Kitiltanák az energiaitalokat az iskolák és egészségügyi intézmények környékéről

Illusztráció | Fotó: pixabay.com

Illusztráció | Fotó: pixabay.com

Elfogadta a szenátus hétfőn első házként azt a törvénytervezetet, amely megtiltja az energiaitalok és származéktermékeinek forgalmazását kiskorúak számára.

A felsőházi szakbizottság korábban több módosító javaslatot is elfogadott. Az egyik ilyen indítvány értelmében megtiltják az energiaitalok forgalmazását és reklámozását az egészségügyi intézményekben, valamint az iskolákban és utóbbiak egykilométeres körzetében. Az előírást megszegő gazdasági társaságok 25 ezer és 50 ezer lej közötti összegű bírsággal sújthatók – áll a tervezetben.

A kezdeményezők – a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) több törvényhozója – indoklásukban felhívják a figyelmet, hogy az energiaitalok fogyasztása széles körben elterjedt, különösen a gyerekek és a serdülők körében. Idézik az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) egy 2013-as jelentését, amely szerint a felnőttek 30 százaléka, a serdülőkorúak 68 százaléka és a 10 éven aluli gyermekek 18 százaléka már akkor energiaitalokat fogyasztott.

Ezen túlmenően a gyerekek és serdülők egészségére károsan ható italok forgalmazói különféle, alkohol-, koffein-, taurin- és karnitintartalmú származéktermékeket hoztak forgalomba, anélkül, hogy ezeket az összetevőket kiemelték volna a termékek címkéjén, vagy említést tettek volna ezeknek a központi idegrendszerre vagy az izomrendszerre gyakorolt káros hatásáról.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) felhívja a figyelmet, hogy az energiaitalok alkohollal együtt történő fogyasztása különösen veszélyes, mivel az élénkítő hatás semlegesíti a szervezet reakcióit a nagy mennyiségű alkoholra, ami az ittasság mértékének alábecsüléséhez vezet.

A törvénytervezetről a képviselőház szavaz majd döntő házként.

Agerpres

A rovatból ajánljuk:

Minden, amit a vasárnapi választásokról tudni kell
Június 9-én EP- és helyhatósági választásokat tartanak Romániában. Előbbin 12 párt/szövetség, illetve négy független jelölt vesz részt, utóbbin több mint 207 ezren jelöltették magukat.
Közel százmillió szavazólapot nyomtattak a választásokra, amelyeken százéves jelölt is szerepel
A helyhatósági választásra 207 389-en, az EP-választásra 494-en jelöltették magukat.