Itt és ilyen feltételekkel léphető át a román–magyar határ

2020. május 22.
Nagylakon tájékozódott pénteken a román–magyar határon kialakult helyzetről Liviu Bute, a román határrendészet csütörtökön megbízott országos parancsnoka. A két ország érintett hatóságai közösen tisztázták a határátlépés – járványügyi intézkedésekkel összhangban lévő – feltételeit, miután a múlt hét vége óta ismét megnőtt a várakozási idő a Nyugat-Európában munkát vállalók nagy számban történő utazása miatt.
<em>Hír szerkesztése</em> Itt és ilyen feltételekkel léphető át a román–magyar határ
Nagylak, autópálya-határátkelő a „békeidőkben” | Fotó: politiadefrontiera.ro

A román határrendészet közleménye szerint a felek megegyeztek abban, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot előtt állandó jelleggel működő határátkelőhelyek közül nyolcat tartanak fenn a kétirányú személy- és áruforgalomnak. Ezek az alábbiak (Észak–Dél irányú felsorolás szerint):

 • Pete–Csengersima
 • Csanálos–Vállaj
 • Érmihályfalva–Nyírábrány
 • Bors–Ártánd
 • Gyulavarsánd–Gyula
 • Tornya–Battonya
 • Nagylak (I.)–Nagylak
 • Nagylak (II.)–Csanádpalota (autópálya-határátkelő)

A további három átkelőhelyen csak a határsáv 30 kilométeres körzetében élő, a szomszédos országban munkát vállaló ingázók, vagy a határ két oldalán földet művelők járhatnak át. Ezek a következő pontok:

 • Székelyhíd–Létavértes
 • Nagyszalonta–Méhkerék
 • Nagycsanád–Kiszombor

Romániába a nap bármely órájába beléphetnek az utasok, függetlenül attól, hogy személygépkocsival vagy autóbusszal érkeznek, de alá kell vetniük magukat az előírásoknak: ki kell tölteniük saját felelősségre egy nyilatkozatot, és vállalniuk kell a közegészségügyi hatóság járványügyi szűrését, illetve a házi/hatósági elkülönítést.

Magyarországra személygépkocsival és autóbuszokkal romániai idő szerint a következő időszakban lehet átkelni: hétköznapokon reggel 7 és éjjel 1 óra között, hétvégén állandó jelleggel. Az ingázók és fuvarozók számára nincs időkorlát.

A két ország közti személyforgalom-korlátozás továbbra is érvényben van még, tehát csak munkavállalókat vagy átutazókat engednek át, vagy rendkívüli esetben szabad belépni a szomszédos ország területére. Szabadidős utazásról, turizmusról nincs szó, a korlátozások feloldása további egyeztetések után lehetséges.

Filip Ionuț Matei, az Arad Megyei Határrendészeti Felügyelőség sajtószóvivője kérdésünkre elmagyarázta: azok a román állampolgárok, akik mondjuk Nyugat-Európába mennek dolgozni, a fenti nyolc átkelőhely bármelyikét választhatják. Természetesen, meg kell felelniük az utazás feltételeinek: ne legyenek koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik, tudják bizonyítani a külföldi munkaviszonyt, és jogukban álljon belépni a célország területére.

A szóvivő aláhúzta: a nagylaki autópálya-határátkelőt elsősorban a teherforgalom és a buszos közlekedésnek tartják fenn, ezért személygépkocsival kerüljék azt. Ha a többi határátkelőhelyen túl nagy lesz a torlódás, akkor terelik a sztrádára az autósokat is.

A határrendészet közleménye szerint a kisbuszokkal vagy autóbuszokkal utazó munkavállalóknak két tranzitfolyosót alakítottak ki a magyar hatóságok, ezek a tömegjárművek a Nagylak (II.)–Csanádpalota autópálya-határátkelőt és a Bors–Ártánd átkelőt vehetik igénybe.

Az útra kelőknek azt ajánlják, hogy a Trafic Online forgalomszámláló alkalmazás segítségével tájékozódjanak a várakozási időkről.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Menteni a menthető: nyári évadot kínál a kamaraszínház [AUDIO]
Remélik, hogy június közepétől már játszhatnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Kitartás a hit és az anyanyelv mellett
Trianoni megemlékezés Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Illegális kőfejtőkre csaptak le
Adócsalás gyanúja miatt kilenc személyt hallgatnak ki.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon 100: megemlékezés világszerte
1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy Trianon-kastélyban az első világháborút lezáró békediktátumot, amely területe kétharmadával megcsonkította Magyarországot, a magyarság egyharmada az új határokon kívülre került.
<em>Hír szerkesztése</em> Csongrád-Csanád megyére változott Csongrád megye neve
Trianon 100. évfordulóján.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon következményei Aradon [AUDIO]
2020. június 4. a békediktátum aláírásának 100. évfordulója.
<em>Hír szerkesztése</em> Kigyógyult a koronavírusból egy öthetes csecsemő
Ő a legfiatalabb felépült beteg.
<em>Hír szerkesztése</em> Újra várja ügyfeleit az EMNT-iroda
Munkanapokon 10 és 14 óra között.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianoni emlékima a minorita templom udvarában
A Nemzeti Összetartozás Napján.
<em>Hír szerkesztése</em> Pünkösdhétfő: a máriaradnai bazilika felszentelésének évfordulója
253 éve ajánlották Szűz Mária oltalmába a kegytemplomot.