Így kérvényezhető a digitális Covid-igazolvány

2021. június 30.
Az internetes portál, amelyről a román, illetve a külföldi állampolgárok letölthetik az EU-s digitális Covid-igazolványt, készen áll a július elsejei elindításra – jelentette be szerdán a Speciális Távközlési Szolgálat (STS).
<em>Hír szerkesztése</em> Így kérvényezhető a digitális Covid-igazolvány

A külföldre utazni kívánó állampolgárok csütörtöktől kezdődően a https://certificat-covid.gov.ro portálon kezdeményezhetik a tanúsítvány kiállítását néhány egyszerű lépésben.

A regisztrációhoz egy aktív e-mail-cím szükséges, amelyre a felhasználó megkapja a rendszer által küldött linket, ezt felhasználva léphet tovább a platformon. Az „új igazolvány” gombra kattintva ki kell választani a dokumentum típusát, amely alapján a felhasználó oltásra vagy tesztelésre regisztrált.

A román állampolgárok, illetve a román személyazonosító számmal rendelkező külföldi állampolgárok a „CNP” gombra kattintva megadják az ott kért személyi adatokat, és kiválasztják a tanúsítvány típusát. A külföldi állampolgároknak az „útlevél/személyazonossági igazolvány” gombra kell kattintaniuk, majd meg kell adniuk a kért adatokat, és ki kell választaniuk a tanúsítvány típusát.

A tanúsítványnak három típusa van: az egyik azt igazolja, hogy tulajdonosa be van oltva, a másik, hogy tulajdonosa átesett a koronavíruson, a harmadik pedig azt, hogy az illetőt negatívan tesztelték koronavírusra.

Az oltásigazolvány kiállítása érdekében meg kell adni a szérum típusát, a megyét, ahol az immunizálás történt, illetve az időpontot (hónapot). A betegségen átesett személyeknek kiállítandó igazolványhoz a megyét és a hónapot kell megadni, akárcsak a teszt alapján kérelmezett tanúsítvány esetében.

A Mentés gombra kattintva az alkalmazás regisztrálja a kérelmet. A generált tanúsítvány az „igazolványok listájában” jelenik majd meg.

A STS ugyanakkor a következőket pontosítja: a tanúsítvány ingyenes; a 14 évnél fiatalabb kiskorúak esetében szülői beleegyezés szükséges a tanúsítvány kiállításához; az igazolványok létrehozásának ideje a kérelmek számától függően néhány másodperctől akár egy óráig is eltarthat; a kérelmező értesítést kap e-mailben az igazolás kibocsátásáról; az uniós tagállamokba való belépéskor az igazolvány QR-kódját ellenőrzik; a felhasználó számára a platformon kialakított fiókban hozzáférhető az igazolvány, de le is menthető PDF-formátumban, ami kinyomtatható.

A STS telefonos ügyfélszolgálatot is indított, a lakosság a 021/414–4425-ös számot hívhatja további információkért, kérdésekért.

A tanúsítvány papírformátumban való kiállítását kérni lehet a polgármesteri hivatalnál, a lakosság-nyilvántartó irodában vagy az egészségügyi igazgatóságon is.

A beoltott, illetve a felgyógyult személyeknek a felhasználás időpontja előtt legalább 5 munkanappal kell kérniük a platformon az igazolás kiállítását, a tesztelés alapján kiállítandó igazolvány esetében pedig a kérelmet a teszt elvégzése után, de legalább 12 órával (az antigén gyorsteszt esetében) vagy 48 órával (az RT-PCR teszt esetében) a tanúsítvány felhasználásának időpontja előtt kell regisztrálni a platformon.

Agerpres

További hírek

Hír beküldése
A 200 km-es futóversenyt, kerékpáros és görkorcsolya-túrát 2019-ben szervezték meg legutóbb.
<em>Hír szerkesztése</em> Csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áron Magyarországon
Péntektől csak magyarországi rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon hatósági, maximum 480 forintos literenkénti áron standard benzint vagy gázolajat – jelentették be a csütörtöki Kormányinfón. A külföldi autósoknak piaci árat kell fizetniük.
Hír beküldése
Augusztusi zenei csemege.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy évvel a robbantásos merénylet után még nem történt vádemelés
Több mint 400 tanút hallgattak ki, 35 házkutatást végeztek, több tucat vizsgálatot végeztek – eredménytelenül.
<em>Hír szerkesztése</em> Népszámlálás: itt a vége, töltsd ki végre!
Hétfőig mintegy 750 ezer „magyar kérdőív” került kitöltésre.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb gazdasági és szociális intézkedéscsomagról döntött a kormánykoalíció
Hitelmoratórium, béremelés a közszférában, 700 lejes támogatás a nyugdíjasoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Bajnok a CFR, 11. helyen végzett az UTA [FRISSÍTVE]
Az aradiak osztályozós helyen tartották a Dinamót.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták az UTA új vezetőedzőjét [FRISSÍTVE]
A tréner eddigi csapatai ebben a szezonban estek ki az 1. Ligából.
<em>Hír szerkesztése</em> Mesék az ágak hegyin és túl...
Gyereknapi élőszavas mesemondás.
<em>Hír szerkesztése</em> Játékpisztollyal fenyegette a járókelőket egy zavart férfi
Pszichiátriai eset.