Fizetett szabadnapokat igényelhet a szülő, ha gyermeke távoktatásra kényszerül

2021. október 11.
Fizetett szabadnapokat igényelhet a szülők egyike, ha 12 év alatti gyermeke a koronavírus-járvány miatt távoktatásra kényszerül. Az erről múlt héten elfogadott sürgősségi kormányrendelet alkalmazásához szükséges – miniszteri rendeletben utólag pontosított – tudnivalókat hétfőn ismertették a román lapok.
<em>Hír szerkesztése</em> Fizetett szabadnapokat igényelhet a szülő, ha gyermeke távoktatásra kényszerül
Online oktatás | Illusztráció: Pixabay

A kormány korábban úgy döntött, hogy az iskolák a fertőzési rátától függetlenül nyitva maradhatnak mindaddig, amíg az osztályközösségben meg nem jelenik a fertőzés. Az országban azonban a járvány minden korábbinál több megbetegedést okozó negyedik hulláma miatt már több mint 11 ezer osztályban költöztették át az internetre az oktatást, miután csaknem 13 ezer diák és több mint 4300 tanár fertőződött meg.

A Cîțu-kabinet által – közvetlenül megbuktatása előtt – múlt héten elfogadott sürgősségi rendelet szerint a 12 év alatti, iskolába vagy óvodába beíratott gyermek (vagy a 26 évnél nem idősebb, állami gondozásban lévő fogyatékkal élő fiatal) távoktatásra kényszerülése idején jogosult a szülők egyike fizetett szabadnapokra, amennyiben a szülők egyike sincs szabadságon, munkakörük nem teszi lehetővé, hogy otthonról dolgozzanak.

A gyermekkel otthon maradó szülő a fizetése 75 százalékára, de az átlagbér 75 százalékát nem meghaladó „táppénzre" jogosult, amit az állami költségvetésből utólag (30 napon belül) térít meg a megyei foglalkoztatási ügynökség a munkáltatónak. Azokat a cégeket, amelyek megtagadják ezt a jogot a munkavállalótól, csütörtöktől kezdődően alkalmazottanként 1000 lejtől 2000 lejig terjedő, de 20 ezer lejt nem meghaladó összegre bírságolhatják.

Romániában hétfőn már a 17 ezret közelítette a kórházakban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma, az intenzív terápiás részlegeken ápolt súlyos betegeké pedig elérte az 1632-t. A vasárnap elvégzett, szokás szerint jóval kevesebb teszt kiértékelésén alapuló hétfői adatok szerint tízezer alá csökkent az utóbbi 24 órában újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, a kéthetes mozgóátlag azonban tovább növekedett: immár a napi több mint 11 ezer új fertőzött számít átlagosnak Romániában.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Csárdáskirálynő az Aradi Kamaraszínházban
Október elsejétől drágulnak a jegyárak a nagyszínházban.
<em>Hír szerkesztése</em> Felméri Péter újra Aradon
Október 16-án a Bábszínházban.
<em>Hír szerkesztése</em> „Nagy fogás” a határon
Több mint félszáz migránst tartóztattak fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Októberben nyitják meg hivatalosan a Via Transilvanica turistaútvonalat
Az Erdélyt északkeletről délnyugatra átszelő, gyalogosan, lóháton vagy kerékpárral bejárható túraút hossza 1400 kilométer. Bukovinától a Vaskapuig Székelyföldet és a szász kultúra emlékeit őrző Királyföldet érintve Románia hét történelmi-néprajzi régióját szeli át.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagy Feró: „Hazajövök Erdélybe” [AUDIO]
„A nemzet csótánya” az Aradi Magyar Napokon lépett fel a hétvégén.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécskán és Kisperegen átadták a Rákóczi Szövetség ösztöndíját
A magyar nyelvű iskolaválasztást „hálálták” meg a támogatással.
<em>Hír szerkesztése</em> Bejutott a kupasorozat csoportkörébe az UTA
Minimális győzelem Moldvában.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem csak fociban tanulhatnak a román játékosok a németektől
Jólneveltségből is leckét adtak az U20-as Nationalelf tagjai.
<em>Hír szerkesztése</em> Lemond a fizetésemelésről az aradi polgármester
A helyettesei sem kapják meg a béremelést.
<em>Hír szerkesztése</em> Hosszabbítás után búcsúztak a lippaiak a kupától
A harmadosztályú csapat nem bírt a második ligás Buzăuval.