Megnyitották az autópálya-határátkelőt is a személyforgalom előtt

2020. május 16.
Feszültté vált a helyzet az óriási torlódás miatt szombaton a magyar–román határon a nagylaki országúti határátkelőnél, ezért a román hatóságok kénytelenek voltak megnyitni estére a személyforgalom előtt a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőt és a Nagyvárad mellett borsi határátkelőt is.
<em>Hír szerkesztése</em> Megnyitották az autópálya-határátkelőt is a személyforgalom előtt
Április 2-tól az autópálya-határátkelőhelyen csak a kamionok közlekedhettek, szombattól ismét használhatja a személyforgalom is | Archív felvétel

A torlódást azt okozta, hogy Romániában péntektől enyhültek az koronavírus-járvány miatti korábbi korlátozó intézkedések, ezért a külföldön tartózkodó román állampolgárok közül nagyon sokan vissza akartak jutni az országba – írta a Maszol.

Mindannyian a nagylaki országúti határátkelőt rohamozták meg, mert csak ott engedélyezett a személyforgalom Magyarország Románia között (a többi határátkelőhely korlátozottan működik, csak az ingázó munkavállalókat engedik át, például a Tornya–Battonya határátkelőhelyen is).

A román hírtelevíziók beszámolója szerint szombaton mindkét oldalon hatalmas sor alakult ki a nagylaki országúti határátkelőnél, a várakozási idő a 12 órát is elérte. A külföldről hazatérő romániaiak közül sokan mikrobuszokkal vagy más járművekkel jutottak el Nagylakra, és gyalog akartak bejutni Romániába. Az emberek türelmetlensége nőttön-nőtt, míg egy csoportjuk az autóját hátrahagyva behatolt az ellenőrzési pontig, és hangoskodva tiltakozott.

Mint ismert, a külföldről érkezőknek házi lekülönítésbe kell vonulniuk a lakhelyükön élő hozzátartozóikkal együtt, ha hazaérnek. Aki nem tartja be ezt, azt hatósági karanténba helyezik, ahol ellátása költségeinek fedezésére kötelezik. Azoknak a beutazóknak, akik nem tudják elkülönítésüket lakhelyükön megoldani, vagy nem kívánják hozzátartozóikat a fertőzés veszélyének kitenni, ingyenesen biztosítják az elhelyezést valamelyik hatósági karanténközpontban.

A várakozási idő megnövekedését a nagylaki határátkelőnél az okozta, hogy a Romániába belépőkkel nyilatkozatot töltetnek ki, majd járványtani szűrésen esnek át. Csoportokba osztásuk után rendőrök és csendőrök kíséretében jutnak el a lakhelyükre. Emellett a magyarországi határrendészek sem számítottak a hétvégén a személyi forgalom ilyen arányú megnövekedésére.

A Mediafax szerint a koronavírus-fertőzések robbanásszerű növekedésére lehet számítani, mivel a hétvégén 30 ezren ellenőrzés nélkül lépték át a határt. Horea Timiș, az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője cáfolta ez, szerinte minden, az országba belépő személy előzetes szűrésen esett át.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Jelképes összegért helyezhetik ki asztalaikat a vendéglátósok
Olcsó, de nem ingyenes.
<em>Hír szerkesztése</em> Virtuális ballagás a Csiky-ben [VIDEO]
A járványhelyzet miatt nem szabad hagyományos ünnepséget szervezni.
<em>Hír szerkesztése</em> Újraindul az ügyfélfogadás az RMDSZ-székházban
A honosítási ügyintézés is.
<em>Hír szerkesztése</em> Június elsejétől a teraszok mellett a strandok is megnyithatnak
Június elsejétől a vendéglői teraszok mellett megnyílnak a szabadtéri strandok, és a településekről való elutazáshoz a saját felelősségre kitöltött nyilatkozatra sem lesz szükség – jelentette be csütörtök kora délután Klaus Iohannis államfő.
<em>Hír szerkesztése</em> Virtuális ballagás lesz idén a Csiky-ben
Filmvetítéssel idézik fel a korábbi ünnepségek hangulatát.
<em>Hír szerkesztése</em> Dél-erdélyi autópálya: 2024-re készülhet el az utolsó hiányzó szakasz
Éjféltől a teherforgalom is haladhat Holgya és Marosillye között.
<em>Hír szerkesztése</em> Tízéves a kedvezményes honosítási törvény
Potápi: az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának legfontosabb mérföldköve.
<em>Hír szerkesztése</em> Meggyógyult a vérplazmával kezelt első beteg
Túl van a nehezén.
<em>Hír szerkesztése</em> Baleset történt Pécska és Nagylak között
Megúszták ép bőrrel.
<em>Hír szerkesztése</em> Véglegesítették az érettségi menetrendjét
Idén csak írásbeli vizsgák lesznek.