Életbe léphetnek a megszorító intézkedések

Illusztráció | Fotó: ccr.ro

Illusztráció | Fotó: ccr.ro

Életbe léphetnek a megszorító intézkedések, miután az alkotmánybíróság szerdán alkotmányosnak minősítette a deficitcsökkentő törvényt, elutasítva egy keresetet, amelyet két ellenzéki párt nyújtott be.

A megszorító jellegű gazdasági-költségvetési intézkedéseket tartalmazó törvény elfogadása megfelelt a román alkotmány előírásainak – jelentette be szerdán Marian Enache, az alkotmánybíróság elnöke. A taláros testület többségi szavazással utasította el a két ellenzéki párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje (Forța Dreptei) beadványát, melyet a kisebbik kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) két képviselője is aláírt.

A törvényt felelősségvállalással, parlamenti vita és szavazás nélkül fogadta el szeptemberben a Ciolacu-kabinet, ettől az előirányzottnál jóval magasabb államháztartási hiány csökkentését reméli. A jogszabályt még Klaus Iohannis államfőnek is ki kell hirdetni.

Az alkotmányosnak nyilvánított intézkedéscsomaggal a román kormány többek között 1 százalékos forgalmi adót vet ki a bankokra és az 50 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező vállalatokra, emeli az évi 500 ezer lejnél kisebb árbevételű cégek adóját, valamint a szeszesitalok és a dohánytermékek jövedéki adóját, megszüntet egyes ágazati munkavállalói adókedvezményeket és növeli bizonyos élelmiszerek és italok áfáját. Az intézkedések többsége 2024. január 1-jétől lép életbe.

A Ciolacu-kabinet azért kényszerült megszorító intézkedésekre, mert a költségvetési hiány jóval magasabb a tervezettnél. Augusztus végén 2,66 százalékos volt a deficit, szemben az egy évvel korábbi 2,40 százalékkal. Románia tavalyi GDP-arányos költségvetési hiánya 5,75 százalék volt, az idei évre pedig 4,4 százalékos deficitet tervezett a kormány. Mérvadó szakértői vélemények szerint megszorító intézkedések hiányában az éves hiány 6,84 százalék lehet, azt pedig korábban a pénzügyminisztérium is elismerte, hogy mintegy 20 milliárd lej hiányzik a költségvetésből.

Románia jelenleg az Európai Unió egyetlen tagállama, mely a 3 százalékot meghaladó költségvetési hiány miatt túlzottdeficit-eljárás alatt áll.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Elindult a betétdíjas visszaváltási rendszer
A gyártók és viszonteladók kötelesek begyűjteni a víz, üdítő- és szeszesitalok palackozására használt flakonokat, üvegeket és fémdobozokat.
Egymilliárd euró értékű felesleges oltást rendeltek meg Cîțuék
Volt kormánytagok ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást a DNA.
Megszavazta a képviselőház az új nyugdíjtörvényt
Januártól 13,8 százalékkal nőnek a járandóságok.
Hóviharok okoztak fennakadást a közlekedésben a hegyvidéken
A Bucsin-tetőn, Borszék, a Gyilkos-tó térségében és Hargita-fürdőn is havazott.
Lezárják a Transzfogarasi és a Transzalpina utakat
Biztonsági okokból tilos az átjárás.