Külön forgalmi sávokat alakítottak ki a határátkelőkön az uniós rendszámú kamionoknak

Kamionok kilométeres sora a nagylaki autópálya-határátkelő előtt | Archív felvétel

Kamionok kilométeres sora a nagylaki autópálya-határátkelő előtt | Archív felvétel

A hazai fuvarozók egyik követelését teljesítve Románia külön forgalmi sávokat hoz létre közúti határátkelőin az uniós rendszámmal rendelkező kamionoknak – jelentette be a pénteki kormányülésen Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Az első elkülönített forgalmi sáv csütörtökön nyílt meg a Calafat–Vidin román–bolgár határátkelőnél, péntektől pedig – a két Magyarországgal gyorsforgalmi összeköttetést teremtő határállomáson – a Nagylak–Csanádpalota, illetve a Nagyszántó (Bors II)–Nagykereki autópálya-átkelőn is elkülönített forgalmi sávokon közlekedhetnek az EU-ban regisztrált járművek. „Hamarosan sor kerül a Giurgiu és Rusze közötti határátkelőre is, és ily módon a mi fuvarozóinknak elsőbbségük lesz az ukrajnai vagy török fuvarozókkal szemben” – mutatott rá a román miniszterelnök.

Januárban több mint három hétig munkagépekkel és nehéz járművekkel felvonuló, forgalomlassítással demonstráló gazdák és fuvarozók okoztak fennakadásokat az országutakon és a nagyvárosok körgyűrűin. Egyebek mellett azt sérelmezték, hogy a Románián keresztülhaladó, havi több millió tonnányi ukrán gabonaszállítmányok hatalmas torlódást okoznak a határátkelőkön és a konstancai kikötőben, ezért külön forgalmi sávok létrehozását követelték.

Marcel Ciolacu január 18-án leváltotta a vámhivatal vezetőjét és az adóhatóság alelnökét a gazdák és fuvarozók ukrángabona-tranzittal kapcsolatos panaszai miatt. A miniszterelnök február 2-án bejelentette, hogy megállapodott a gazdákkal és fuvarozókkal a demonstrációk beszüntetéséről, miután egy tárcaközi bizottságra bízták, hogy kidolgozza a legjobb megoldásokat a tüntetők által felvetett problémák rendezésére.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Kezdődik az iskolai beiratkozás első szakasza
A nemzetiségi iskolák/tagozatok esetében nincsenek iskolakörzetek.
A parlament kitiltotta a játéktermeket a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről
A következő időszakban további szigorításokat terveznek.
Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai
A kérelmeket kizárólag elektronikusan lehet benyújtani.
Vasárnaptól Románia és Bulgária is a schengeni övezet része, de a határnyitás csak részleges
A szárazföldi és folyami határokon továbbra is ellenőrzik az utasokat.
Vasárnap a légi és tengeri közlekedésben megvalósul a schengeni csatlakozás
A kormányfő szerint év végéig teljes körűen belép Románia a schengeni övezetbe.
Vasárnaptól nyári időszámítás
Egy órával előre állítjuk az órákat.