A többség nem támogatja a sorkatonai szolgálat visszaállítását

Nem szeretnének berukkolni | Archív felvétel

Nem szeretnének berukkolni | Archív felvétel

Egy friss felmérés szerint a románok többsége ellenzi a sorkatonai szolgálat visszaállítását. Kétharmaduk szerint a hadsereg nem lenne képes megvédeni az országot külső támadás esetén, de bízik abban, hogy a NATO-tagállamok segítségére sietnének.

A felmérést a Digi24.ro hírportál rendelte meg az Avantgarde közvélemény-kutató intézettől, miután élénk visszhangot váltott ki a hadsereg új vezérkari főnökének figyelmeztetése, miszerint az ország lakosságának is készülnie kellene az esetleges háborúra. A hét elején telefonos módszerrel, 4 százalékos hibahatárral, 700 felnőtt bevonásával készült felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 58 százaléka ellenezné, 35 százaléka pedig támogatná a 2007-ben megszüntetett sorkatonai szolgálat visszaállítását Romániában. A 18 és 35 év közötti korosztálynál az elutasítás aránya 72 százalék volt, a támogatóké pedig 11 százalék.

Hasonlóképpen a megkérdezettek csak 37 százaléka lenne hajlandó, 57 százalékuk viszont elutasítaná, hogy „háborús felkészítő tanfolyamon” vegyen részt. A 35 évnél fiatalabb felnőttek körében az elutasítás aránya 77 százalékos volt. Arra a kérésre, hogy meg tudná-e védeni a román hadsereg az országot külső támadás esetén, a megkérdezettek 21 százaléka válaszolt igennel, 71 százaléka pedig nemmel, arra a kérdésre pedig, hogy megvédenék-e Romániát a NATO-szövetségesek, ha az országot támadás érné, a megkérdezettek 69 százaléka válaszolt igennel és 20 százaléka nemmel.

A román hadsereg két hónapja hivatalba lépett vezérkari főnöke, Vlad Gheorghiță a Szabad Európa Rádió román adásának múlt héten adott interjújában úgy vélekedett: Oroszország nem fog megállni Ukrajnánál, és ha győztesen kerül ki a háborúból, akkor a következő célpontja Moldova lesz. Szerinte ez a lehetőség Romániát is aggodalommal kell eltöltse, a lakosságnak is fel kell készülnie az esetleges háborúra, be kell vezetni az önkéntes katonai szolgálatot, hogy a 35 év alatti lakosság megtanulhasson lőfegyverrel bánni, nehéz terepen tájékozódni, vagy védekezni egy vegyi támadás hatásai ellen. A vezérkari főnök nyilatkozatára reagálva Marcel Ciolacu miniszterelnök azt mondta: Romániát nem fenyegeti annak veszélye, hogy háborúba sodródik.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Minden, amit a vasárnapi választásokról tudni kell
Június 9-én EP- és helyhatósági választásokat tartanak Romániában. Előbbin 12 párt/szövetség, illetve négy független jelölt vesz részt, utóbbin több mint 207 ezren jelöltették magukat.
Közel százmillió szavazólapot nyomtattak a választásokra, amelyeken százéves jelölt is szerepel
A helyhatósági választásra 207 389-en, az EP-választásra 494-en jelöltették magukat.