményből, miközben a javakban való osztozás testvériséget ébreszt. Az alamizsna alkalomszerű, az osztozás tartós. A hívek, ha Jézust személyesen akarják látni és megérinteni kezükkel, tudják, hogy hová forduljanak: a szegények Krisztus szentségei, személyét képviselik.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Újabb bukta hazai pályán
Az UTA négy meccs óta képtelen gólt szerezni.
Hír beküldése
Nem mindennapi látvány.
Hír beküldése
Pitești-re viszik Karnyónét.
<em>Hír szerkesztése</em> Belehalt sérüléseibe az elgázolt biciklis
Egy 64 éves kisjenői asszony az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> FRISSÍTVE – Kiégett egy autó a világosi úton [VIDEO]
A sofőr és utasa idejében kimenekült a járműből.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is közös adventi gyertyagyújtást tartanak Pécskán
Mind a négy vasárnapon más és más személy gyújtja meg a gyertyákat.
<em>Hír szerkesztése</em> December 4-től január 10-ig tart a karácsonyi vásár
Három helyszínen zajlik majd a központban a rendezvény.
<em>Hír szerkesztése</em> Megnőtt a várakozási idő az autópálya-határátkelőhelyen
Új rendszert állítanak üzembe a magyar hatóságok, és sokan külföldön töltenék a hosszú hétvégét.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi koszorúkészítést tartottak a ségai plébánián
Vasárnap kezdetét veszi az egyházi év egyik legszebb időszaka.
<em>Hír szerkesztése</em> Enyhítés: tarthatók fesztiválok, korlátozott számban meccsre is járhatunk [FRISSÍTVE]
Előre kell hozni az esti bajnoki mérkőzések kezdését, mert csak 5 és 21 óra között tarthatók sportrendezvények. A stadionokban vagy a szabadtéri kulturális rendezvényeken csak a befogadóképesség 30 százalékát foglalhatják el. Közönség részvételével tarthatók meg a december elsejei katonai parádék.