Így változtak az érettségi eredmények az óvások után

2021. július 10.
Az óvások elbírálása utáni végleges eredmények szerint az idei érettségin részt vevők 69,8 százalékának sikerült a vizsgája – közölte pénteken Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.
<em>Hír szerkesztése</em> Így változtak az érettségi eredmények az óvások után
Illusztráció | Fotó: edupedu.ro/INQUAM Photos

A tárcavezető pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, az újrajavítás után 2467 vizsgázó kapott még átmenő jegyet, így 88 587-re nőtt azoknak a száma, akik elérték a legalább 6-os átlagot. Az óvások elbírálása előtti eredmények alapján országos szinten 67,8 százalékos volt az átmenési arány.

Cîmpeanu rámutatott, a csaknem 70 százalékos sikerességi arány a legjobb az elmúlt tíz év viszonylatában, leszámítva a 2017-es esztendő eredményeit. Idén országszerte csaknem 56 ezer óvást nyújtottak be a vizsgázók (a tavaly jegyzett 63 ezerhez képest), és mintegy 53 ezer dolgozat esetében változott a jegy. Ennek okait alaposan meg kell vizsgálni – mondta a miniszter, aki szerint az esetek kétharmadában felfelé, egyharmadában lefelé módosult az osztályzat az újrajavítás nyomán.

Az érettségi dolgozatok óvások utáni újrajavítása nyomán 112-ről 146-ra nőtt a 10-es átlagot elért vizsgázók; tavaly 307-en vizsgáztak színtízesre.  A dolgozatok újrajavítása után Szatmár (6,2 százalék), Ilfov (5,7 százalék) és Kovászna megyében (3,4 százalék) nőtt a legnagyobb mértékben a sikeresen vizsgázók aránya.

A minisztérium tájékoztatásából az is kiderül, hogy 36 olyan líceum van az országban, amelyikben egyetlen diáknak sem sikerült az érettségije, ezek közül 11-ben hasonló volt a helyzet tavaly is. Idén a pótérettségit augusztus 16. és szeptember 3. között tartják, feliratkozni július 19. és 26. között lehet.

(Agerpres)

Arad megyében

Az Arad Megyei Tanfelügyelőség közleménye szerint az óvások elbírálása után Arad megyében 65,51 százalékra nőtt a sikeresen diplomázók aránya az eredeti 63,37 százalékról. Az idei végzősök 71,76 százalékának sikerült az érettségi, míg a korábbi évfolyamok most vizsgázó diákjai közül 31,78 százalék ment át.

Szám szerint 2615 vizsgázóból 1713-an érettségiztek le; a színtízesre vizsgázók száma nem változott a fellebbezések után sem, a megyében összesen hárman írtak minden dolgozatból jelest.

A Csiky idei végzőseinek 86 százaléka ment át

Az óvások elbírálása nyomán 5-tel több, tehát 43 sikeres érettségiző van az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban – adták hírül a magyar iskolaközpont internetes oldalán.

A vizsgasorozatra beiratkozott és azon megjelent 55 diák közül ez 78,18 százalékos átmeneteli arányt jelent. Mivel mind az 5 új átmenő idei végzős diák, így az 50 idei végzős közül a 43 sikeres vizsgázó már 86 százalékot jelent.

Összesen 14-en nyújtottak be óvást a román jegyük növelésére, s ebből 13-at bíráltak el pozitívan (volt, akinél egy teljes jeggyel növekedett az osztályzat), 4 diák a matematika jegyét óvta meg (egyikük átmenést érően sikeresen), 1 diák anatómiából, 1 diák földrajzból óvott (mindketten sikeresen), 2 diák pedig az informatika jegyét óvta meg, sikertelenül.

A sikeresen vizsgázó Csiky-s diákok átlaga 7,67.

További hírek

Hír beküldése
A feliratkozás határideje október 4., hétfő 17 óra.
<em>Hír szerkesztése</em> GastroPan: a Medvehagyma lett az Év tortája 2021-ben
Szerdán az Év kenyere-díjakat adják át.
<em>Hír szerkesztése</em> Online elérhető az Aradi Magyar Napok programfüzetje
Több mint 10 helyszínen zajlanak majd az események.
<em>Hír szerkesztése</em> Gépek pótolják a munkaerőhiányt a sütőiparban
Megnyílt Aradon a 12. GastroPan szakkiállítás.
Hír beküldése
A két év alatti gyerekek után havi 486 lej, a 2 és 18 év közötti gyerekek után a nagykorúság eléréséig havi 243 lej pótlékot kapnak majd a családok a szenátus döntése értelmében. A törvénymódosító javaslatot a képviselőháznak is jóvá kell hagynia, és akkor lép érvénybe, ha az elnök kihirdeti azt.
<em>Hír szerkesztése</em> Folytatódik a CED kiállítási sorozata, ezúttal a GastroPanon
Délkelet-Európa legjelentősebb sütőipari szakkiállítása.
<em>Hír szerkesztése</em> Ezek a járványügyi szabályok érvényesek az Aradi Magyar Napokon
Uniós Covid-igazolványt vagy magyarországi védettségi igazolványt kérnek.
<em>Hír szerkesztése</em> A garanciaalapnál kopogtathatnak a City Insurance ügyfelei
Megvonták a biztosító működési engedélyét.
<em>Hír szerkesztése</em> Kezdődik a GastroPan 2021 szakmai kiállítás
Idén is kihirdetik az Év tortája és az Év kenyere címeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Értékes pontot szerezve a dobogó közelében áll az UTA
Csütörtökön kupameccset játszanak az aradiak, aztán a CFR-t fogadják.