Pénztárreform a bevásárlóközpontokban

Csak semmi édesség! | Illusztráció: Pexels/rmdsz.ro

Csak semmi édesség! | Illusztráció: Pexels/rmdsz.ro

Döntő házként fogadta el szerdán a képviselőház azt a törvénytervezetet, amelyik a helyhatóságok engedélyéhez köti a közélelmezési kereskedelmi egységek működését.

Előírásai szerint hipermarketeknek és szupermarketeknek legkevesebb egy pénztárgépet fenn kell tartaniuk a gyermekes családok számára. Ezeknél a pénztáraknál tilos az egészséges étrendbe nem illő, ezért a kiskorúaknak nem ajánlott élelmiszerek – például chipsek, cukorkák, üdítők – árusítása. Ezeknek a termékeknek a listáját az egészségügyi miniszter 2008/1563-as számú rendelete tartalmazza.

A tervezet előírja azt is, hogy a kereskedelmi egységeknek korlátozott időtartamra szóló működési engedélyt kell beszerezniük a polgármesteri hivataltól. Ez az engedély igazolja, hogy megfelelnek a közélelmezési szolgáltatások törvényes követelményeinek. A jogszabály a kereskedelmi egységek tevékenységének felfüggesztésére vagy akár betiltására is felhatalmazza a polgármestert, ha ezeket a követelményeket nem teljesítik – számolt be az Agerpres.

Benkő Erika, a törvénytervezet kidolgozója, az RMDSZ Kovászna megyei volt parlamenti képviselője az RMDSZ közleményében így fogalmazott: „A törvénymódosítás célja megvédeni a gyerekeket attól, hogy a pénztárak melletti polcokon édességeket vagy az egészséges fejlődéshez nem alkalmas élelmiszereket helyezzenek el, így elkerülhető, hogy a gyerekek követeljék a szülőktől ezeket a termékeket. Mindenki, akinek kisgyermeke van, tudja, mennyire nehéz megmagyarázni a gyerekeknek azt, hogy nem ehetnek töménytelen mennyiségű édességet. A törvénymódosítást még 2019-ben kezdeményeztük a kollégákkal, ma erről döntött a képviselőház plénuma.” 

Romániában a gyerekek 25 százaléka szembesül a gyerekkori elhízással, vagyis négy gyerekből egy túlsúlyos. A gyermekkori elhízás és annak egészségre gyakorolt hatásai az egészségügyi szakértők körében heves viták tárgyát képezik, mivel a gyermek felnőtté válásakor csökkent önbizalomhoz és diszkriminatív társadalmi tapasztalatokhoz vezethet. Ezen túlmenően a gyermekkori elhízás olyan betegségekhez vezet, mint a cukorbetegség vagy a megnövekedett vérnyomás.

A törvény az államfői kihirdetést követően lép érvénybe.

A rovatból ajánljuk:

Elindult a betétdíjas visszaváltási rendszer
A gyártók és viszonteladók kötelesek begyűjteni a víz, üdítő- és szeszesitalok palackozására használt flakonokat, üvegeket és fémdobozokat.
Egymilliárd euró értékű felesleges oltást rendeltek meg Cîțuék
Volt kormánytagok ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást a DNA.
Megszavazta a képviselőház az új nyugdíjtörvényt
Januártól 13,8 százalékkal nőnek a járandóságok.
Hóviharok okoztak fennakadást a közlekedésben a hegyvidéken
A Bucsin-tetőn, Borszék, a Gyilkos-tó térségében és Hargita-fürdőn is havazott.
Lezárják a Transzfogarasi és a Transzalpina utakat
Biztonsági okokból tilos az átjárás.