Az államalapításra emlékezik a magyarság augusztus 20-án

2022. augusztus 20.
Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta területein (sőt még a diaszpórában is) ünnepségeket, kenyérszentelést és számos más rendezvényt tartanak szombaton, a magyar államalapítás (augusztus 20.) ünnepén, Szent István napja alkalmából.
<em>Hír szerkesztése</em> Az államalapításra emlékezik a magyarság augusztus 20-án
Zászlófelvonás a budapesti Kossuth téren | Fotó: MTI/Illyés Tibor

Budapesten folytatódik a több napon át tartó Szent István-napi fesztivál.  A parlament előtti Kossuth Lajos téren helyi idő szerint 8 órakor katonai tiszteletadás mellett, Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót. Ezt követte a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter mondott beszédet. A várhatóan kedvezőtlen időjárási körülmények miatt viszont a Magyar Honvédség szakértői úgy döntöttek, hogy a délelőttre tervezett légi parádé elmarad.

Az Országházban idén is nyílt napot tartanak, az érdeklődők megtekinthetik a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát. Novák Katalin Székesfehérváron mondja el először augusztus 20-i államfői ünnepi beszédét.

A nap folyamán átadják a Szent István-rendet, délután a tervek szerint a szokásokhoz híven megrendezik a Szent István-bazilikában az ünnepi szentmisét, valamint a Szent Jobb-körmenetet. A 20-i ünnepi programokat a tervek szerint este „Európa legnagyobb tűzijátékával” zárnák a fővárosban, ennek megtartásáról viszont a meteorológiai előrejelzések függvényében a nap folyamán döntenek majd.

Emellett országszerte és a Kárpát-medence sok településen terveznek ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet. Debrecenben idén is a hagyományos virágkarnevállal ünnepelnek.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is. Az 1990-es első szabad választások után megalakult magyar Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek – március 15., augusztus 20., október 23. – közül Szent István napját nyilvánította hivatalos állami ünneppé. A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény is nemzeti ünnepként, Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át.

MTI

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> „Megtanulni élni” [AUDIO]
Andrási Rafael szavalata a ballagáson.
<em>Hír szerkesztése</em> Így búcsúztak el a végzősök az iskolától [AUDIO]
Ballagási ünnepség a Csiky Gergely Főgimnázium 100. tanévének végén.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisiratoson is fellép a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.
<em>Hír szerkesztése</em> A mácsai Damjanich–Lahner-emlékmű megtisztítása [AUDIO]
Nagy István a magyar történelmi emlékjelek iránt érzett felelősségtudatból végezte el a munkát.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétnapos templombúcsú Pécskán
A római katolikus plébánia és a Kolping Család szervezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyereknapi programok Kisiratoson
Minden korosztályt várnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Gránit táblák őrzik a néhai pécskai pedagógusok emlékét [AUDIO]
A temetőkápolna falán helyezték el az emlékjelet.
<em>Hír szerkesztése</em> Viharokra és jégesőre figyelmeztet a meteorológia
A csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
<em>Hír szerkesztése</em> Megteltek a kutak, kiöntöttek a hegyvidéki patakok
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.