Ponta: a kormány nem fogja megsérteni az alkotmánybíróság függetlenségét

2012. július 9.

A román kormány nem fogja megsérteni az alkotmánybíróság függetlenségét - jelentette ki ma Victor Ponta román miniszterelnök. A kormányfő a szerdai kormányülés előtt beszélt erről, válaszolva a külföldön megfogalmazódott aggodalmakra. Előző nap Viviane Reding, az Európai Unió igazságügyi biztosa egy Twitter-bejegyzésben "erős aggodalmát" fejezte ki "a román alkotmánybíróság függetlensége elleni támadások miatt". Mark Gitenstein bukaresti amerikai nagykövet pedig különösen a romániai bíróságok elleni fenyegetéseket bírálta.

Ponta a szerdai kormányülés elején kifejtette, hogy a kabinet nem fog beavatkozni az elnöki hivatal és a parlament közötti politikai harcba, és nem fog olyan sürgősségi kormányrendeletet elfogadni, amellyel megsérti a taláros testület függetlenségét. "Nem létezett, és nem is lesz olyan törvényes rendelkezés, amely az alkotmánybírák elmozdítására vonatkozna, hiszen vannak alkotmányos előírások, amelyeket tiszteletben kell tartanunk" - mondta Ponta.

Titus Corlatean igazságügyi miniszter is értetlenségének adott hangot, hangsúlyozva, hogy nem merültek fel olyan intézkedések, amelyek az alkotmánybíróság megszüntetésére vagy alkotmánybírák visszahívására irányultak volna. Corlatean meglepettségének adott hangot amiatt, hogy a román alkotmánybíróság kedden közölte: a Velencei Bizottsághoz és más európai intézményekhez fordult az alkotmányosság felszámolására irányuló törekvésként értelmezve a bukaresti kormány ellene irányuló támadásait. Victor Ponta az utóbbi napokban több ízben kijelentette, hogy az alkotmánybíróság Traian Basescu államfő befolyása alatt áll, akadályozza a kormány munkáját és ezért az új kormánytöbbségnek megoldást kell találnia a testület összetételének megváltoztatására.

Az alkotmánybíróság közleménye leszögezte, hogy a törvény értelmében az alkotmánybírák elmozdíthatatlanok és a lecserélésükre irányuló törekvések súlyos támadást jelentenek a jogállamiság, a demokrácia és az ország nemzetközi megítélése ellen.

MTI

További hírek

Hír beküldése
Öt intenzív ellátást igénylő pácienst vesz át a szegedi kórház.
Hír beküldése
Postán, telefonon és e-mailben tartják a kapcsolatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Piros-fehér tömegközlekedési eszközöket rendeltek
Olyan modernek leszünk, hogy csak na!
<em>Hír szerkesztése</em> Több tucat migránst kaptak el az utóbbi 24 órában
Erősödik a nyomás a határon.
A koronavírus-járvány közbeszólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Két hétig online oktatásra térnek át a Csiky-ben [AUDIO]
Az elemi és a végzős osztályok kivételt jelentenek.
Honosítási ügyintézés.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisbusz és személygépkocsi ütközött össze kora reggel [FRISSÍTVE]
Öt személyt szállítottak kórházba.
<em>Hír szerkesztése</em> Ajtóstól rontott a házba [FRISSÍTVE]
Egy rendszámtábla nélküli, balesetezett személygépkocsival ébredtek a házuk udvarán.
Hír beküldése
Klaus Iohannis azt követően döntött a miniszterelnök-jelölt kinevezéséről, hogy hétfőn az elnöki hivatalban külön-külön konzultált a parlamenti pártok küldöttségeivel. Az alkotmány által megkövetelt kormányalakítási egyeztetések anélkül kezdődtek meg, hogy a pártok előzetesen bármilyen koalíciós megállapodásra jutottak volna.