Munkabeszüntetéssel és túlbuzgósággal adnak hangot bérköveteléseiknek a helyi közigazgatási alkalmazottak

A kép illusztráció | Archív felvétel

A kép illusztráció | Archív felvétel

Hétfőtől napi kétórás munkabeszüntetéssel és a bürokratikus előírások „túlbuzgó” betartásával adnak hangot bérköveteléseiknek a helyi közigazgatásban dolgozók – közölte több mint 3000 romániai község- és városháza alkalmazottainak érdekképviselete, a Columna-SCOR szakszervezeti szövetség.

A SCOR a kormányhoz intézett átiratában rámutat: a január 31-i első, kétórás figyelmeztető sztrájkján több mint 800 községháza csaknem 11 ezer alkalmazottja szüntette be a munkát, és február 5-ére a szakszervezet általános sztrájkot helyezett kilátásba, amit a munkaügyi miniszter február 1-jén tett béremelési ígéreteire alapozva elnapoltak, de azóta sem történt ügyükben előrelépés.

Az érdekképviselet hathetes türelmi idő után a tiltakozó megmozdulások újrakezdéséről döntött. Az átirat szerint a SCOR szakszervezet csaknem 19 ezer tagja vesz részt a hét végéig tartó figyelmeztető sztrájkban. A kétórás munkabeszüntetést nem előre meghatározott, hanem naponta változó idősávban tartják, a polgárok beadványaira és kérvényeire csak 30 (adott esetben 15) nap múlva, vagyis a törvény által megszabott határidő lejártakor válaszolnak.

Amennyiben a kormány továbbra sem tesz lépéseket a helyi közigazgatásban dolgozók bérének emelése érdekében, a szakszervezet általános munkabeszüntetést hirdet a június 9-i önkormányzati választások időszakában – figyelmeztet az érdekképviselet.

Az érdekképviselet az ellen tiltakozik, hogy a községi polgármesteri hivatalok mintegy 60 ezer alkalmazottjának 2021 óta nem nőtt a fizetése. A kormány a tavalyi év végén hozott takarékossági intézkedések részeként ismét befagyasztotta az önkormányzati dolgozók bérénél alapul vett alpolgármesteri fizetéseket, ezért az alkalmazottak fizetése sem növekedhet.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Várják az MCC új évfolyamára a diákokat
Erdély-szerte jelentkezhetnek a negyedikes diákok az MCC Fiatal Tehetség Programjába.
Szerdától jelentős lehűlés és csapadék is várható
A héten 15 fok alatt marad a hőmérséklet.
Kezdődik az iskolai beiratkozás első szakasza
A nemzetiségi iskolák/tagozatok esetében nincsenek iskolakörzetek.
A parlament kitiltotta a játéktermeket a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről
A következő időszakban további szigorításokat terveznek.
Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai
A kérelmeket kizárólag elektronikusan lehet benyújtani.