Még mindig zsúfolt a forgalom a határátkelőhelyeken

2020. május 18.
A román határrendészet illetékesei szerint a megnövekedett forgalom és a járványügyi intézkedések együttes hatása miatt alakult ki torlódás a magyar–román határon a nagylaki országúti, a Nagylak–Csanádpalota és a Bors–Ártánd határátkelőhelyeken.
<em>Hír szerkesztése</em> Még mindig zsúfolt a forgalom a határátkelőhelyeken

A határrendészet vasárnap esti tájékoztatása szerint a magyar hatóságokkal egyeztetve a gyulavarsándi és a többi határátkelőhely felé is irányítják a Nyugat-Európából hazatérő romániai vendégmunkásokat, hogy tehermentesítsék a fenti három átkelőhely zsúfoltságát. Péntektől, a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések enyhültek, ezért a külföldről hazatérőknek nem kell hatósági karanténba vonulniuk, hanem csak házi elkülönítésben kell tölteniük két hetet, ezért indultak meg tömegek hazafelé.

A statisztika szerint szombaton közel nyolcezer román állampolgár lépett be az országba a magyar–román határszakaszon (nem számítva a buszsofőröket és az ingázó munkavállalókat), míg az áprilisi napi átlag 1500 utas volt.

A vasárnap esti közlemény szerint vasárnap 18 óráig közel 21 ezer személy lépte át a magyar–román határt, 12 886 Romániába, 8113 Magyarországra tartott. A Romániába érkezők közül 7074 személy esetében lakhelyi elkülönítést rendeltek el a román egészségügyi hatóságok.

Laura Bondar főfelügyelő, a határrendészet nagyváradi területi igazgatóságának szóvivője az MTI-nek elmondta: az utóbbi napokban jelentősen megnövekedett a forgalom a határokon, és a Magyarországon átutazók számára kialakított folyosók miatt a személyforgalom a nagylaki és a borsi határátkelőhelyekre korlátozódott. Hozzátette: a járvány kezdete óta nem változtak a romániai járványügyi szabályozások, így a beléptetés – az iratok ellenőrzése, a lázmérés, a kitöltött járványügyi nyilatkozat áttekintése, a belépővel folytatott párbeszéd – személyenként 5-10 percet vesz igénybe, ezért alakultak ki a torlódások. Laura Bondar elmondta: a gyalogosokat minden bizonnyal valaki autóval hozta el a határig, de az illető nem akarta vállalni az átlépéssel járó kihívásokat.

Horea Timiş, az Arad megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta: felkérte a hatóságokat, hogy intézkedjenek, hogy a határellenőrzésre várakozó, a határhoz gyalogosan érkező emberek betartsák egymás között a fizikai távolságot, ugyanis a határrendőrség ellenőrző pontjainál több száz személy tolongott egymás mellett.

Timiş szerint közülük sokan három-öt kilométert gyalogoltak csomagokkal felpakolva a magyar-román határig, fáradtak és órákon át kell még várakozniuk. „Felszólításunkra a határrendészet kialakított körülbelül 50 méter hosszan cikk-cakkban egy folyosót, mint amilyent a repülőtéren használnak, így most az emberek legalább egy-egy méteres távolságban állnak egymástól. A határrendőrök asztalokat is felállítottak a szabadtéren, így most már nem csupán a bódékban zajlik az ellenőrzés, tehát hamarabb megy a sor. A járványügyi ellenőrzés is zajlik, minden személyt megvizsgál egy-egy egészségügyi dolgozó” – mondta Horea Timiş.

A DSP igazgatója szerint több várakozó személy elájult a fáradtság és dehidratálás következtében, emiatt több SMURD rohammentő-csapatot kirendeltek a helyszínre, és ivóvizet is osztogatnak az embereknek. A várandós nőket és a három év alatti gyerekekkel várakozó személyeket előnyben részesítették a határellenőrzésnél – fűzte még hozzá Timiş.

Az Arad megyei határrendészet szerint az elmúlt 24 órában 1140 személy jött be Romániába gyalogosan Nagylaknál. Vasárnap délután 8 óra volt a várakozási idő Nagylaknál, az országúton levő határátkelőnél, az autópálya-határátkelőnél pedig 5. Az országból kimenőknek azonban csak egy, illetve fél órát kellett várakozniuk.

Dan Monoranu, az Arad megyei csendőrség szóvivője elmondta, több egység ügyel a közrendre a két határátkelőnél, mindeddig azonban nem történtek incidensek.

További hírek

Hír beküldése
A polgármester és az ott szolgált lelkész roma fiatalok egy csoportjára gyanakszik.
Hír beküldése
Kigyógyult a koronavírus-fertőzésből a ferences szerzetes.
<em>Hír szerkesztése</em> Bejutott a 16 közé a kupában az UTA
Szakadó hóesőben nyertek az aradiak Csíkszeredában.
<em>Hír szerkesztése</em> Sírgyalázás történt Vadászon
Ismeretlenek 11 nyughelyet rongáltak meg a református temetőben.
<em>Hír szerkesztése</em> Meggyújtották az első gyertyát a pécskai adventi koszorún [AUDIO]
Antal Péter polgármester családtagjai jelenlétében gyújtotta meg a lángot.
<em>Hír szerkesztése</em> Megkezdődött az advent
Advent első vasárnapja egyben az új egyházi év kezdete. A karácsonyig tartó négy hét alatt az egyház tiltja az esküvők, zajos mulatságok szervezését, a hívek böjtölve, testben és lélekben megtisztulva készülnek a Megváltó születésének ünnepére.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi gyertyagyújtás Pécskán
Minden vasárnap más-más hozza el a lángot.
<em>Hír szerkesztése</em> Bíró Zoltán: „A magyar emberek szavazata túlmutat a választáson – egy üzenet”
Kisjenő alpolgármestere az RMDSZ szenátorjelölt-listájának a vezetője.
<em>Hír szerkesztése</em> Fellépett az osztálypénz gyűjtése ellen a diákszövetség
A törvénytervezet 2000 lejig terjedő bírságot tenne lehetővé.
<em>Hír szerkesztése</em> Milyen magyarnak lenni Aradon? [AUDIO]
Élettörténeteket vár a Kölcsey Egyesület. Felhívás!