Hivatalos: nem működhetnek „félkarú rablók” a 15 ezer lakosúnál kisebb településeken

Kihirdette Klaus Iohannis államfő szerdán a pénznyerő gépeket a kisebb településekről kitiltó törvényt.

A jogszabály szerint a 15 ezer lakosúnál kisebb településeken nem üzemelhetnek pénznyerő gépeket működtető játéktermek. Az előírás megszegése szabálysértésnek minősül s 150 ezer és 200 ezer lej közötti összeggel büntethető. Emellett elkobozzák az illegális tevékenységből származó bevételt is – írja az Agerpres.

A törvény azt is előírja, hogy a Szerencsejátékok Országos Hivatalának (ONJN) létre kell hoznia a szerencsejáték-tevékenységek végzésére engedéllyel rendelkező piaci szereplők online jegyzékét, amelyet legalább 24 óránként frissíteni kell. Az új rendelkezések a jogszabály Hivatalos Közlönyben való megjelenésének 10. napjától hatályosak.

A törvény azt a – tavaly október óta már hatályos – sürgősségi kormányrendeletet módosítja, amely egyebek mellett (az adóbevételek Romániában tartása érdekében) előírta, hogy csak olyan vállalkozások működését engedélyezik a román szerencsejáték-piacon, amelyeket Romániában vagy az Európai Gazdasági Közösség országaiban jegyeztek be, és amelyeknek van romániai székhelyük.

A rendelet betiltotta a játéktermekben az alkoholos italok forgalmazását, és a bárokban sem lehet azóta nyerőgépeket elhelyezni (sok lokálban ezt úgy oldották meg, hogy válaszfalat húztak a kocsmában, egyik oldalon az italmérés, a másikon pedig a játékgépek találhatók, ahová átvihető az ital is).

Az új szabályozás a szerencsejátékok reklámozását is korlátozza, a jogszabály előírásainak megszegését pedig 200 ezer lejig terjedő bírsággal sújtja.

Arad megyében csak a megyeszékhelyen maradhatnak nyerőgépek

A törvény értelmében Arad megyében csak a megyeszékhelyen működhetnek a jövőben játéktermek, hiszen nincs más közigazgatási egység, amelyben a lakosság száma meghaladná a 15 ezret. Aradon a 2021-es (de 2022-ben lebonyolított) népszámlálás szerint 145 078 állandó lakos van, míg a következő legnépesebb település Öthalom (Vladimirescu/Glogowatz) község, amelyben a lakosság száma 12 772.

A rovatból ajánljuk:

Júliustól 3700 lejre emelik a bruttó minimálbért
Ebből 200 lej adómentes az év végéig.
Jövőre nem kell adót fizetni a műemléképületekre a felújítási idő alatt
A kedvezmény az építkezési engedély kiállításának időpontjában lép érvénybe.
Felvi.ro – Minden, ami egyetem, magyarul, egy helyen!
Frissítette egyetemböngésző adatbázisát az Országos Magyar Diákszövetség.
Tíz évig nem kaphat jogosítványt az ittas vagy drogos járművezető
Egytől 5 évig terjedő szabadságvesztés jár 0,80 gramm/liter véralkoholszint felett.