Hivatalos: 2025. március 31-ig szabályozzák az energiaárakat

2022. november 23.
Elfogadta szerdán a képviselőház az energiaügyi intézkedésekről szóló 2022/119-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet, a koalíciós pártok által javasolt módosításokkal. Ezek egyike 1,3 lejben szabja meg a villamos energia kilowattóránkénti maximális árát, fogyasztástól függetlenül.
<em>Hír szerkesztése</em> Hivatalos: 2025. március 31-ig szabályozzák az energiaárakat
Illusztráció | Fotó: pixabay.com

A tervezetet 177 támogató, 75 ellenszavazattal, 11 tartózkodás mellett fogadta el az alsóház.

A PNL, a PSD és az RMDSZ által javasolt módosítások értelmében a 2022. szeptember 1-seje és december 31. közötti időszakra áfával együtt legtöbb 0,68 lejt fizetnek kilowattóránként az áramért azok a háztartások, amelyeknek a múlt évben az átlagos havi fogyasztása nem haladta meg a 100 kilowattórát.

A 2023. január 1-seje és 2025. március 31. közötti fogyasztásra áfával együtt legtöbb 0,68 lejt fizetnek kilowattóránként az áramért azok a háztartások, amelyeknek a fogyasztása nem haladta meg a 100 kilowattórát; továbbá azok a fogyasztók, akik gyógykezeléshez szükséges orvosi eszközöket, készülékeket vagy berendezéseket használnak; azok a fogyasztók, akik legalább három kiskorú vagy 26 évesnél fiatalabb, oktatásban részesülő gyermeket tartanak el.

Azoknak a háztartásoknak, amelyek havi átlagfogyasztása 2021-ben 100,01 és 300 kilowattóra között volt, a 2022. szeptember elseje és 2022. december 31. közötti időszakra 0,8 lejt kell fizetniük áfástól egy kilowattóra áramért, 255 kilowattórás fogyasztásig

A 2023. január elseje és 2025. március 31. közötti fogyasztásra szintén 0,8 lejt kell fizetniük áfástól azoknak a háztartási fogyasztóknak, amelyek havi fogyasztása 100,01 és 255 kilowattóra közötti. A havi 255 és 300 kilowattóra közötti áramfogyasztásért maximum 1,3 lejt kell majd fizetni kilowattóránként, és ha a fogyasztás meghaladja a havi 300 kilowattórát, akkor a teljes fogyasztásra 1,3 lejt kell fizetni kilowattóránként.

Maximum 1 lejt kell fizetniük kilowattóránként a havi fogyasztás 85 százalékára, a különbözetre pedig 1,3 lejt kilowattóránként a kis- és középvállalatoknak, a közüzemi szolgáltatóknak, a bukaresti metróvállalatnak, az élelmiszeripari, mezőgazdasági és halászati területen tevékenykedő gazdasági szereplőknek, helyi önkormányzatoknak, minisztériumoknak és más központi szerveknek alárendelt közintézményeknek, megyei vagy helyi érdekeltségű vállalatoknak, közintézményeknek, az állam által hivatalosan elismert egyházaknak.

A képviselők abban is megállapodtak, hogy a 2022. április elseje és 2025. március 31. közötti fogyasztásra a földgázszolgáltatók maximum 0,37 lej/kWh-s áron számlázhatják ki a gázt áfástól azoknak a nem háztartási fogyasztóknak, akiknek az előző évi gázfogyasztása nem haladta meg az 50 000 MWh-t; ugyanez a szabály érvényes a hőszolgáltatókra is.

2023. január elsejétől ugyanez az ársapka érvényes az ipari parkokban működő nem háztartási fogyasztókra, valamint 50 ezer MWh fogyasztási határig azokra a nem háztartási fogyasztókra is, amelyek abban az évben csatlakoznak a rendszerre.

A tervezet értelmében egy ügyfél csak egy fogyasztási helyen kaphatja hatóságilag maximált áron az áramot. A képviselőház döntő házként szavazott a tervezetről.

Agerpres

További hírek

Hír beküldése
Az RMDSZ által közreadott interjú.
Várják a résztvevők javaslatait és észrevételeit.
Tojásfújás, berzselés, írókázás és karcolás.
Honosítási ügyintézés.
<em>Hír szerkesztése</em> Vereséggel kezdte a rájátszást az UTA
A Petrolul az utolsó előtti percben szerezte a győztes gólt.
Hír beküldése
Az RMDSZ által közreadott interjú.
<em>Hír szerkesztése</em> Március 15. ma is a magyarok szabadságát szimbolizálja [AUDIO]
Így zajlott az aradi ünnepség a forradalom kitörésének 175. évfordulóján.
<em>Hír szerkesztése</em> „Amikor a szabadágharcra emlékezünk, merítsünk erőt a márciusi ifjak bátorságából” [AUDIO]
Faragó Péter március 15-i beszéde a Szabadság-szobornál.
<em>Hír szerkesztése</em> Ritkaságok a 130 éves Ereklyemúzeum kamarakiállításán [AUDIO]
A múzeum vezetősége is a '48-as relikviagyűjtemény megalapításától számítja az intézmény történetét.
<em>Hír szerkesztése</em> „Áldozat és nehézségek nélkül nem lehet művésznek lenni” [AUDIO]
Ács János világhírű operakarmester Aradon vezényelt először Erdélyben.