Egymilliárd euró értékű felesleges oltást rendeltek meg Cîțuék

Megkapta | Fotó: Florin Cîțu Facebook-oldala

Megkapta | Fotó: Florin Cîțu Facebook-oldala

A koronavírus elleni védőoltások európai uniós közvetítéssel lebonyolított beszerzése kapcsán három volt bukaresti kormánytag mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte csütörtökön a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A vádhatóság közleménye szerint a 2021 májusában hivatalban lévő, Florin Cîțu liberális miniszterelnök vezette kormány 52,8 millió felesleges Pfizer és Moderna vakcinát rendelt meg több mint egymilliárd euró értékben.

Az ügyészség szerint a kormány ezt annak ellenére tette, hogy Románia előzőleg közölte, 10,7 millió beoltható lakosa van, és a korábban leszerződött 37 millió dózis 23 millió ember immunizálására lett volna elegendő, ha kétharmaduk a harmadik, megerősítő oltást is kéri.

Az ügyben súlyos következményekkel járó hivatali visszaélés miatt indult eljárás. Cîțu mellett Vlad Voiculescu és Oana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek ellen folytatnak vizsgálatot, mindketten a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tagjai.

A DNA a legfőbb ügyésznél kezdeményezte, hogy kérje a gyanúsított kormánytagok mentelmi jogának felfüggesztését a szenátusnál, illetve Románia elnökénél. A parlamenti mandátummal rendelkező volt kormánytagok ellen ugyanis csak az illető ház – szenátus vagy képviselőház –, a többi volt kormánytag ellen pedig csak az államfő jóváhagyásával indíthat bűnvádi eljárást az igazságszolgáltatás.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Kinevezte Ferenc pápa Románia és Moldova új apostoli nunciusát
Giampiero Gloder 1958. május 15-én született az olaszországi Asiagóban.
Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára
Az árusítást és reklámozást is betiltják a kórházak és iskolák egy kilométeres körzetében.
Hamvazószerdán megkezdődött a nagyböjt
Ekkor az „Isten előtti meghajlás jeleként” lemondunk szokásainkról.
A többség nem támogatja a sorkatonai szolgálat visszaállítását
A vezérkari főnök szerint Oroszország nem fog megállni Ukrajnánál.