Péntektől csak részlegesen oldják fel a kijárási korlátozásokat

2020. május 13.
A csütörtökön lejáró rendkívüli állapot után is csak részlegesen oldják fel a kijárási korlátozásokat Romániában: a település elhagyását továbbra is csak indokolt esetekben, az utazás halaszthatatlan voltát indokló, előre megírt nyilatkozatokkal engedélyezik – jelentette be kedden Klaus Iohannis államfő.
<em>Hír szerkesztése</em> Péntektől csak részlegesen oldják fel a kijárási korlátozásokat
Illusztráció | Fotó: Arad Megyei Rendőr-főkapitányság

A kormány tagjaival folytatott egyeztetése után az elnök felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány nem csitul, Romániában az ezret közelíti az áldozatok száma, és naponta több száz új esetet diagnosztizálnak. Bár a járvány elleni védekezésben a rendkívüli állapotot a veszélyhelyzet váltja majd fel, nem jött még el a „túlzott lazítás" ideje – mutatott rá Iohannis.

Kötelezővé válik a védőmaszk viselése minden zárt térben: munkahelyen, közszállítási járműveken, üzletben. Szintén kötelező lesz a legalább másfél méteres távolságtartás, amelyet Iohannis azzal példázott, hogy a két ember közötti távolság nem lehet kisebb, mint az a távolság, amelyet mindkettejük kinyújtott karja jelent.

Május 15. után lehetővé teszik az istentiszteleteket, de az első időszakban csak a szabad ég alatt, a híveknek védőmaszkot kell viselniük, és meg kell tartaniuk egymás között a másfél méteres távolságot.

A településeken belül nem lesz már szükség a lakás elhagyásának indokát magyarázó, előre megírt nyilatkozatra, de a településeket továbbra is csak bizonyos indokolt esetekben – például munkaügyben, mezőgazdasági tevékenységek miatt, vagy egyéni sporttevékenység céljából –, előre megírt nyilatkozattal szabad elhagyni.

A profi sportolók szigorú óvintézkedések közepette újrakezdhetik az edzéseket, de a versenyeket még nem engedélyezik. Az amatőrök csak szabadtéri és egyéni sporttevékenységben vehetnek részt, a sportlétesítmények öltözőit nem használhatják.

Megszavazta a szenátus a veszélyhelyzetről szóló törvénytervezetet

Jelentős módosításokkal megszavazta a szenátus kedden a kormány törvénytervezetét a veszélyhelyzet bevezetéséről, amely a csütörtökön lejáró rendkívüli állapotot váltja fel a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

A szenátus baloldali többsége úgy módosította a törvénytervezetet, hogy az országos veszélyhelyzet kihirdetése esetén a kormánynak öt napon belül meg kell szereznie a parlament jóváhagyását is. A 30 napra kihirdetett veszélyhelyzetet a kormány a belügyminiszter javaslatára kormányhatározattal meghosszabbíthatja. Az RMDSZ javaslatára a veszélyhelyzet idején megyénként és térségenként különböző intézkedéseket lehet bevezetni a járványügyi helyzet függvényében.

A szenátusban többségben lévő ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára törölték a törvénytervezet szövegéből azt a lehetőséget, hogy a közintézmények versenyvizsga nélkül alkalmazhassanak a járvány elleni küzdelemhez szükséges munkaerőt hat hónapos munkaszerződéssel. Az egészségügyi tárcánál meghagyták ezt a lehetőséget, de a vizsga nélkül felvett alkalmazottak határozott idejű munkaszerződése nem tarthat tovább a veszélyhelyzetnél.

Robert Cazanciuc, a szenátus szociáldemokrata ideiglenes elnöke szerint a kormányt csak az érdekelte, hogy a válsághelyzetet kihasználva folytathassa az átláthatatlan, versenytárgyalások nélküli közbeszerzéseket, politikai tisztogatást végezzen, saját embereit pedig versenyvizsga nélkül ültethesse a hivatalokba. A szenátusi baloldali többség azért is a kormányt tette felelőssé, hogy késve terjesztette be a tervezetet, így a törvény nem léphet idejében hatályba. A rendkívüli állapot lejárta után és a veszélyhelyzetet szabályozó törvény jövő heti hatályba lépése előtt a hatóságoknak várhatóan nem lesz törvényes eszközük arra, hogy korlátozzák a kijárást és gyülekezést.

A kormány 19 oldalas törvénytervezetéhez 64 oldalnyi módosító indítványt fűzött a szenátus jogi bizottsága, a módosított törvénytervezetet végül nagy többséggel fogadta el a kétkamarás bukaresti parlament felsőháza. A veszélyhelyzetről szóló törvény végleges formájáról szerdán dönt a képviselőház.

MTI

További hírek

Hír beküldése
A Csiky-ben is javultak az eredmények.
Hír beküldése
Nincs más hátra: előre!
<em>Hír szerkesztése</em> Aradiaknak is termett babér Gyulán
Úszásban már érmeket osztottak a koronavírus-időszak után.
<em>Hír szerkesztése</em> Egyszerre küzdöttek vízzel és tűzzel a katasztrófaelhárítók
Ítéletidő!
<em>Hír szerkesztése</em> Másfél koncertet adott a Juhász Zenekar
A 20 éves jubileumi fellépésre váltott jegyek egy másik előadáson felhasználhatók.
<em>Hír szerkesztése</em> Koronavírus-fertőzés miatt elhalasztják az UTA meccsét [FRISSÍTVE]
A Ploiești-i Petrolul több játékosának pozitív lett a tesztje.
<em>Hír szerkesztése</em> Arad, vírusmentes övezet [FRISSÍTVE]
Az utolsó koronavírusos beteg is elhagyhatta a kórházat.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is folytatódik a Szórvány Kulturális Karaván
Az Aradi Kamaraszínház nyolc településre viszi el az előadását.
<em>Hír szerkesztése</em> Budafokon folytatja Zsóri Dániel [VIDEO]
Simonyifalva Puskás-díjas labdarúgója csapatot váltott.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyerekeket mentettek ki a Fehér-Körösből a tűzoltók
Majdnem tragédia lett a hűsítő csobbanásból.