Enyhítés: tarthatók fesztiválok, korlátozott számban meccsre is járhatunk [FRISSÍTVE]

2021. november 26.
A Nicolae Ciucă vezette új kormány pénteki ülésén hozott határozatával életbe léptette azokat a járványügyi enyhítéseket, amelyeket az esetszámok csökkenésére alapozva javasolt múlt héten az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU).
<em>Hír szerkesztése</em> Enyhítés: tarthatók fesztiválok, korlátozott számban meccsre is járhatunk [FRISSÍTVE]
Engedélyezték a katonai parádék szervezését a megyeszékhelyeken a román nemzeti ünnepen | Archív felvétel

Az új rendelkezések egy része a december elsejei román nemzeti ünnephez kapcsolódik. Lehetővé tették, hogy a közönség részvételével tartsák meg a hagyományos katonai parádékat: az egy óránál nem hosszabb rendezvényeken Bukarestben legfeljebb 400-an, a megyeszékhelyeken pedig legfeljebb 200-an vehetnek részt, azzal a feltétellel, hogy a – beoltottságot vagy a fertőzésből az utóbbi fél évben történt kigyógyulást tanúsító – zöld igazolvánnyal rendelkezzenek.

FRISSÍTÉS: Megjelent péntek este a Hivatalos Közlönyben a nemzeti ünnep alkalmából rendezett hivatalos ünnepségeken való részvétel feltételeiről, valamint a sportversenyek, előadások, koncertek, fesztiválok vagy más szabadtéri kulturális rendezvények, illetve tanfolyamok, workshopok, konferenciák szervezésével és az azokon való részvétellel kapcsolatos feltételekről szóló jogszabály, amit a kormány pénteki ülésén fogadott el.

A román nemzeti ünnep alkalmából szervezett ünnepségeken, a szervezők által elkerített, hivatalos részen Bukarestben 400, a megyeszékhelyeken maximum 200 ember vehet részt, egy méteres távolság betartásával, maszkban, az egészségügyi óvintézkedések tiszteletben tartásával. Csak a koronavírus ellen beoltott vagy a betegségből kigyógyult személyeket engedhetik be ezekre a területekre.

Az elkerített, hivatalos részen kívül ugyanakkor bárki részt vehet a december elsejei ünnepségeken, ha betartja az egy méteres távolságot a többi résztvevőtől, és maszkot visel. A közintézmények székhelyein szervezett ünnepségeken Bukarestben 300, más településeken 150 személy vehet részt, ha biztosítani tudják a két méteres távolságot a résztvevők között. Csak beoltott vagy a betegségen átesett embereket szabad beengedni ezekre a helyszínekre.

Sportvetélkedőket 5 és 21 óra között lehet tartani nyílt vagy zárt térben, a nézőtér legtöbb 30 százalékos kihasználtságával, ezeken ugyancsak a beoltott vagy a betegségen átesett személyek vehetnek részt.

Szabadtéri előadások, koncertek, fesztiválok vagy más kulturális rendezvények lebonyolítása 5 és 21 óra között engedélyezett, csakis beoltott vagy a betegségen átesett emberek számára, a nézőknek fenntartott terület maximum 30 százalékos kihasználtságával, de a nézők száma semmiképpen sem haladhatja meg az 1000-et. A közönség minden tagja számára 4 négyzetméteres területet kell biztosítani.

Felkészítők, képzések, workshopok, konferenciák szintén 5 és 21 óra között bonyolíthatók le kül- és beltérben, a befogadóképesség 30 százalékának kihasználásával, a résztvevők száma nem haladhatja meg a 150-et. Ezeken is kizárólag olyan emberek vehetnek részt, akiket legalább 10 napja teljeskörűen beoltottak, vagy 15 napnál több, 180 napnál kevesebb ideje átestek a betegségen.

MTI / Agerpres

További hírek

Hír beküldése
Kiemelt bérezés. (x)
<em>Hír szerkesztése</em> UTA-vereség a „tavaszi” nyitányon
Immár kilenc forduló óta képtelen nyerni az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Bognár Levente átvette a 2021-es Kölcsey-díjat
A Magyar Kultúra Napjának előestéjén kapta meg az elismerést.
<em>Hír szerkesztése</em> A népszámlálásról és a választási regisztrációról tájékoztatták az RMDSZ-es tisztségviselőket
Március 14-én kezdődik a cenzus.
<em>Hír szerkesztése</em> Kárpótlást igényelhetnek a hadi- és politikai foglyok gyermekei
Havi juttatásokra és különböző kedvezményekre jogosultak.
<em>Hír szerkesztése</em> Filmvetítés Jávor Pál emlékére a kamaraszínházban
120 éve Aradon született a színészóriás.
Hír beküldése
Ha a Magyarország jelenlegi határain kívül született magyar állampolgárok Amerikába utaznának, vízumot kell igényelniük, még akkor is, ha történetesen évek vagy évtizedek óta Magyarországon élnek. A Romániában élő magyarok ezt csak a bukaresti diplomáciai képviseleten tehetik meg.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradi magyar iskolák is készülnek a Magyar Kultúra Napjára [AUDIO]
Vetélkedők és makettpályázat.
<em>Hír szerkesztése</em> A magyarság vállalása mellett foglalt állást a Székely Nemzeti Tanács
SZNT: a román nacionalizmus korábban megpróbálta külön nemzetiségként feltüntetni a székelyeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Az árkompenzáció nélkül kiállított energiaszámlák kijavítására kötelezték a szolgáltatókat
Tizenöt napjuk van rá.