Módosított Magyarország a beutazási korlátozásokon

2020. július 16.
ha az aktuális járványügyi adatok ezt megalapozzák, az országos tisztifőorvos a jelenleg érvényben lévő besorolási rendszer legenyhébb, „zöld" fokozatára teheti egy-egy ország adott közigazgatási egységét, aminek jelentősége lehet a Magyarországra történő beutazások tekintetében.
<em>Hír szerkesztése</em> Módosított Magyarország a beutazási korlátozásokon
A Tornya–Battonya határátkelőhely | Archív felvétel

A Magyar Közlönyben megjelent a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet módosítása – írja az Origo. Ennek alapján előfordulhat, hogy egyes országok bizonyos térségeit járványügyi szempontból eltérően sorolja be a magyar országos tisztifőorvos, mint az ország egészét.

A vonatkozó rendelet a következő kiegészítést kapja: „Ha egy ország sárga vagy piros jelzéssel került besorolásra, azonban valamely közigazgatási területén az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony, az országos tisztifőorvos a (2) bekezdés szerinti határozatában e közigazgatási területet zöld jelzéssel sorolhatja be."

Mint beszámoltunk róla, szerdától a koronavírus-járvány terjedése miatt Magyarország beutazási korlátozásokat vezetett be a határátkelőin, a szomszédos és a világ országait a fertőzöttség szintjétől függően zöld, sárga és piros kategóriákba sorolta be. A rendelet módosítása azonban azt jelenti, hogy ha az aktuális járványügyi adatok ezt megalapozzák, az országos tisztifőorvos a jelenleg érvényben lévő besorolási rendszer legenyhébb, „zöld" fokozatára teheti egy-egy ország adott közigazgatási egységét, aminek jelentősége lehet a Magyarországra történő beutazások tekintetében.

A rendeletmódosításból egyértelművé válik, hogy az a beutazó, aki zöld besorolású közigazgatási területről lép be Magyarországra, akkor is mentesül a rendeletben előírt egészségügyi vizsgálat alól, ha egyébként az ország egésze, ahonnan beutazott, sárga vagy piros besorolású. Egyelőre nem jelent meg, hogy például Románia esetében melyik régió vagy megyék számítanak zöld kategóriásnak.

További hírek

Hír beküldése
A polgármester és az ott szolgált lelkész roma fiatalok egy csoportjára gyanakszik.
Hír beküldése
Kigyógyult a koronavírus-fertőzésből a ferences szerzetes.
<em>Hír szerkesztése</em> Bejutott a 16 közé a kupában az UTA
Szakadó hóesőben nyertek az aradiak Csíkszeredában.
<em>Hír szerkesztése</em> Sírgyalázás történt Vadászon
Ismeretlenek 11 nyughelyet rongáltak meg a református temetőben.
<em>Hír szerkesztése</em> Meggyújtották az első gyertyát a pécskai adventi koszorún [AUDIO]
Antal Péter polgármester családtagjai jelenlétében gyújtotta meg a lángot.
<em>Hír szerkesztése</em> Megkezdődött az advent
Advent első vasárnapja egyben az új egyházi év kezdete. A karácsonyig tartó négy hét alatt az egyház tiltja az esküvők, zajos mulatságok szervezését, a hívek böjtölve, testben és lélekben megtisztulva készülnek a Megváltó születésének ünnepére.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi gyertyagyújtás Pécskán
Minden vasárnap más-más hozza el a lángot.
<em>Hír szerkesztése</em> Bíró Zoltán: „A magyar emberek szavazata túlmutat a választáson – egy üzenet”
Kisjenő alpolgármestere az RMDSZ szenátorjelölt-listájának a vezetője.
<em>Hír szerkesztése</em> Fellépett az osztálypénz gyűjtése ellen a diákszövetség
A törvénytervezet 2000 lejig terjedő bírságot tenne lehetővé.
<em>Hír szerkesztése</em> Milyen magyarnak lenni Aradon? [AUDIO]
Élettörténeteket vár a Kölcsey Egyesület. Felhívás!