RMDSZ: legyen olcsóbb a vezetékes víz!

Illusztráció | Fotó: Pexels

Illusztráció | Fotó: Pexels

Kevesebbe kerülhet a vezetékes víz annak az RMDSZ-es törvénytervezetnek köszönhetően, amelyről szerdán döntött a szenátus – jelentette be Cseke Attila szenátusi frakcióvezető.

Jelenleg a csapvíz árának kiszámításakor az országos, a megyei, és a helyi átlagjövedelmet is figyelembe veszik. Az RMDSZ-es javaslat szerint a szolgáltató nem alkalmazhatja a legmagasabb megyei átlagbért, így olcsóbb lehet a vezetékes víz.

„A kistelepüléseken, vidéken és a fejlődő megyékben élő családoknak jelent ez nagy segítséget. A csapvíz nem luxus” A családokat segítjük ezzel az intézkedéssel, amely a vízszámla csökkentéséhez vezethet. Az RMDSZ kormányzati eszközökkel azon dolgozott, hogy a csapvíz minden településre, minden otthonba eljusson, az alapvető közszolgáltatás áfáját csökkentettük, most pedig javítjuk a csapvíz árának kiszámolásakor használt procedúrát” – idézte Cseke Attila korábbi fejlesztési minisztert az RMDSZ közleménye.

Az RMDSZ-es szenátor elmondta: a hatályos rendelkezések értelmében az országos, a megyei és a helyi átlagjövedelmet is alapul veszik akkor, amikor kiszámolják a csapvíz árát. Abban az esetben viszont, amikor egy regionális közszolgáltató két vagy több megyében is csapvizet biztosít, illetve több településen is üzemel ugyanabban a megyében, ha nagy különbség van az átlagbérek között, hátrányos a mechanizmus. Kiváltképp a kistelepüléseken élő, vagy a kevésbé fejlett, kisebb átlagjövedelemmel rendelkező megyékben lakó családok számára jelenthet nagyobb terhet a hatályos törvény – mutatott rá Cseke Attila.

A törvénytervezetet Szabó Ödön, Benedek Zakariás és Bende Sándor RMDSZ-es képviselők javasolták. A szenátus első házként szavazott róla, végső döntést a képviselőház fog hozni a tervezet kapcsán. Ezt és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.

A rovatból ajánljuk:

Elindult a betétdíjas visszaváltási rendszer
A gyártók és viszonteladók kötelesek begyűjteni a víz, üdítő- és szeszesitalok palackozására használt flakonokat, üvegeket és fémdobozokat.
Egymilliárd euró értékű felesleges oltást rendeltek meg Cîțuék
Volt kormánytagok ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást a DNA.
Megszavazta a képviselőház az új nyugdíjtörvényt
Januártól 13,8 százalékkal nőnek a járandóságok.
Hóviharok okoztak fennakadást a közlekedésben a hegyvidéken
A Bucsin-tetőn, Borszék, a Gyilkos-tó térségében és Hargita-fürdőn is havazott.
Lezárják a Transzfogarasi és a Transzalpina utakat
Biztonsági okokból tilos az átjárás.