Mit szabad és mit nem vészhelyzet idején?

2020. május 17.
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati tájékoztató fórum, a Stratégiai Kommunikációs Csoport összeállította a május 15-én életbe lépett vészhelyzet idején érvényes szabályozásokkal kapcsolatban kapott kérdésekre egy válaszcsomagot. Íme, a kérdések és a válaszok:
<em>Hír szerkesztése</em> Mit szabad és mit nem vészhelyzet idején?
Illusztráció | Getty Images

Korlátozzák-e a 65 év fölötti személyek kijárását?

A nap bármely órájában elhagyhatják otthonukat a 65 év fölötti személyek is a veszélyhelyzet időszakában, és saját felelősségre kiállított nyilatkozatra is csak akkor van szükségük, ha a településen kívülre utaznak. A nyilatkozatra nincs szükség a nagyvárosok metropolisz-övezetében található települések közötti utazáskor.

Kézzel is megírhatók a nyilatkozatok?

A nyilatkozatok kézzel is megírhatók a hivatalos formanyomtatvány alapján, és a dátumot is javítani lehet rajtuk, amennyiben az úticél és útvonal ugyanaz marad.

Elutazhatunk egy másik településen található bankba?

Amennyiben sürgősen el kell menni egy másik településen található bankba, mert a tranzakciót nem hajtható végre online elvégezni, a nyilatkozaton a 11-es pontot (egyéb indokolt okok) kell bejelölni indoklásként.

Elutazhatunk-e bevásárolni?

A vidéken élők is a 11-es pontot bejelölve mehetnek el bevásárolni más településekre.

Kinyitnak a vendéglők és a teraszok?

A vendéglők és kávézók teraszai zárva maradnak a veszélyhelyzet idején. A törvény lehetőséget ad a megnyitásukra, de nem teszi kötelezővé. A hatóságok döntik el a járványhelyzet alakulásától függően, hogy mikor nyitnak újra.

A hatóságok jelenleg elemzik annak lehetőségét, hogy újranyissák a könyvtárak olvasótermeit; a könyvtárak megnyithatnak, a könyvkölcsönzés működhet, természetesen a szükséges óvintézkedések betartásával.

Megnyitnak-e a magánklinikák?

Ezeknek az intézményeknek ugyanolyan státuszuk volt a szükségállapot idején is, mint az állami klinikáknak és kórházaknak, és ez a veszélyhelyzet idején is érvényes (aki tudja, értelmezze – szerk. megj.).

Hány személy vehet részt családi eseményen?

A szabadtéren, a megfelelő óvintézkedések betartásával szervezett családi események (évfordulók, születésnapok, bulik, stb.) résztvevőinek a száma nincs korlátozva, ha azonban a rendezvény zárt térben zajlik, csak 16 személy vehet részt. Ha az esemény egyházi szertartása a templomban zajlik (keresztelő, esketés, gyászszertartás), 16 személy vehet részt rajta. Ha a szertartás a templomkertben zajlik, a résztvevők száma nem korlátozott, azonban ebben az esetben is be kell tartani az óvintézkedéseket.

Mekkora a kiszabható bírság, ha valaki nem tartja be a szabályokat?

500 lejtől 2500 lejig terjedő bírsággal sújthatók azok a személyek, akik az országos vészhelyzeti bizottság határozatának megfelelően nem viselnek védőmaszkot nyilvános zárt helyeken, de a hatóságok célja nem az állampolgárok büntetése, hanem a járvány terjedésének korlátozása.

A védőmaszkokat nyilvános zárt helyeken nem viselő személyek a koronavírus-járvány terjedését korlátozó intézkedésekről szóló 2020/55-ös törvény alapján megbírságolhatók. Péntektől kezdődően kötelező az orrot és szájat takaró védőmaszkok használata az üzletekben, a tömegközlekedési járműveken, munkahelyen és más nyilvános zárt helyeken.

További hírek

Hír beküldése
A polgármester és az ott szolgált lelkész roma fiatalok egy csoportjára gyanakszik.
Hír beküldése
Kigyógyult a koronavírus-fertőzésből a ferences szerzetes.
<em>Hír szerkesztése</em> Bejutott a 16 közé a kupában az UTA
Szakadó hóesőben nyertek az aradiak Csíkszeredában.
<em>Hír szerkesztése</em> Sírgyalázás történt Vadászon
Ismeretlenek 11 nyughelyet rongáltak meg a református temetőben.
<em>Hír szerkesztése</em> Meggyújtották az első gyertyát a pécskai adventi koszorún [AUDIO]
Antal Péter polgármester családtagjai jelenlétében gyújtotta meg a lángot.
<em>Hír szerkesztése</em> Megkezdődött az advent
Advent első vasárnapja egyben az új egyházi év kezdete. A karácsonyig tartó négy hét alatt az egyház tiltja az esküvők, zajos mulatságok szervezését, a hívek böjtölve, testben és lélekben megtisztulva készülnek a Megváltó születésének ünnepére.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi gyertyagyújtás Pécskán
Minden vasárnap más-más hozza el a lángot.
<em>Hír szerkesztése</em> Bíró Zoltán: „A magyar emberek szavazata túlmutat a választáson – egy üzenet”
Kisjenő alpolgármestere az RMDSZ szenátorjelölt-listájának a vezetője.
<em>Hír szerkesztése</em> Fellépett az osztálypénz gyűjtése ellen a diákszövetség
A törvénytervezet 2000 lejig terjedő bírságot tenne lehetővé.
<em>Hír szerkesztése</em> Milyen magyarnak lenni Aradon? [AUDIO]
Élettörténeteket vár a Kölcsey Egyesület. Felhívás!