A választási bizottság elosztotta az európai parlamenti mandátumokat

Plenáris ülés az EP brüsszeli székházában | Archív felvétel | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Plenáris ülés az EP brüsszeli székházában | Archív felvétel | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A Központi Választási Bizottság (BEC) közzétette kedden a június 9-i európai parlamenti (EP-) választás végeredményét, és közölte a Romániának járó 33 EP-mandátum elosztását.

A kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) közös listája a 4,3 millió érvényes szavazat 48,55 százalékát kapta. Erről a listáról a PSD 11 és a – néppárti tagsággal rendelkező – PNL 8 politikusa kapott EP-mandátumot. A szélsőségesnek minősített Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) az érvényes voksok 14,93 százalékát megszerezve 6 képviselőt küld az EP-be. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Jobboldal Ereje (FD) által létrehozott Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) az érvényes voksok 8,71 százalékát megszerezve 3 EP-mandátumot kap: kettő az – Újítsuk meg Európát (Renew) csoporthoz tartozó – USR politikusainak, egy pedig a – szintén néppárti – PMP elnökének jutott.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az érvényes voksok 6,48 százalékát (579 180 szavazatot) megszerezve két képviselőt küld Brüsszelbe, Winkler Gyula és Vincze Loránt személyében. Az RMDSZ is ez Európai Néppárt tagja.

Átlépte a bejutási küszöböt a szintén szélsőségesnek tartott SOS Románia párt is 5,03 százalékkal, amely szintén két képviselőt küldhet az EP-be.

Az USR egy korábbi, immár a zöldek frakciójában politizáló EP-képviselője, Nicolae Ștefănuță független jelöltként szerzett újabb EP-mandátumot az érvényes voksok 3,08 százalékát megszerezve. Mivel Románia 33 képviselőt küld az EP-be, független jelöltként az érvényes voksok legalább 3,03 százalékával lehetett mandátumhoz jutni.

A romániai EP-választáson a részvétel minden korábbinál magasabb, 52,4 százalékos volt. Ezt az arányt a hazai névjegyzékben szereplők – 18 milliót valamelyest meghaladó – létszámához viszonyítják, de magába fogalja azt a 210 ezer szavazatot is, amit a külképviseleteken adtak le. Az érvénytelen voksok száma (488 551) csaknem 40 ezerrel meghaladta az ötszázalékos választási küszöböt és az SOS Románia eredményét.

A szintén június 9-én rendezett helyhatósági választásokról még nem közölt végeredményt a választási bizottság, ugyanis az ellenéki USR több helyütt óvást emelt, a szavazatok újraszámolását követelte és azzal vádolta a kormánypártokat, hogy jelöltjeiknek csalással sikerült néhány száz szavazattal megelőzniük az USR tisztségben lévő polgármestereit.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Országszerte többen meghaltak az ötödik napja tartó rendkívüli hőség miatt
A legfiatalabb áldozat 32, a legidősebb 74 éves volt.
Hét különböző ösztöndíjban részesülhetnek ősztől az általános és középiskolások
A legalacsonyabb összegű támogatás 300, a legmagasabb 3700 lej havonta.
Vörös riasztást adtak ki a hétvégére a kánikula miatt
A hőmérsékleti csúcsértékek 37 és 41 Celsius-fok között alakulnak.