Migráció: szoros az együttműködés a román és a magyar határőrök között

2022. szeptember 19.
A két ország hatóságai szoros együttműködésének köszönhetően kontroll alatt tudják tartani az illegális migrációt a román–magyar határon – jelentette ki Marin Bondar, a Nagyvárad Területi Határrendőr Felügyelőség vezetője hétfőn Nagylakon.
<em>Hír szerkesztése</em> Migráció: szoros az együttműködés a román és a magyar határőrök között
A kép illusztráció | Fotó: politiadefrontiera.ro

Marin Bondar tábornok a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjével tartott közös sajtótájékoztatóján azt mondta: a migrációs nyomás folyamatosan erős a magyar–román határon. Az év első nyolc hónapjában több mint 4 ezer határsértőt tartóztattak fel, közülük ezerötszázat augusztusban – közölte Bondar.

A nagyobb csoportok jellemzően kamionban megbújva próbálják átlépni a határt, elsősorban a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen és a nagylaki közúti átkelőnél. Ezeken augusztus végéig mintegy 2600 határsértőt tartóztattak fel – tudatta a tábornok. A csanádpalotai átkelőn kutyás határrendőrökkel erősítették meg az ellenőrzést, akik elsősorban a tehergépkocsikat vizsgálják, hogy így szűrjék ki a kamionokba rejtőzködő határsértőket. A szeptember 13-án bevezetett intézkedésnek köszönhetően száznál is több, teherautókban megbújt határsértőt fedeztek fel – tette hozzá.

A zöldhatár ellenőrzésében is kiváló a két ország rendőrségének együttműködése. Mindkét ország területén 10-10 kilométeres mélységben közös járőrszolgálat dolgozik – közölte Marin Bondar.

A román–magyar határ húsz átkelőjén az idei év első nyolc hónapjában 9,9 millió utas lépett át 4 millió gépjárművel. Ebből 5 millió utas a Csongrád-Csanád megyei határszakaszon. A hatóságok között folyamatos az együttműködés és az információcsere, hogy biztosítani tudják a gyors és kulturált átkelést a határátkelőhelyeken – hangsúlyozta a román fél. Példaként említette az augusztus eleji időszakot, amikor a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások hazatérése miatt a csanádpalotai átkelőhelyen új sávokat nyitva 14 sorban haladt Románia felé a belépő forgalom.

Polyák Zsolt dandártábornok, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője kifejtette: a román és magyar rendőrök folyamatosan értékelik a helyzetet, és közösen minden lehetséges módon fellépnek az illegális migráció ellen. A nagyobb csoportok jellemzően a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen keresztül kamionokban érkeznek, több alkalommal azonban személygépkocsiban elbújva is próbálkoznak a határsértők. A csanádpalotai átkelő román területen működik, így a felfedések közösek, az eljárásokat azonban a román hatóságok folytatják le – közölte a tábornok.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság területén idén a megbújásos módszerrel elkövetett határsértések száma az elmúlt évhez képest szinte duplájára növekedett. Csanádpalotánál és Nagylaknál idén 160 ilyen esetet derítettek föl, a csoportok létszáma többször is meghaladta a hetvenet. A román hatóság 105 embercsempészési ügyben indított eljárást – tudatta Polyák Zsolt.

A tehergépjárműben megbújó határsértők felfedezése komoly tapasztalatot és szakértelmet igényel, miközben a csanádpalotai átkelőn idén mintegy 20 százalékkal nőtt a teherforgalom – mondta a tábornok, kiemelve egy szeptember 13-i esetet, amikor egy román kamionon minden zár sértetlen volt, és csupán a határrendészek éberségének volt köszönhető, hogy felfedezték a raktérben megbújó 72 határsértőt.

MTI

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Csárdáskirálynő az Aradi Kamaraszínházban
Október elsejétől drágulnak a jegyárak a nagyszínházban.
<em>Hír szerkesztése</em> Felméri Péter újra Aradon
Október 16-án a Bábszínházban.
<em>Hír szerkesztése</em> „Nagy fogás” a határon
Több mint félszáz migránst tartóztattak fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Októberben nyitják meg hivatalosan a Via Transilvanica turistaútvonalat
Az Erdélyt északkeletről délnyugatra átszelő, gyalogosan, lóháton vagy kerékpárral bejárható túraút hossza 1400 kilométer. Bukovinától a Vaskapuig Székelyföldet és a szász kultúra emlékeit őrző Királyföldet érintve Románia hét történelmi-néprajzi régióját szeli át.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagy Feró: „Hazajövök Erdélybe” [AUDIO]
„A nemzet csótánya” az Aradi Magyar Napokon lépett fel a hétvégén.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécskán és Kisperegen átadták a Rákóczi Szövetség ösztöndíját
A magyar nyelvű iskolaválasztást „hálálták” meg a támogatással.
<em>Hír szerkesztése</em> Bejutott a kupasorozat csoportkörébe az UTA
Minimális győzelem Moldvában.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem csak fociban tanulhatnak a román játékosok a németektől
Jólneveltségből is leckét adtak az U20-as Nationalelf tagjai.
<em>Hír szerkesztése</em> Lemond a fizetésemelésről az aradi polgármester
A helyettesei sem kapják meg a béremelést.
<em>Hír szerkesztése</em> Hosszabbítás után búcsúztak a lippaiak a kupától
A harmadosztályú csapat nem bírt a második ligás Buzăuval.