Augusztustól lazítanak a koronavírus elleni korlátozásokon

2021. július 27.
A járványügyi szabályokat lazító intézkedéseket fogadott el hétfő este az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU). Az augusztus elsejétől hatályba lépő határozat az előadások, sportesemények, magánrendezvények, tüntetések és workshopok megszervezésére, illetve a bárok, klubok, diszkók és játéktermek tevékenységére terjed ki.
<em>Hír szerkesztése</em> Augusztustól lazítanak a koronavírus elleni korlátozásokon
A fesztiválszervezők is örvendhetnek | Illusztráció: Pixabay

Augusztus elsejétől a 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken a kültéri kulturális, művészeti és szórakoztató rendezvényeket csak 2500 fős létszámkorláttal lehet megszervezni, a maszkviselés kötelező. A rendezvényeken legalább 10 napja teljesen immunizált, illetve a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigéntesztet felmutató személyek vehetnek részt, valamint azok, akik bizonyítani tudják, hogy legalább 15, de nem több mint 180 napja átestek a koronavírus-fertőzésen.

A 2 ezreléknél kisebb fertőzési rátájú településeken a kültéri kulturális, művészeti és szórakoztató rendezvények létszámkorlátja 75 ezer fő, a maszkviselés kötelező. Csak teljesen immunizált vagy negatív teszteredményt felmutató, illetve a fertőzésen átesett személyek vehetnek részt.

A 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken a magánrendezvényeket (lakodalom, keresztelő, halotti tor stb.) 5.00 és 02.00 óra között szabadtéren 150 fős, beltéren 100 fős létszámkorláttal lehet megszervezni, a járványügyi szabályok betartásával.

A 2 ezreléknél kisebb fertőzési rátájú településeken a magánrendezvényeket (lakodalom, keresztelő, halotti tor stb.) 5.00–02.00 óra között kültéren 200 fős, beltérben 150 fős létszámkorláttal lehet megszervezni, a járványügyi szabályok betartásával.

A 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken a magánrendezvényeken legtöbb 300 személy vehet részt, ha valamennyien teljesen immunizáltak, negatív teszteredményt tudnak felmutatni vagy átestek a betegségen, és a szervezők személyenként legalább 2 négyzetméter területet biztosítanak.

A 2 ezreléknél kisebb fertőzési rátájú településeken a magánrendezvények létszámkorlátja 400 főre nőhet. A részvevők számának megállapításánál nem veszik figyelembe a 16 évesnél fiatalabbakat.

Szintén augusztus elsejétől a 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken a nézőtéri kapacitás legtöbb 50 százalékos kihasználásával lehet megszervezni a beltéri és kültéri sporteseményeket. Csak teljesen immunizált, negatív teszteredményt felmutató vagy a betegségen átesett személyek engedhetők be a nézőtérre, és a szervezőknek egyenként legalább egy négyzetméter területet kell biztosítaniuk számukra.

A 2 ezreléknél kisebb fertőzési rátájú településeken a nézőtéri kapacitás legtöbb 75 százalékos kihasználásával lehet megszervezni a beltéri és kültéri sporteseményeket. Csak teljesen immunizált, negatív teszteredményt felmutató vagy a betegségen átesett személyek engedhetők be a nézőtérre, és a szervezőknek egyenként legalább egy négyzetméter területet kell biztosítaniuk számukra.

A kizárólag legalább tíz napja teljesen immunizált nézők részvételével tartott sportesemények a teljes nézőtéri kapacitás kihasználásával is megszervezhetők.

Augusztus elsejétől a 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken legtöbb 100 személy, a 2 ezrelékesnél kisebb fertőzési rátájú településeken pedig legtöbb 500 személy részvételével szervezhetők tömeggyűlések és tüntetések, a járványügyi szabályok betartásával.

A 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken a bárok, diszkók, klubok és játéktermek 5.00–02.00 óra között üzemelhetnek a kapacitásuk legtöbb 70 százalékával. A 2 ezrelékesnél kisebb fertőzési rátájú településeken ezek a létesítmények a kapacitásuk 100 százalékával működhetnek, ha csak a legalább tíz napja teljesen immunizált személyeket engedik be.

Agerpres

További hírek

Hír beküldése
A feliratkozás határideje október 4., hétfő 17 óra.
<em>Hír szerkesztése</em> GastroPan: a Medvehagyma lett az Év tortája 2021-ben
Szerdán az Év kenyere-díjakat adják át.
<em>Hír szerkesztése</em> Online elérhető az Aradi Magyar Napok programfüzetje
Több mint 10 helyszínen zajlanak majd az események.
<em>Hír szerkesztése</em> Gépek pótolják a munkaerőhiányt a sütőiparban
Megnyílt Aradon a 12. GastroPan szakkiállítás.
Hír beküldése
A két év alatti gyerekek után havi 486 lej, a 2 és 18 év közötti gyerekek után a nagykorúság eléréséig havi 243 lej pótlékot kapnak majd a családok a szenátus döntése értelmében. A törvénymódosító javaslatot a képviselőháznak is jóvá kell hagynia, és akkor lép érvénybe, ha az elnök kihirdeti azt.
<em>Hír szerkesztése</em> Folytatódik a CED kiállítási sorozata, ezúttal a GastroPanon
Délkelet-Európa legjelentősebb sütőipari szakkiállítása.
<em>Hír szerkesztése</em> Ezek a járványügyi szabályok érvényesek az Aradi Magyar Napokon
Uniós Covid-igazolványt vagy magyarországi védettségi igazolványt kérnek.
<em>Hír szerkesztése</em> A garanciaalapnál kopogtathatnak a City Insurance ügyfelei
Megvonták a biztosító működési engedélyét.
<em>Hír szerkesztése</em> Kezdődik a GastroPan 2021 szakmai kiállítás
Idén is kihirdetik az Év tortája és az Év kenyere címeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Értékes pontot szerezve a dobogó közelében áll az UTA
Csütörtökön kupameccset játszanak az aradiak, aztán a CFR-t fogadják.