Mit szabad és mit nem vészhelyzet idején?

2020. május 17.
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati tájékoztató fórum, a Stratégiai Kommunikációs Csoport összeállította a május 15-én életbe lépett vészhelyzet idején érvényes szabályozásokkal kapcsolatban kapott kérdésekre egy válaszcsomagot. Íme, a kérdések és a válaszok:
<em>Hír szerkesztése</em> Mit szabad és mit nem vészhelyzet idején?
Illusztráció | Getty Images

Korlátozzák-e a 65 év fölötti személyek kijárását?

A nap bármely órájában elhagyhatják otthonukat a 65 év fölötti személyek is a veszélyhelyzet időszakában, és saját felelősségre kiállított nyilatkozatra is csak akkor van szükségük, ha a településen kívülre utaznak. A nyilatkozatra nincs szükség a nagyvárosok metropolisz-övezetében található települések közötti utazáskor.

Kézzel is megírhatók a nyilatkozatok?

A nyilatkozatok kézzel is megírhatók a hivatalos formanyomtatvány alapján, és a dátumot is javítani lehet rajtuk, amennyiben az úticél és útvonal ugyanaz marad.

Elutazhatunk egy másik településen található bankba?

Amennyiben sürgősen el kell menni egy másik településen található bankba, mert a tranzakciót nem hajtható végre online elvégezni, a nyilatkozaton a 11-es pontot (egyéb indokolt okok) kell bejelölni indoklásként.

Elutazhatunk-e bevásárolni?

A vidéken élők is a 11-es pontot bejelölve mehetnek el bevásárolni más településekre.

Kinyitnak a vendéglők és a teraszok?

A vendéglők és kávézók teraszai zárva maradnak a veszélyhelyzet idején. A törvény lehetőséget ad a megnyitásukra, de nem teszi kötelezővé. A hatóságok döntik el a járványhelyzet alakulásától függően, hogy mikor nyitnak újra.

A hatóságok jelenleg elemzik annak lehetőségét, hogy újranyissák a könyvtárak olvasótermeit; a könyvtárak megnyithatnak, a könyvkölcsönzés működhet, természetesen a szükséges óvintézkedések betartásával.

Megnyitnak-e a magánklinikák?

Ezeknek az intézményeknek ugyanolyan státuszuk volt a szükségállapot idején is, mint az állami klinikáknak és kórházaknak, és ez a veszélyhelyzet idején is érvényes (aki tudja, értelmezze – szerk. megj.).

Hány személy vehet részt családi eseményen?

A szabadtéren, a megfelelő óvintézkedések betartásával szervezett családi események (évfordulók, születésnapok, bulik, stb.) résztvevőinek a száma nincs korlátozva, ha azonban a rendezvény zárt térben zajlik, csak 16 személy vehet részt. Ha az esemény egyházi szertartása a templomban zajlik (keresztelő, esketés, gyászszertartás), 16 személy vehet részt rajta. Ha a szertartás a templomkertben zajlik, a résztvevők száma nem korlátozott, azonban ebben az esetben is be kell tartani az óvintézkedéseket.

Mekkora a kiszabható bírság, ha valaki nem tartja be a szabályokat?

500 lejtől 2500 lejig terjedő bírsággal sújthatók azok a személyek, akik az országos vészhelyzeti bizottság határozatának megfelelően nem viselnek védőmaszkot nyilvános zárt helyeken, de a hatóságok célja nem az állampolgárok büntetése, hanem a járvány terjedésének korlátozása.

A védőmaszkokat nyilvános zárt helyeken nem viselő személyek a koronavírus-járvány terjedését korlátozó intézkedésekről szóló 2020/55-ös törvény alapján megbírságolhatók. Péntektől kezdődően kötelező az orrot és szájat takaró védőmaszkok használata az üzletekben, a tömegközlekedési járműveken, munkahelyen és más nyilvános zárt helyeken.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Jelképes összegért helyezhetik ki asztalaikat a vendéglátósok
Olcsó, de nem ingyenes.
<em>Hír szerkesztése</em> Virtuális ballagás a Csiky-ben [VIDEO]
A járványhelyzet miatt nem szabad hagyományos ünnepséget szervezni.
<em>Hír szerkesztése</em> Újraindul az ügyfélfogadás az RMDSZ-székházban
A honosítási ügyintézés is.
<em>Hír szerkesztése</em> Június elsejétől a teraszok mellett a strandok is megnyithatnak
Június elsejétől a vendéglői teraszok mellett megnyílnak a szabadtéri strandok, és a településekről való elutazáshoz a saját felelősségre kitöltött nyilatkozatra sem lesz szükség – jelentette be csütörtök kora délután Klaus Iohannis államfő.
<em>Hír szerkesztése</em> Virtuális ballagás lesz idén a Csiky-ben
Filmvetítéssel idézik fel a korábbi ünnepségek hangulatát.
<em>Hír szerkesztése</em> Dél-erdélyi autópálya: 2024-re készülhet el az utolsó hiányzó szakasz
Éjféltől a teherforgalom is haladhat Holgya és Marosillye között.
<em>Hír szerkesztése</em> Tízéves a kedvezményes honosítási törvény
Potápi: az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának legfontosabb mérföldköve.
<em>Hír szerkesztése</em> Meggyógyult a vérplazmával kezelt első beteg
Túl van a nehezén.
<em>Hír szerkesztése</em> Baleset történt Pécska és Nagylak között
Megúszták ép bőrrel.
<em>Hír szerkesztése</em> Véglegesítették az érettségi menetrendjét
Idén csak írásbeli vizsgák lesznek.