Ismét vádat emeltek Ion Iliescu ellen az 1989-es forradalom ügyében

Ismét vádat emeltek Ion Iliescu volt román elnök és több magas rangú egykori katonai vezető ellen az 1989-es forradalom ügyében, miután három évvel ezelőtt a legfelsőbb bíróság szabálytalanságok miatt visszaküldte az ügyet az ügyészséghez.

Gabriela Scutea legfőbb ügyész egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a legfelsőbb bíróság észrevételeit figyelembe vették, és kijavították a korábbi vádemelés során elkövetett hibákat. Most ismét három személy ellen emeltek vádat, közöttük Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu egykori kormányfőhelyettes és Iosif Rus, a román légierő akkori vezetője ellen, akiket emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolnak.

2020 októberében a bíróság kizárta az ügyészség bizonyítékainak egy részét, egyebek között az 1989-es forradalom eseményeinek kivizsgálására az 1990-es években létrehozott szenátusi különbizottság jelentését, Voiculescunak és Iliescunak a bizottság előtt tett vallomásait, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) előzetes állásfoglalását, a hadsereg több levéltári anyagát, valamint többtucatnyi sértett fél nyilatkozatát. A legfelsőbb bíróság végül 2021-ben rendelte el a bűnvádi eljárás megismétlését.

A most lezárult folyamat során mindhárom vádlottnak azt róják fel, hogy 1989. december 22. és december 30. között nyilatkozataikkal és döntéseikkel félrevezették a közvéleményt, indokolatlanul pánikot keltettek, és elterjesztették azt az álhírt, hogy terroristák támadták meg az országot. Ezzel a katonai diverzióval érték el, hogy hatalomra kerüljenek. A diverzió nyomán 857 személy vesztette életét, 2382-en megsebesültek, 585 embert megfosztottak szabadságától. Az ügyészek szerint 1989 decemberében, Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor elűzése után az állam politikai és katonai vezetését a Ion Iliescu vezette Nemzeti Megmentési Front Tanácsa ragadta magához, amely hatalmának legitimálása érdekében rémhírkeltéssel provokált ki fegyveres összetűzéseket.

Az aktív politizálástól visszavonult 92 éves Ion Iliescu 1990 és 1996, valamint 2000 és 2004 között volt Románia államfője.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Várják az MCC új évfolyamára a diákokat
Erdély-szerte jelentkezhetnek a negyedikes diákok az MCC Fiatal Tehetség Programjába.
Szerdától jelentős lehűlés és csapadék is várható
A héten 15 fok alatt marad a hőmérséklet.
Kezdődik az iskolai beiratkozás első szakasza
A nemzetiségi iskolák/tagozatok esetében nincsenek iskolakörzetek.
A parlament kitiltotta a játéktermeket a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről
A következő időszakban további szigorításokat terveznek.
Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai
A kérelmeket kizárólag elektronikusan lehet benyújtani.