Kitiltanák az energiaitalokat az iskolák és egészségügyi intézmények környékéről

Illusztráció | Fotó: pixabay.com

Illusztráció | Fotó: pixabay.com

Elfogadta a szenátus hétfőn első házként azt a törvénytervezetet, amely megtiltja az energiaitalok és származéktermékeinek forgalmazását kiskorúak számára.

A felsőházi szakbizottság korábban több módosító javaslatot is elfogadott. Az egyik ilyen indítvány értelmében megtiltják az energiaitalok forgalmazását és reklámozását az egészségügyi intézményekben, valamint az iskolákban és utóbbiak egykilométeres körzetében. Az előírást megszegő gazdasági társaságok 25 ezer és 50 ezer lej közötti összegű bírsággal sújthatók – áll a tervezetben.

A kezdeményezők – a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) több törvényhozója – indoklásukban felhívják a figyelmet, hogy az energiaitalok fogyasztása széles körben elterjedt, különösen a gyerekek és a serdülők körében. Idézik az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) egy 2013-as jelentését, amely szerint a felnőttek 30 százaléka, a serdülőkorúak 68 százaléka és a 10 éven aluli gyermekek 18 százaléka már akkor energiaitalokat fogyasztott.

Ezen túlmenően a gyerekek és serdülők egészségére károsan ható italok forgalmazói különféle, alkohol-, koffein-, taurin- és karnitintartalmú származéktermékeket hoztak forgalomba, anélkül, hogy ezeket az összetevőket kiemelték volna a termékek címkéjén, vagy említést tettek volna ezeknek a központi idegrendszerre vagy az izomrendszerre gyakorolt káros hatásáról.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) felhívja a figyelmet, hogy az energiaitalok alkohollal együtt történő fogyasztása különösen veszélyes, mivel az élénkítő hatás semlegesíti a szervezet reakcióit a nagy mennyiségű alkoholra, ami az ittasság mértékének alábecsüléséhez vezet.

A törvénytervezetről a képviselőház szavaz majd döntő házként.

Agerpres

A rovatból ajánljuk:

Elindult a betétdíjas visszaváltási rendszer
A gyártók és viszonteladók kötelesek begyűjteni a víz, üdítő- és szeszesitalok palackozására használt flakonokat, üvegeket és fémdobozokat.
Egymilliárd euró értékű felesleges oltást rendeltek meg Cîțuék
Volt kormánytagok ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást a DNA.
Megszavazta a képviselőház az új nyugdíjtörvényt
Januártól 13,8 százalékkal nőnek a járandóságok.
Hóviharok okoztak fennakadást a közlekedésben a hegyvidéken
A Bucsin-tetőn, Borszék, a Gyilkos-tó térségében és Hargita-fürdőn is havazott.
Lezárják a Transzfogarasi és a Transzalpina utakat
Biztonsági okokból tilos az átjárás.