Még mindig zsúfolt a forgalom a határátkelőhelyeken

2020. május 18.
A román határrendészet illetékesei szerint a megnövekedett forgalom és a járványügyi intézkedések együttes hatása miatt alakult ki torlódás a magyar–román határon a nagylaki országúti, a Nagylak–Csanádpalota és a Bors–Ártánd határátkelőhelyeken.
<em>Hír szerkesztése</em> Még mindig zsúfolt a forgalom a határátkelőhelyeken

A határrendészet vasárnap esti tájékoztatása szerint a magyar hatóságokkal egyeztetve a gyulavarsándi és a többi határátkelőhely felé is irányítják a Nyugat-Európából hazatérő romániai vendégmunkásokat, hogy tehermentesítsék a fenti három átkelőhely zsúfoltságát. Péntektől, a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések enyhültek, ezért a külföldről hazatérőknek nem kell hatósági karanténba vonulniuk, hanem csak házi elkülönítésben kell tölteniük két hetet, ezért indultak meg tömegek hazafelé.

A statisztika szerint szombaton közel nyolcezer román állampolgár lépett be az országba a magyar–román határszakaszon (nem számítva a buszsofőröket és az ingázó munkavállalókat), míg az áprilisi napi átlag 1500 utas volt.

A vasárnap esti közlemény szerint vasárnap 18 óráig közel 21 ezer személy lépte át a magyar–román határt, 12 886 Romániába, 8113 Magyarországra tartott. A Romániába érkezők közül 7074 személy esetében lakhelyi elkülönítést rendeltek el a román egészségügyi hatóságok.

Laura Bondar főfelügyelő, a határrendészet nagyváradi területi igazgatóságának szóvivője az MTI-nek elmondta: az utóbbi napokban jelentősen megnövekedett a forgalom a határokon, és a Magyarországon átutazók számára kialakított folyosók miatt a személyforgalom a nagylaki és a borsi határátkelőhelyekre korlátozódott. Hozzátette: a járvány kezdete óta nem változtak a romániai járványügyi szabályozások, így a beléptetés – az iratok ellenőrzése, a lázmérés, a kitöltött járványügyi nyilatkozat áttekintése, a belépővel folytatott párbeszéd – személyenként 5-10 percet vesz igénybe, ezért alakultak ki a torlódások. Laura Bondar elmondta: a gyalogosokat minden bizonnyal valaki autóval hozta el a határig, de az illető nem akarta vállalni az átlépéssel járó kihívásokat.

Horea Timiş, az Arad megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta: felkérte a hatóságokat, hogy intézkedjenek, hogy a határellenőrzésre várakozó, a határhoz gyalogosan érkező emberek betartsák egymás között a fizikai távolságot, ugyanis a határrendőrség ellenőrző pontjainál több száz személy tolongott egymás mellett.

Timiş szerint közülük sokan három-öt kilométert gyalogoltak csomagokkal felpakolva a magyar-román határig, fáradtak és órákon át kell még várakozniuk. „Felszólításunkra a határrendészet kialakított körülbelül 50 méter hosszan cikk-cakkban egy folyosót, mint amilyent a repülőtéren használnak, így most az emberek legalább egy-egy méteres távolságban állnak egymástól. A határrendőrök asztalokat is felállítottak a szabadtéren, így most már nem csupán a bódékban zajlik az ellenőrzés, tehát hamarabb megy a sor. A járványügyi ellenőrzés is zajlik, minden személyt megvizsgál egy-egy egészségügyi dolgozó” – mondta Horea Timiş.

A DSP igazgatója szerint több várakozó személy elájult a fáradtság és dehidratálás következtében, emiatt több SMURD rohammentő-csapatot kirendeltek a helyszínre, és ivóvizet is osztogatnak az embereknek. A várandós nőket és a három év alatti gyerekekkel várakozó személyeket előnyben részesítették a határellenőrzésnél – fűzte még hozzá Timiş.

Az Arad megyei határrendészet szerint az elmúlt 24 órában 1140 személy jött be Romániába gyalogosan Nagylaknál. Vasárnap délután 8 óra volt a várakozási idő Nagylaknál, az országúton levő határátkelőnél, az autópálya-határátkelőnél pedig 5. Az országból kimenőknek azonban csak egy, illetve fél órát kellett várakozniuk.

Dan Monoranu, az Arad megyei csendőrség szóvivője elmondta, több egység ügyel a közrendre a két határátkelőnél, mindeddig azonban nem történtek incidensek.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Jelképes összegért helyezhetik ki asztalaikat a vendéglátósok
Olcsó, de nem ingyenes.
<em>Hír szerkesztése</em> Virtuális ballagás a Csiky-ben [VIDEO]
A járványhelyzet miatt nem szabad hagyományos ünnepséget szervezni.
<em>Hír szerkesztése</em> Újraindul az ügyfélfogadás az RMDSZ-székházban
A honosítási ügyintézés is.
<em>Hír szerkesztése</em> Június elsejétől a teraszok mellett a strandok is megnyithatnak
Június elsejétől a vendéglői teraszok mellett megnyílnak a szabadtéri strandok, és a településekről való elutazáshoz a saját felelősségre kitöltött nyilatkozatra sem lesz szükség – jelentette be csütörtök kora délután Klaus Iohannis államfő.
<em>Hír szerkesztése</em> Virtuális ballagás lesz idén a Csiky-ben
Filmvetítéssel idézik fel a korábbi ünnepségek hangulatát.
<em>Hír szerkesztése</em> Dél-erdélyi autópálya: 2024-re készülhet el az utolsó hiányzó szakasz
Éjféltől a teherforgalom is haladhat Holgya és Marosillye között.
<em>Hír szerkesztése</em> Tízéves a kedvezményes honosítási törvény
Potápi: az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának legfontosabb mérföldköve.
<em>Hír szerkesztése</em> Meggyógyult a vérplazmával kezelt első beteg
Túl van a nehezén.
<em>Hír szerkesztése</em> Baleset történt Pécska és Nagylak között
Megúszták ép bőrrel.
<em>Hír szerkesztése</em> Véglegesítették az érettségi menetrendjét
Idén csak írásbeli vizsgák lesznek.