Itt és ilyen feltételekkel léphető át a román–magyar határ

2020. május 22.
Nagylakon tájékozódott pénteken a román–magyar határon kialakult helyzetről Liviu Bute, a román határrendészet csütörtökön megbízott országos parancsnoka. A két ország érintett hatóságai közösen tisztázták a határátlépés – járványügyi intézkedésekkel összhangban lévő – feltételeit, miután a múlt hét vége óta ismét megnőtt a várakozási idő a Nyugat-Európában munkát vállalók nagy számban történő utazása miatt.
<em>Hír szerkesztése</em> Itt és ilyen feltételekkel léphető át a román–magyar határ
Nagylak, autópálya-határátkelő a „békeidőkben” | Fotó: politiadefrontiera.ro

A román határrendészet közleménye szerint a felek megegyeztek abban, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot előtt állandó jelleggel működő határátkelőhelyek közül nyolcat tartanak fenn a kétirányú személy- és áruforgalomnak. Ezek az alábbiak (Észak–Dél irányú felsorolás szerint):

 • Pete–Csengersima
 • Csanálos–Vállaj
 • Érmihályfalva–Nyírábrány
 • Bors–Ártánd
 • Gyulavarsánd–Gyula
 • Tornya–Battonya
 • Nagylak (I.)–Nagylak
 • Nagylak (II.)–Csanádpalota (autópálya-határátkelő)

A további három átkelőhelyen csak a határsáv 30 kilométeres körzetében élő, a szomszédos országban munkát vállaló ingázók, vagy a határ két oldalán földet művelők járhatnak át. Ezek a következő pontok:

 • Székelyhíd–Létavértes
 • Nagyszalonta–Méhkerék
 • Nagycsanád–Kiszombor

Romániába a nap bármely órájába beléphetnek az utasok, függetlenül attól, hogy személygépkocsival vagy autóbusszal érkeznek, de alá kell vetniük magukat az előírásoknak: ki kell tölteniük saját felelősségre egy nyilatkozatot, és vállalniuk kell a közegészségügyi hatóság járványügyi szűrését, illetve a házi/hatósági elkülönítést.

Magyarországra személygépkocsival és autóbuszokkal romániai idő szerint a következő időszakban lehet átkelni: hétköznapokon reggel 7 és éjjel 1 óra között, hétvégén állandó jelleggel. Az ingázók és fuvarozók számára nincs időkorlát.

A két ország közti személyforgalom-korlátozás továbbra is érvényben van még, tehát csak munkavállalókat vagy átutazókat engednek át, vagy rendkívüli esetben szabad belépni a szomszédos ország területére. Szabadidős utazásról, turizmusról nincs szó, a korlátozások feloldása további egyeztetések után lehetséges.

Filip Ionuț Matei, az Arad Megyei Határrendészeti Felügyelőség sajtószóvivője kérdésünkre elmagyarázta: azok a román állampolgárok, akik mondjuk Nyugat-Európába mennek dolgozni, a fenti nyolc átkelőhely bármelyikét választhatják. Természetesen, meg kell felelniük az utazás feltételeinek: ne legyenek koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik, tudják bizonyítani a külföldi munkaviszonyt, és jogukban álljon belépni a célország területére.

A szóvivő aláhúzta: a nagylaki autópálya-határátkelőt elsősorban a teherforgalom és a buszos közlekedésnek tartják fenn, ezért személygépkocsival kerüljék azt. Ha a többi határátkelőhelyen túl nagy lesz a torlódás, akkor terelik a sztrádára az autósokat is.

A határrendészet közleménye szerint a kisbuszokkal vagy autóbuszokkal utazó munkavállalóknak két tranzitfolyosót alakítottak ki a magyar hatóságok, ezek a tömegjárművek a Nagylak (II.)–Csanádpalota autópálya-határátkelőt és a Bors–Ártánd átkelőt vehetik igénybe.

Az útra kelőknek azt ajánlják, hogy a Trafic Online forgalomszámláló alkalmazás segítségével tájékozódjanak a várakozási időkről.

További hírek

Hír beküldése
A gyanúsított egy 60 éves helybéli férfi.
Hír beküldése
Gyalogszerrel és potyautasként is próbálkoztak.
<em>Hír szerkesztése</em> Bajnokcsapatok edzőmeccsén szerepel az UTA
Az első és a másodosztály győztese csap össze pénteken.
<em>Hír szerkesztése</em> Meghalt egy motoros Fönlakon, két jármű kiégett
Egy 45 éves férfi az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagyboldogasszony ünnepe és kettős évforduló Máriaradnán
500 éve épült az első kápolna, és 200 éve konszekrálták a jelenlegi kegytemplomot.
<em>Hír szerkesztése</em> Folytatódik a Szórvány Kulturális Karaván
Négy nap, öt előadás Kisiratoson, Ágyán, Nagyzerénden, Nagyiratoson és Kisperegen.
<em>Hír szerkesztése</em> Reliktum: ősbemutató Aradon
Élőzenés folklórműsor a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes előadásában.
<em>Hír szerkesztése</em> 2. Liga: bajnok és feljutott az UTA!
Tizenkét év után szerepelhet az első osztályban az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Karantén alá vontak négy Arad megyei települést
A vesztegzár két hétig tart, ez alatt korlátozzák a ki- és beutazásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyarok Kenyere: összeöntötték a felajánlott búzát Szarvason
Arad megyei résztvevői is voltak az ünnepségnek.