Aradi turisták is az árvíz fogságában rekedtek Szkíathosz szigetén

Görögországban hétfő óta tombol a Daniel nevű vihar, az ország középső részén található Magniszía régióban két ember (egy 87 éves nő és egy 51 éves férfi) meghalt, négy másik pedig eltűnt – írta a hirado.hu. Szkíathosz szigetén aradi turisták is a víz fogságába estek.

A térségben 24 óra leforgása alatt 60-80 centiméter csapadék hullott, ami példa nélküli az adatok rögzítésének 1955-ös megkezdése óta – közölte Vaszílisz Kikíliasz polgári védelmi miniszter, illetve Dimitrisz Ziakopulosz meteorológus.

Magniszíában és a szomszédos Szkíathosz szigeten kívül az északabbra fekvőt Trikalát és Kardícát is ítéletidő sújtja, a hatóságok korlázták az utazásokat. Magniszía székhelyét, Vóloszt és a környező falvakat elöntötték a megáradt folyók és hegyi patakok. Vóloszban kedd óta nincsen áramszolgáltatás, a Pílion hegység közelében fekvő falvakban számos házat és utcát súlyosan megrongáltak az árvizek és földcsuszamlások.

A Szporádok csoporthoz tartozó Szkíathoszon több turista is az ár fogságába esett, a szigeten szerda este tíz óráig zárlatot rendeltek el, senki sem tudta elhagyni a szigetet. A szerencsétlenül járt turisták között van az aradi Farkas Kinga és lánya, akik Szkiathoszon nyaraltak. Közösségi oldalán két videót is megosztott a szálláshelyről, az egyiken az udvar még a medencével látható, a másikon az, hogy az ár elöntött mindent, a vízben rekedt személyeket pedig az egyik szoba erkélyére menekítik.

 

Vă împărtăšesc un pic din întâmplările zilei de ieri în Skiatos!

Közzétette: Kinga Farkas – 2023. szeptember 6., szerda

A hírek szerint csütörtökön megkezdik az árvíz által tönkretett tengerparok rendbetételét, az Égei-tengeri Szkiathoszon – akárcsak Görögország többi részén – ugyanis október közepéig még várják a turistákat.

A rovatból ajánljuk:

Országszerte többen meghaltak az ötödik napja tartó rendkívüli hőség miatt
A legfiatalabb áldozat 32, a legidősebb 74 éves volt.
Hét különböző ösztöndíjban részesülhetnek ősztől az általános és középiskolások
A legalacsonyabb összegű támogatás 300, a legmagasabb 3700 lej havonta.
Vörös riasztást adtak ki a hétvégére a kánikula miatt
A hőmérsékleti csúcsértékek 37 és 41 Celsius-fok között alakulnak.