Koalíciós megegyezés született az áram árának maximálásáról

A kormánykoalíció pártjai megegyeztek a villamos energia árának a kategóriánkénti maximálásáról – közölte csütörtökön Nicolae Ciucă miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

A koalíciós pártok a háztartások számára a fogyasztás függvényében három árkategóriát szabtak meg. A száz kWh alatti átlagos havi fogyasztású háztartásoknak 0,68 lejt, a száz és 255 kWh közötti havi fogyasztású háztartásoknak 0,8 lejt kell fizetniük egy kilowattóra villamos energiáért. A 255 kWh fölötti fogyasztásúak esetében a küszöb alatti energia árát szintén 0,8 lejjel számolják, a küszöböt meghaladó részt azonban kilowattóránként 1,3 lejjel.

A miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy a kis- és középméretű vállalatoknak fennmarad az egy lejes ársapka, a nagyfogyasztók pedig 1,3 lejt fizetnek majd egy kilowattóra villamos energiáért.

Nicolae Ciucă kitért arra, hogy a kormány sürgősségi rendeletet fogad el az ársapkáról, amely januártól lép életbe, és a 2023-as év végéig érvényben marad. Arra is kitért, hogy szükséges megőrizni a rugalmasságot az energiaárak tekintetében, és a nagyfogyasztókat is védeni kell, hiszen ettől is függ a román termékek versenyképessége a nemzetközi piacokon.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke egy csütörtök délutáni sajtótájékoztatón elmondta: arról is megállapodtak, hogy kedvezményes besorolást biztosítanak az egyházaknak, a közszolgáltatásokat végző cégeknek, a vízműveknek, a három vagy több gyermeket nevelő családoknak, valamint azoknak a családoknak, amelyekben nagy áramfogyasztású orvosi műszert használnak beteg családtag ellátására. A PSD szeretné az árszabályozást 2025-ig fenntartani.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Júliustól 3700 lejre emelik a bruttó minimálbért
Ebből 200 lej adómentes az év végéig.
Jövőre nem kell adót fizetni a műemléképületekre a felújítási idő alatt
A kedvezmény az építkezési engedély kiállításának időpontjában lép érvénybe.
Felvi.ro – Minden, ami egyetem, magyarul, egy helyen!
Frissítette egyetemböngésző adatbázisát az Országos Magyar Diákszövetség.
Tíz évig nem kaphat jogosítványt az ittas vagy drogos járművezető
Egytől 5 évig terjedő szabadságvesztés jár 0,80 gramm/liter véralkoholszint felett.