Sürgősségi kormányrendeletet hoztak az ingázó diákok támogatásáról

Utazási költségtérítést biztosítanak azoknak a tanulóknak, akik nem a lakóhelyükön járnak iskolába – erről döntött csütörtöki ülésén a kormány. A diákok havi normatív támogatást kapnak.

A diákoknak biztosított utazási összeg 60 lej/hó három kilométer távolságon belül. A három km-t meghaladó távolságok esetén a havi 60 lej kiegészül kilométerenként havi hat lejjel. Amennyiben ez az összeg nem fedezi a diákok teljes utazását egy hónapban, a támogatást saját költségvetésükből kiegészíthetik az önkormányzatok.

A bentlakásban lakó diákoknak négy oda–vissza utazás kifizetését biztosítja, illetve minden hivatalos ünnepnap alkalmával megtéríti a hazautazás költségeit az oktatási minisztérium. Az összeget attól az oktatási intézménytől igényelhetik a diákok, amelyikben tanulnak. Az elszámoláshoz szükséges felmutatni az utazást igazoló dokumentumokat.

„A rendszer bevezetése segíthet abban, hogy megkönnyítsük nemcsak a diákok, hanem a családok helyzetét is, hisz sok esetben ezekben a családokban a szülők és tanulók egyaránt ingáznak, így nagyobb összeg terheli a családok költségvetését. Ugyanakkor vidéken magasabb az iskolaelhagyás mértéke, az ingázás pedig egy olyan tényező, amely ezt felerősítheti, így az utazási költségek támogatása ennek a problémának a csökkentésében is segíthet” – idézte az RMDSZ közleménye Kallós Zoltánt, az oktatási minisztérium RMDSZ-es államtitkárát.

A rovatból ajánljuk:

Júliustól 3700 lejre emelik a bruttó minimálbért
Ebből 200 lej adómentes az év végéig.
Jövőre nem kell adót fizetni a műemléképületekre a felújítási idő alatt
A kedvezmény az építkezési engedély kiállításának időpontjában lép érvénybe.
Felvi.ro – Minden, ami egyetem, magyarul, egy helyen!
Frissítette egyetemböngésző adatbázisát az Országos Magyar Diákszövetség.
Tíz évig nem kaphat jogosítványt az ittas vagy drogos járművezető
Egytől 5 évig terjedő szabadságvesztés jár 0,80 gramm/liter véralkoholszint felett.