Literenként 50 banival kompenzálja az üzemanyagok árát a kormány

2022. június 23.
Literenként ötven banival kompenzálják az üzemanyag fogyasztói árának emelkedését – jelentette be csütörtökön Nicolae Ciucă a miniszterelnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Literenként 50 banival kompenzálja az üzemanyagok árát a kormány
Illusztráció | Fotó: pixabay.com

A kormányülés után adott nyilatkozatában Ciucă elmondta: a szakértőkkel folytatott egyeztetést követően fix összegű, 50 banis árkompenzáció bevezetéséről született döntés, hogy a polgárok és a cégek kevesebbet fizessenek az üzemanyagért.

Mint fogalmazott, más országok – például Spanyolország és Franciaország – is hasonló intézkedést fogadtak el. Az intézkedés finanszírozását fele-fele arányban biztosítja az állam és az olajtársaságok – tette hozzá Ciucă.

Az árkompenzációs mechanizmust a tervek szerint július elsejétől három hónapig alkalmazzák. „A kompenzációt a töltőállomásoknak fel kell tüntetnük a nyugtákon. A kompenzációs csomag értéke erre az időszakra kétmilliárd lej lesz, amelynek fele az állami költségvetésből származik” – magyarázta a kormányfő.

Megemlítette továbbá a készülőfélben levő rendeletet, amely a spekulatív drágítások visszaszorítását célozza, és mint ilyen, „biztosítja a fogyasztók magasfokú védelmét az indokolatlan áremelésekkel szemben”.

Nem vonnak el pénzt a beruházásoktól

A miniszterelnök szerint az üzemanyagár-kompenzációhoz szükséges forrásokat nem a beruházásoktól vonják el, a kormány eltökélt szándéka, hogy a GDP hét százalékának megfelelő összeget, mintegy 88 milliárd lejt fordítson beruházásokra és gyorsítsa a helyreállítási alapban, illetve a többéves uniós költségvetésben rendelkezésére bocsátott európai források lehívását.

Elhatárolódik a PSD

Alig néhány perccel a liberális kormányfő bejelentése után a nagykoalícióban részt vevő Szociáldemokrata Párt (PSD) Facebook-bejegyzésben határolódott el az intézkedéstől. A közleményben rámutatnak: a PSD az utóbbi napokban több megoldást is javasolt, amellyel jelentős mértékben lehetne csökkenteni az üzemanyagok fogyasztói árát, csütörtökön azonban Nicolae Ciucă az állam és az olajipari vállalatok által közösen finanszírozott, 50 banis egyéges árkompenzációról határozott. A PSD „tiszteletben tartja a kormányfő döntését”, de továbbra is úgy véli, hogy az általa javasolt árkorlátozás vagy a haszonkulcs korlátozása eredményesebb megoldás lett volna. A PSD szerint ugyanis más országok tapasztalata azt mutatta, hogy az árkompenzáció csak néhány hétig segített, aztán az üzemanyag ára már meghaladta azt a szintet, amelyen a kompenzáció bevezetésekor volt.

A versenytanács által működtetett árfigyelő honlap szerint csütörtökön Bukarestben a legolcsóbb gázolaj 9,16 lej, a legolcsóbb benzin pedig 8,56 lej volt literenként. Amennyiben nem lesz több áremelés, akkor az árkompenzáció nyomán július elsejétől várhatóan literenként 8,66 lejért lehet majd gázolajat, illetve 8,06 lejért benzint tankolni a romániai benzinkutaknál.

Agerpres / MTI

További hírek

Hír beküldése
A Csiky Gergely Főgimnáziumban változatlanul 84 százalékos a jól vizsgázók aránya.
<em>Hír szerkesztése</em> Pitești-en kezdi az új idényt az UTA
Szuperliga néven rajtol július 16-án az élvonalbeli futballbajnokság.
<em>Hír szerkesztése</em> Leégett 200 hektár gabonaföld és 600 szalmabála
A szárazság miatt elég egy szikra, és megtörténik a baj.
Hír beküldése
Nagyon lassan halad a népszámlálás második, személyes lekérdezésen alapuló szakasza, emiatt bő két héttel a népszámlálás tervezett vége előtt a lakosság körülbelül egyharmada még nincs regisztrálva. Bár a magyar többségű településeken jellemzően nincs hiány számlálóbiztosokból, munkájukat számos módszertani és technikai probléma is lassítja.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem változott a „kisérettségi” eredménye az óvások után
A vizsgázók 78,19 százaléka érte el 5-ös vagy annál nagyobb átlagot.
<em>Hír szerkesztése</em> Elfogadta az üzemanyagok árkompenzációjáról szóló sürgősségi rendeletet a kormány
Július elsejétől három hónapig hatályos.
<em>Hír szerkesztése</em> Részleges kamionstopot rendeltek el a hőségriadó miatt
Csütörtökön és pénteken vörös kód van érvényben Arad megyében.
<em>Hír szerkesztése</em> Hőségriadót rendelt el a meteorológiai szolgálat
A nappali csúcshőmérséklet eléri a 37-38 Celsius-fokot.
<em>Hír szerkesztése</em> A „bolygóvonat” elment, de sok csodát tartogat még az égbolt [AUDIO]
A Galaxis amatőr csillagászklub továbbra is várja az érdeklődőket „járdacsillagászatra”.
<em>Hír szerkesztése</em> Adóemeléseket jelentett be a kormány
Az osztalékadót és az áfát is megemelik, a szerencsejátékokra 40 százalékos adót vetnek ki.