Meghosszabbították a veszélyhelyzetet, Törökország sárga zónás lett

2021. augusztus 6.
A koronavírus-járvány miatt tavaly május óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzet meghosszabbításáról és több mint egymillió adag vakcina humanitárius segélyként történő továbbadásáról döntött csütörtöki ülésén a kormány.
<em>Hír szerkesztése</em> Meghosszabbították a veszélyhelyzetet, Törökország sárga zónás lett
Raed Arafat államtitkár | Fotó: gov.ro

A veszélyhelyzetet augusztus 11-től újabb harminc nappal meghosszabbító kormányhatározat nem vezet be újabb korlátozásokat vagy lazításokat, minden korábbi intézkedés érvényben marad – mondta a kormányülés utáni sajtóértekezleten Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár.

Románia Tunéziának 425 ezer, Egyiptomnak 525 ezer, Albániának 150 ezer, Vietnamnak pedig 200 ezer koronavírus elleni vakcinát adományoz, az oltóanyag típusát a kormány nem pontosította. Néhány napja bejelentették, hogy Románia beszerzési áron elad Írországnak 700 ezer dózis Pfizer-vakcinát. Románia korábban 1,7 millió adag Pfizer-vakcinát adott el Dániának, az AstraZeneca oltóanyagából pedig félmillió dózist adományként adott át Moldovának, Ukrajnának és Szerbiának.

A járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló tisztségviselőtől azt akarták megtudni az újságírók, hogy milyen egészségügyi megfontolásból korlátozta a kormány 500-ra a tüntetéseken engedélyezett maximális létszámot, miközben a szabadtéri fesztiválokon vagy sporteseményeken augusztus elsejétől akár 75 ezer néző részvételét is engedélyezi.

Arafat elmagyarázta: a demonstrációkon lehetetlen betartatni a közegészségügyi előírásokat, ezért a tüntetők – akik legtöbbször éppen a korlátozások ellen tiltakoztak védőmaszk és az előírt távolság betartása nélkül – a nagy tömegben jelentős fertőzéskockázatot jelentenek egymás számára. Ezzel szemben a szabadtéri rendezvényekre és a stadionok lelátóira eleve csak védettséggel rendelkezők – beoltottak, frissen leteszteltek vagy a fertőzésből kigyógyultak – jutnak be, az egészségügyi előírások betartásáért pedig a rendezvényszervezők felelősséget vállalnak.

Romániában csütörtökön is meghaladta a kétszázat az utolsó 24 órában diagnosztizált fertőzöttek száma: a 244 új eset több mint 65 százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál. Az utóbbi hónapban az országban megnégyszereződött a fertőzések üteme, az utóbbi két hétben pedig csaknem duplájára (489-re) emelkedett a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek száma. A 19,3 millió lakosból eddig 5 millió 35 ezer ember, a beoltható 12 év feletti lakosság 29,7 százaléka kapott legalább egy adag oltást.

Törökország járványi szempontból sárga listára került

Frissítette csütörtök este az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-fertőzések szempontjából járványügyi kockázatot jelentő országok és régiók listáját. Spanyolország, Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia, Görögország és Portugália piros besorolást kapott, Törökország pedig sárga zónás lett.

A piros listán szereplő országokból érkezőknek (külföldieknek és román állampolgároknak egyaránt) karanténba kell vonulniuk, hacsak nincsenek beoltva a koronavírus ellen (a vakcina mindkét adagja szükséges, plusz 10 nap a második dózistól). Negatív teszttel sem váltható ki a karantén.

A sárga zónából érkezők negatív koronavírus-teszt felmutatása esetén mentesülnek a karantén alól.

A CNSU határozata augusztus 8-tól lép hatályba.

A piros zónába tartozó országok: Man-sziget, Jersey, Brit Virgin-szigetek, Fidzsi-szigetek, Ciprus, Gibraltár, Kuba, Grúzia, Botswana, Seychelle-szigetek, Spanyolország, Egyesült Királyság, Malajzia, Mongólia, Curacao, Aruba, Monaco, Kazahsztán, Andorra, Francia Polinézia, Líbia, Egyesült Államok Virgin-szigetek, Eswatini, Irán, Franciaország, Bahama-szigetek, Tunézia, Hollandia, Argentína, Izland, Portugália, Irak, Málta, Görögország, Írország, Panama, Maldív-szigetek, Thaiföld, Kuvait, Dél-Afrika, Brazília, Nepál, India.

A sárga zónába tartozó országok: Izrael, Kolumbia, Namíbia, Sint Maarten, Costa Rica, Amerikai Egyesült Államok, Törökország, Orosz Föderáció, Montenegró, Kirgizisztán, Indonézia, Puerto Rico, Guatemala, Egyesült Arab Emírségek, Dánia, Trinidad és Tobago, Marokkó, Suriname, Belgium, Honduras, Luxemburg, Zimbabwe, Omán.

A többi ország zöld zónás, vagyis onnan korlátozások nélkül be lehet utazni Romániába.

MTI / Agerpres

További hírek

Hír beküldése
Öt intenzív ellátást igénylő pácienst vesz át a szegedi kórház.
Hír beküldése
Postán, telefonon és e-mailben tartják a kapcsolatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Piros-fehér tömegközlekedési eszközöket rendeltek
Olyan modernek leszünk, hogy csak na!
<em>Hír szerkesztése</em> Több tucat migránst kaptak el az utóbbi 24 órában
Erősödik a nyomás a határon.
A koronavírus-járvány közbeszólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Két hétig online oktatásra térnek át a Csiky-ben [AUDIO]
Az elemi és a végzős osztályok kivételt jelentenek.
Honosítási ügyintézés.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisbusz és személygépkocsi ütközött össze kora reggel [FRISSÍTVE]
Öt személyt szállítottak kórházba.
<em>Hír szerkesztése</em> Ajtóstól rontott a házba [FRISSÍTVE]
Egy rendszámtábla nélküli, balesetezett személygépkocsival ébredtek a házuk udvarán.
Hír beküldése
Klaus Iohannis azt követően döntött a miniszterelnök-jelölt kinevezéséről, hogy hétfőn az elnöki hivatalban külön-külön konzultált a parlamenti pártok küldöttségeivel. Az alkotmány által megkövetelt kormányalakítási egyeztetések anélkül kezdődtek meg, hogy a pártok előzetesen bármilyen koalíciós megállapodásra jutottak volna.