Befűt nekünk a nyár, napközben 38 Celsius-fokos kánikula is lehet

Illusztráció | Fotó: pixabay.com

Illusztráció | Fotó: pixabay.com

Országszerte hőség lesz, és akár 38 Celsius-fokos maximumok is várhatók a következő időszakban, a légköri instabilitás pedig szinte végig kísérőeleme lesz a kánikulának – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn közzétett, június 17. és július elseje közötti időszakra érvényes előrejelzéséből.

Erdélyben fokozatosan felmelegszik az idő az első héten, a hétfői 28 fokról a hét végére 34 fokig emelkedik a nappali csúcsértékek átlaga. Ezzel egy időben a hőmérséklet-páratartalom mutató megközelíti a kritikus küszöböt, éjszaka 13, majd 15-17 fokig hűl le a levegő. Június 23-án és 24-én a minimumok 3-4 fokkal, a maximumok 6-7 fokkal csökkenek. Ezt követően a minimumok nem változnak jelentősen, a nappali csúcsértékek azonban enyhén emelkedni fognak. Június 23. és 26. között fokozottabb légköri instabilitásra lehet számítani.

A Bánságban és a Körösök-vidékén egész héten kánikula várható. A hétfői 29-31 fokról a hét végére 36-37 fokig emelkednek a hőmérsékleti csúcsértékek, a minimumok pedig 15-ről 18-21 fokra nőnek. Június 23-24-én enyhül a hőség, a nappali értékek 6-8 fokkal, az éjszakaiak 3-4 fokkal esnek vissza. Június 22-23-ától kezdődően szinte naponta lehet zivatarokra számítani.

Máramarosban szintén hőség várható ezen a héten, a hét elején 27 fok, a hét vége felé 33 fok körüli csúcsértékekkel. A minimumok eleinte 14 fok körül, majd 16-18 fok körül alakulnak. A 23-án bekövetkező enyhülés nyomán két napig 6-7 fokkal hűvösebb lesz nappal, illetve 3-4 fokkal éjszaka. Jövő héten a minimumok átlagértéke konstans lesz, a nappali csúcsértékek pedig enyhén emelkednek. Fokozott légköri instabilitásra főként az első hét végén és a második hét első napjaiban lehet számítani.

A hegyvidéken is meleg lesz a következő két hétben. Az első hét elején még 19 fok körül alakul a csúcsértékek, illetve 9-10 fok körül az éjszakai minimumok átlaga, majd a hét végére eléri a 24-25, illetve a 14-16 fokot. Június 23-án és 24-én 4-5 fokkal csökkenek az éjszakai, valamint 6-7 fokkal a nappali hőmérsékleti értékek. A második héten nem lesz jelentős hőmérséklet-ingadozás. Légköri instabilitás az első héten is felléphet helyenként, a második héten azonban általánosabbá válik.

Agerpres

A rovatból ajánljuk:

Országszerte többen meghaltak az ötödik napja tartó rendkívüli hőség miatt
A legfiatalabb áldozat 32, a legidősebb 74 éves volt.
Hét különböző ösztöndíjban részesülhetnek ősztől az általános és középiskolások
A legalacsonyabb összegű támogatás 300, a legmagasabb 3700 lej havonta.
Vörös riasztást adtak ki a hétvégére a kánikula miatt
A hőmérsékleti csúcsértékek 37 és 41 Celsius-fok között alakulnak.