Magyar főkonzulátus: nem csak ingázók léphetnek be a 30 kilométeres határsávba

2020. szeptember 2.
Nemcsak a határ túloldalán munkát vállalók léphetnek be Magyarország területére a 30 kilométeres határsávba és legtöbb 24 órára, hanem a szomszédos országok állampolgárai közül bárki más, sőt az ott élő magyar állampolgárok is. Vagyis, a határátkelőhelyeken a magyar személyigazolványt vagy útlevelet is elfogadják.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar főkonzulátus: nem csak ingázók léphetnek be a 30 kilométeres határsávba
A Tornya–Battonya határátkelőhely | Archív felvétel

A szeptember elsején életbe lépett – a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott – magyarországi határátlépési szigorítások óta sokan sokféleképpen értelmezték a 30 km-es határsávba való belépés lehetőségét: az első híradások alapján bárki beléphet Magyarország határ menti zónájába, maximum 24 órára, viszont a police.hu oldalon közzétett tájékoztatásban, valamint a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben (letölthető a cikk alján) az ingázókat hangsúlyozták ki.

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa szerdán a Facebook-oldalán közölte a pontosításokat: e szerint „a szomszédos országok (köztük Románia) állampolgárainak a továbbiakban is lehetősége van arra, hogy belépjenek Magyarországra és szabadon mozogjanak a határtól számított 30 km-es sávban. Tartózkodásuk időtartama nem haladhatja meg a 24 órát”, a következő pontban pedig azt írják, hogy „az ingázók természetesen a továbbiakban is járhatnak karanténkötelezettség nélkül munkába, azonban az ő esetükben is érvényes a 30 km-es szabály”.

HATÁRINFÓ Szeptember 1-től új szabályok érvényesek a Magyarországra történő belépés során. Alábbiakban a...

Közzétette: Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár – 2020. szeptember 1., kedd

 

Érdeklődésünkre a főkonzulátus munkatársa elmondta: ingázók alatt a határvonaltól 30 km-re élő, és a szomszédos országban dolgozó, de a határtól 30 km-en belül munkát vállaló személyeket értik. De rajtuk kívül, például Románia területéről akár a Tulcea vagy Hargita megyei lakosok is korlátozás nélkül beléphetnek Magyarországra 24 órás időtartamra, nem messzebb, mint az államhatár vonalától – tehát nem a határátkelőhelytől – számított 30 km-re.

Újdonság a július 15-től augusztus 31-ig érvényben lévő határátlépési korlátozásokhoz képest, hogy a határátkelőhelyeken a magyar személyi igazolványt vagy útlevelet is elfogadnak a magyar hatóságok. Eddig hivatalosan csak román útiokmányokkal lehetett belépni, ami főleg a kisgyerekes – román és magyar állampolgárságú – családoknak jelentett akadályt, mert a 14 évnél fiatalabb gyerekeknek nincs még román személyi igazolványuk, útlevelet pedig gyakorlatias okokból magyart csináltattak a gyerekeknek.

Csatolmány: 

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Óriási a sor a határátkelőhelyeken
Jönnek haza nyaralni a vendégmunkások.
<em>Hír szerkesztése</em> Szombaton kigyulladt, és egész éjjel égett a szeméttelep
Sikerült megfékezni a lángok tovább terjedését.
<em>Hír szerkesztése</em> Háromnapos kamionstopot rendeltek el a kánikula miatt
Eredetileg július 29. és 31. között rendeltek el kamionstopot, de ezt szombaton augusztus elsejére és 2-ra is kiterjesztették, Hargita, Suceava és Botoșani megye kivételével. 12 és 20 óra között tilos a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművek közlekedése az országutakon és autópályákon.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradi személyiségek – kettős könyvbemutató
Juhász Béla interjúsorozatának tavalyi és idei kötetét is kézbe vehetik az olvasók.
<em>Hír szerkesztése</em> Tarhonyakészítés a Tornyai Tájházban [AUDIO]
A 19. Nagyzeréndi Nemzetközi Alkotótábor résztvevőivel.
<em>Hír szerkesztése</em> Augusztustól lazítanak a koronavírus elleni korlátozásokon
A fesztiválszervezők is örvendhetnek.
<em>Hír szerkesztése</em> Törölték a járványügyi szempontból kockázatos zónákból beutazó 3–6 éves gyerekek tesztelési kötelezettségét
<em>Hír szerkesztése</em> Idegenben nyert az UTA [FRISSÍTVE]
Parádés góllal szereztek három pontot az aradiak.
<em>Hír szerkesztése</em> Életet visznek a Borzák-malomba [AUDIO]
Közösségi célra ajánlották fel a tulajdonosok az ipartörténeti létesítményt.
<em>Hír szerkesztése</em> Horgászzsinórba gabalyodott hattyút mentettek meg a tűzoltók
Minden tudásukra és találékonyságukra szükségük volt.