Megnyitották az autópálya-határátkelőt is a személyforgalom előtt

2020. május 16.
Feszültté vált a helyzet az óriási torlódás miatt szombaton a magyar–román határon a nagylaki országúti határátkelőnél, ezért a román hatóságok kénytelenek voltak megnyitni estére a személyforgalom előtt a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőt és a Nagyvárad mellett borsi határátkelőt is.
<em>Hír szerkesztése</em> Megnyitották az autópálya-határátkelőt is a személyforgalom előtt
Április 2-tól az autópálya-határátkelőhelyen csak a kamionok közlekedhettek, szombattól ismét használhatja a személyforgalom is | Archív felvétel

A torlódást azt okozta, hogy Romániában péntektől enyhültek az koronavírus-járvány miatti korábbi korlátozó intézkedések, ezért a külföldön tartózkodó román állampolgárok közül nagyon sokan vissza akartak jutni az országba – írta a Maszol.

Mindannyian a nagylaki országúti határátkelőt rohamozták meg, mert csak ott engedélyezett a személyforgalom Magyarország Románia között (a többi határátkelőhely korlátozottan működik, csak az ingázó munkavállalókat engedik át, például a Tornya–Battonya határátkelőhelyen is).

A román hírtelevíziók beszámolója szerint szombaton mindkét oldalon hatalmas sor alakult ki a nagylaki országúti határátkelőnél, a várakozási idő a 12 órát is elérte. A külföldről hazatérő romániaiak közül sokan mikrobuszokkal vagy más járművekkel jutottak el Nagylakra, és gyalog akartak bejutni Romániába. Az emberek türelmetlensége nőttön-nőtt, míg egy csoportjuk az autóját hátrahagyva behatolt az ellenőrzési pontig, és hangoskodva tiltakozott.

Mint ismert, a külföldről érkezőknek házi lekülönítésbe kell vonulniuk a lakhelyükön élő hozzátartozóikkal együtt, ha hazaérnek. Aki nem tartja be ezt, azt hatósági karanténba helyezik, ahol ellátása költségeinek fedezésére kötelezik. Azoknak a beutazóknak, akik nem tudják elkülönítésüket lakhelyükön megoldani, vagy nem kívánják hozzátartozóikat a fertőzés veszélyének kitenni, ingyenesen biztosítják az elhelyezést valamelyik hatósági karanténközpontban.

A várakozási idő megnövekedését a nagylaki határátkelőnél az okozta, hogy a Romániába belépőkkel nyilatkozatot töltetnek ki, majd járványtani szűrésen esnek át. Csoportokba osztásuk után rendőrök és csendőrök kíséretében jutnak el a lakhelyükre. Emellett a magyarországi határrendészek sem számítottak a hétvégén a személyi forgalom ilyen arányú megnövekedésére.

A Mediafax szerint a koronavírus-fertőzések robbanásszerű növekedésére lehet számítani, mivel a hétvégén 30 ezren ellenőrzés nélkül lépték át a határt. Horea Timiș, az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője cáfolta ez, szerinte minden, az országba belépő személy előzetes szűrésen esett át.

További hírek

Hír beküldése
A polgármester és az ott szolgált lelkész roma fiatalok egy csoportjára gyanakszik.
Hír beküldése
Kigyógyult a koronavírus-fertőzésből a ferences szerzetes.
<em>Hír szerkesztése</em> Bejutott a 16 közé a kupában az UTA
Szakadó hóesőben nyertek az aradiak Csíkszeredában.
<em>Hír szerkesztése</em> Sírgyalázás történt Vadászon
Ismeretlenek 11 nyughelyet rongáltak meg a református temetőben.
<em>Hír szerkesztése</em> Meggyújtották az első gyertyát a pécskai adventi koszorún [AUDIO]
Antal Péter polgármester családtagjai jelenlétében gyújtotta meg a lángot.
<em>Hír szerkesztése</em> Megkezdődött az advent
Advent első vasárnapja egyben az új egyházi év kezdete. A karácsonyig tartó négy hét alatt az egyház tiltja az esküvők, zajos mulatságok szervezését, a hívek böjtölve, testben és lélekben megtisztulva készülnek a Megváltó születésének ünnepére.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi gyertyagyújtás Pécskán
Minden vasárnap más-más hozza el a lángot.
<em>Hír szerkesztése</em> Bíró Zoltán: „A magyar emberek szavazata túlmutat a választáson – egy üzenet”
Kisjenő alpolgármestere az RMDSZ szenátorjelölt-listájának a vezetője.
<em>Hír szerkesztése</em> Fellépett az osztálypénz gyűjtése ellen a diákszövetség
A törvénytervezet 2000 lejig terjedő bírságot tenne lehetővé.
<em>Hír szerkesztése</em> Milyen magyarnak lenni Aradon? [AUDIO]
Élettörténeteket vár a Kölcsey Egyesület. Felhívás!