Meghosszabbították a csődbement Euroins kötvényeinek érvényességét

2023. szeptember 1.
Meghosszabbították három hónappal a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) terén korábban piacvezető, de csődeljárás alá vont Euroins kgfb-kötvényeinek érvényességét – erről csütörtöki ülésén fogadott el sürgősségi rendeletet a kormány.
<em>Hír szerkesztése</em> Meghosszabbították a csődbement Euroins kötvényeinek érvényességét
Illusztráció

Marcel Ciolacu miniszterelnök azzal magyarázta a döntést, hogy jelenleg még nagyon sok – mintegy 1,7 millió – Euroins-kötvény van érvényben, és ha nem tolnák ki a szeptember 8-án lejáró határidőt, jelentősen csökkenne a kgfb-kötvénnyel rendelkező autósok száma az országban.

A sürgősségi rendelet indoklása szerint a forgalomba helyezett járművek mintegy 17 százaléka még mindig Euroins-biztosítással közlekedik. Mivel Romániában jelenleg mindössze hat biztosító jogosult kgfb-t kötni, a határidő lejártáig hátralévő egy hét alatt nem lennének képesek ilyen mennyiségű biztosítást megkötni. A kötvények érvényességét december 8-ig hosszabbították meg.

A román pénzügyi felügyelet (ASF) idén március 17-én jelentette be, hogy az Euroins fizetésképtelen, ezért bevonja a társaság működési engedélyét és csődeljárást kezdeményez ellene. A bukaresti törvényszék június 9-én döntött a csődeljárás megindításáról, így a jogszabályok szerint az Euroins-kötvények még három hónapig őrizték volna meg érvényességüket. A csődbement biztosító ügyfelei által okozott károk megtérítését az állami garancialap (FGA) vette át. Az alap május 17-én kezdte meg az Euroins-kötvényekkel kapcsolatos kártalanítást. A beérkezett több mint 65 ezer kárigényből július 31-ig 7600-at rendezett, 27,2 millió lej értékben.

Az Euroins a kgfb-piac mintegy harmadával – legalább 2,5 millió kötvénnyel – rendelkezett, amikor bejelentették fizetésképtelenségét. Az Astra (2015), Carpatica (2016) és City Insurance (2021) után az Euroins nyolc év alatt már a negyedik nagy biztosító, amely tönkrement Romániában. Valamennyiük portfóliójának jelentős részét a gépjármű-felelősségbiztosítások tették ki. Minden esetben az a biztosító vált fizetésképtelenné, amelynek – a legolcsóbb kgfb-t kínálva – sikerült rövid idő alatt növelni piaci részesedését.

Az újabb biztosítócsőd után a piac stabilizálása érdekében a kormány április elején fél évre a februári referenciaáron befagyasztotta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások árát, a biztosítási brókerek jutalékát pedig a kötvények értékének 8 százalékára korlátozta. A bukaresti gazdasági sajtó arra számít, hogy a kgfb-k árstopját is meg fogja hosszabbítani három hónappal a bukaresti kormány.

MTI

További hírek

Hír beküldése
Ideiglenesen Nagyváradon rendezi majd a hazai meccseit az aradi csapat.
Hír beküldése
Fellélegezhetnek a körgyűrűn áthaladók.
Hír beküldése
Ötvenhat év kellett ehhez.
<em>Hír szerkesztése</em> Szülőföldön magyarul: péntektől utalják a támogatást
A támogatási kérelmek pozitív elbírálásáról szóló levélben minden kedvezményezett esetében szerepelni fog az a dátum, amelytől kezdődően felvehetik a múlt, 2022–2023-as tanévre szóló, 100 ezer forintnak megfelelő 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.
<em>Hír szerkesztése</em> Az MCC szervezésében mutatják be Botházi Mária legújabb könyvét
Októberben tartják meg.
<em>Hír szerkesztése</em> RMDSZ: legyen olcsóbb a vezetékes víz!
A szenátus megszavazta a törvényjavaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Fordulj egyet, ne nevess! – Folkudvar az Aradi Magyar Napokon
Az Alma Mater Alapítvány és az Aradi Táncház Egyesület szerevezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Eötvös 175: Aradon is megemlékeztek a geofizikusról [AUDIO]
A tudós a Világoson végzett kísérletekkel alapozta meg hírnevét.
<em>Hír szerkesztése</em> A bankok, nagyvállalatok és kisvállalkozók adóterheinek növelésével mérsékelnék a költségvetési hiányt
Közvitára bocsátották a javaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Dankó Pista-díjat kapott Antal Péter [AUDIO]
Pécska polgármesterét a Magyarnóta Mecénása kategóriában tüntették ki.