Döntöttek az iskolai járványügyi szabályokról

2021. szeptember 1.
Az oktatási és az egészségügyi minisztérium véglegesítette a közös miniszteri rendeletet az új tanévre vonatkozóan, de a dokumentum aláírására csak az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) jóváhagyása után kerül sor – mondta Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter szerdán.
<em>Hír szerkesztése</em> Döntöttek az iskolai járványügyi szabályokról
Ioana Mihăilă egészségügyi és Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter | Forrás: Facebook-közvetítés

A tárcavezető szerint a dokumentum nagyon részletes, és minden lehetséges helyzetet feldolgoz. Amennyiben egy településen a koronavírussal való fertőzöttségi ráta meghaladja a 6 ezreléket, a tanintézményekben „még a tananyagpótló tevékenységeket” is fel kell majd függeszteni – jelentette ki szerdán Cîmpeanu.

„Ameddig a fertőzöttségi ráta 6 ezrelék alatt van, minden bölcsődében, óvodában és iskolában fizikai jelenléttel zajlik a tevékenység. A 6 ezrelékes küszöb meghaladása esetén csak a bölcsődék és az óvodák maradnak nyitva, az iskolákban át kell térni az online tanrendre” – fűzte hozzá. z egyetlen kivételt a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó tanintézetek képezik ebben az esetben, ahol a terápiás foglalkozásokat 6 ezrelékes fertőzöttségi ráta fölött is folytatni lehet.

Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter a közös sajtótájékoztatón elmondta: ha egy tanulót koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálnak, legkorábban nyolc nap múlva, egy antigén gyorsteszt elvégzése után térhet vissza az iskolába. Mint mondta, ha egy gyereknek pozitív lesz a koronavírus-tesztje – akár az iskolai gyorstesztelés nyomán derül ez ki, akár a szülő vagy a megyei közegészségügyi igazgatóság jelenti a megfertőződést –, az érintett óvodai csoport, illetve előkészítő osztály vagy 1–6. osztály online tanrendre tér át 14 napig. A nyolcadik naptól azonban már visszatérhetnek az iskolapadba, ha a gyerekeket tesztelik, és az antigén gyorsteszt eredménye negatív lesz.

A tesztelést vagy a tanintézet egészségügyi szakszemélyzete, vagy a közegészségügyi igazgatóság mobil csapata végzi – szögezte le a miniszter. Abban az esetben, ha a szülő megtagadja a tesztelést, gyereke online oktatásban vesz részt a 14. napig, utána visszatérhet az iskolába.

A hetedikesek, nyolcadikosok és a középiskolai osztályok esetében hasonló helyzetben az lesz a szabály, hogy a beoltott vagy a koronavírus-fertőzésen az elmúlt 180 nap során átesett tanulók számára fizikai jelenléttel folytatódik a tanítás, a többiek online tanrendre térnek át 14 napig. Esetükben is lehetőség lesz arra, hogy korábban visszatérjenek az iskolába, ha a nyolcadik napon tesztelik őket és ennek eredménye negatív lesz – ismertette Ioana Mihăilă.

Sorin Cîmpeanu szerint a péntekenként jegyzett fertőzöttségi ráta alapján születik döntés arról, hogy az adott településen milyen rendszer szerint zajlik az oktatás a következő héten. A tanügyminiszter azt mondta, a közegészségügyi igazgatóságok honlapján feltüntetett fertőzöttségi rátát tekintik a hivatalos adatnak, ezt veszik figyelembe a tanintézetek működési módjának megszabásakor. „Pénteken valamennyi iskola megtudja, miként működik majd a következő héten" – fogalmazott a tárcavezető. Sorin Cîmpeanu ugyanakkor rámutatott, fertőzési gócok kialakulása esetén fennáll a lehetősége annak, hogy nemcsak osztály-, hanem iskolaszinten felfüggesszék a tanítást.

A Maszol arról írt, hogy a maszkhasználat ugyan kötelező lesz az osztálytermekben, de nem teszik kötelezővé az egészségügyi maszkot, hanem textilből készült védőmaszkokat is hordhatnak a gyerekek, de fontos, hogy az takarja el az orrot és a szájat is.

Agerpres

További hírek

Hír beküldése
A feliratkozás határideje október 4., hétfő 17 óra.
<em>Hír szerkesztése</em> GastroPan: a Medvehagyma lett az Év tortája 2021-ben
Szerdán az Év kenyere-díjakat adják át.
<em>Hír szerkesztése</em> Online elérhető az Aradi Magyar Napok programfüzetje
Több mint 10 helyszínen zajlanak majd az események.
<em>Hír szerkesztése</em> Gépek pótolják a munkaerőhiányt a sütőiparban
Megnyílt Aradon a 12. GastroPan szakkiállítás.
Hír beküldése
A két év alatti gyerekek után havi 486 lej, a 2 és 18 év közötti gyerekek után a nagykorúság eléréséig havi 243 lej pótlékot kapnak majd a családok a szenátus döntése értelmében. A törvénymódosító javaslatot a képviselőháznak is jóvá kell hagynia, és akkor lép érvénybe, ha az elnök kihirdeti azt.
<em>Hír szerkesztése</em> Folytatódik a CED kiállítási sorozata, ezúttal a GastroPanon
Délkelet-Európa legjelentősebb sütőipari szakkiállítása.
<em>Hír szerkesztése</em> Ezek a járványügyi szabályok érvényesek az Aradi Magyar Napokon
Uniós Covid-igazolványt vagy magyarországi védettségi igazolványt kérnek.
<em>Hír szerkesztése</em> A garanciaalapnál kopogtathatnak a City Insurance ügyfelei
Megvonták a biztosító működési engedélyét.
<em>Hír szerkesztése</em> Kezdődik a GastroPan 2021 szakmai kiállítás
Idén is kihirdetik az Év tortája és az Év kenyere címeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Értékes pontot szerezve a dobogó közelében áll az UTA
Csütörtökön kupameccset játszanak az aradiak, aztán a CFR-t fogadják.