Elutasítják a kormány ajánlatát, folytatódik a tanügyi sztrájk

Folytatódik csütörtökön a tanügyi alkalmazottak sztrájkja, az eddigi visszajelzések szerint a szakszervezeti tagok a kormány ajánlatának elutasítását szorgalmazzák – jelentették be szerda este az oktatási szakszervezeti szövetségek vezetői.

Marian Neacşu kormányfőtitkár korábban azt nyilatkozta: a szerdai egyeztetésen közölték a szakszervezeti vezetőkkel, hogy a kormánynak jelenleg nem áll módjában fizetésemelést vagy új bérpótlékokat adni a tanügyi alkalmazottaknak, de felajánlott egy juttatást, amelyet két részletben folyósítanának. A pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet júniusban 1000 lej, októberben 1500 lej értékű, úgynevezett szakmai utalványkártyát kapna, a kisegítő személyzet pedig 500-500 lejt kapna ugyanebben a formában.

Simion Hăncescu, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke az egyeztetés után azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az eddigi visszajelzések szerint a szakszervezeti tagok a kormány ajánlatának elutasítását szorgalmazzák, de ez ezzel kapcsolatos végső döntést csak csütörtökön közlik a kormánnyal, miután valamennyi tagszervezettel konzultálnak.

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetséget vezető Marius Ovidiu Nistor bejelentette, hogy a kormány ajánlatát az éjszaka folyamán valamennyi sztrájkoló pedagógushoz eljuttatják. „Holnap még tart az általános sztrájk, és holnap a kormány is megkapja a pontos választ” – szögezte le. Hozzátette, nagyon „intenzívek voltak a tárgyalások”, és méltányolta a döntéshozók „jó szándékát”.

Agerpres

A rovatból ajánljuk:

Országszerte többen meghaltak az ötödik napja tartó rendkívüli hőség miatt
A legfiatalabb áldozat 32, a legidősebb 74 éves volt.
Hét különböző ösztöndíjban részesülhetnek ősztől az általános és középiskolások
A legalacsonyabb összegű támogatás 300, a legmagasabb 3700 lej havonta.
Vörös riasztást adtak ki a hétvégére a kánikula miatt
A hőmérsékleti csúcsértékek 37 és 41 Celsius-fok között alakulnak.